Τα Στρουμφάκια έγιναν 60 χρόνων

Τα Στρουμφάκια έγιναν 60 χρόνων

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Τα Στρουμφάκια γιορτάζουν φέτος τα 60ά γενέθλιά τους και στο Βέλγιο επέλεξαν να τιμήσουν την επέτειο με εικονικά ταξίδια στα μαγικά δάση και τα σπήλαια που πρωταγωνιστούν στις ιστορίες τους. Τα Στρουμφάκια είναι γέννημα της φαντασίας του σκιτσογράφου Πιερ Καλιφόρ, ο οποίος έγραφε με το ψευδώνυμο Peyo.

Ξεκίνησαν τις περιπέτειές τους το 1958 ως δευτερεύοντες χαρακτήρες με πρωταγωνιστές τους μεσαιωνικούς ήρωες Γιόχαν και Πίγουιτ. Επειτα από τις θετικές αντιδράσεις του κοινού και τα πολλαπλά αιτήματα των θαυμαστών, τα Στρουμφάκια πρωταγωνίστησαν σε δικές τους περιπέτειες και βιβλία το 1959. Εκτοτε έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον αναγνωστών και τηλεθεατών παγκοσμίως, καθώς προσπαθούν να ξεφύγουν από τον μάγο Δρακουμέλ και να προστατεύσουν το χωριό τους, τόσο μέσα από τις σελίδες των κόμικς όσο και στη μικρή οθόνη. Αποκορύφωμα της πορείας τους ήταν η ταινία στην οποία πρωταγωνιστούσαν. Το φιλμ βγήκε στις αίθουσες το 2011 και είχε έσοδα πάνω από μισό δισεκατομμύριο δολάρια.

Στο Βέλγιο οι εορταστικές ετοιμασίες είναι πολλές. Οι Βελγικές Αερογραμμές αναμένεται να διακοσμήσουν ένα από τα αεροσκάφη τους με εικόνες των μπλε μικρών πλασμάτων τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Παράλληλα μια τεράστια τοιχογραφία με κόμικς αναμένεται να φιλοτεχνηθεί στο κέντρο των Βρυξελλών, ενώ ένα αφιέρωμα-έκπληξη θα αποκαλυφθεί στο παλάτι της πόλης. Οι εκδηλώσεις με όνομα «Η στρουμφο-εμπειρία» θα διαρκέσουν μέχρι το 2019, με τους επισκέπτες να περιηγούνται στο χωριό το οποίο απαρτίζεται από σπίτια-μανιτάρια ανθρωπίνου μεγέθους και να κάνουν εικονικά ταξίδια προσπαθώντας να ξεφύγουν από τον μάγο Δρακουμέλ. Οι διοργανωτές ευελπιστούν ότι η παρουσίαση θα μεταφερθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ και την Ασία μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

Οι εορτασμοί αυτοί, άλλωστε, αποδεικνύουν και την ιστορική αξία των μικροσκοπικών αυτών πλασμάτων. Σε μια χώρα γλωσσικά διχασμένη, τα Στρουμφάκια έχουν γίνει, μαζί με τη σοκολάτα, τις βάφλες, την μπίρα και την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, ενωτικό στοιχείο για τους Βέλγους. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της παρουσίασης, τα Στρουμφάκια αποτελούν «πυλώνα της βελγικής πολιτισμικής κληρονομιάς και καθημερινότητας».

Παρά το γεγονός ότι το 2018 είναι «το έτος Στρουμφάκι», στην πρωτεύουσα των κόμικς, τις Βρυξέλλες, αναμένεται να τιμηθούν όλοι οι δημιουργοί και καλλιτέχνες για τη συνεισφορά τους στην 9η τέχνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή