Στο Twitter αναζητούν τον Σολτς

Στο Twitter αναζητούν τον Σολτς

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το Σάββατο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς εξέθεσε τις ιδέες του περί κοινού συστήματος ασφάλισης για τους ανέργους στην Ευρωζώνη. Το πρόβλημα: Ο Σολτς μιλούσε στο περιοδικό Spiegel, όχι στην αρμόδια επιτροπή της γερμανικής Βουλής, η οποία, 90 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, δεν τον έχει δει ούτε ζωγραφιστό.

Ο σοσιαλδημοκράτης Σολτς θα ενημερώσει σήμερα την επιτροπή, «για τα σχεδιαζόμενα μέτρα βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης σταθεροποίησης της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης». Είχαν προηγηθεί μια ευφάνταστη εκστρατεία των Φιλελευθέρων με σλόγκαν «80 ημέρες αρκούν για να κάνει τον γύρο του κόσμου αλλά όχι για να έρθει στη Βουλή» και φωτομοντάζ του Σολτς να χορεύει σε ουρανοξύστες, να χοροπηδάει καβάλα σε καγκουρό, ή να επιθεωρεί την επιφάνεια της Σελήνης. «Ο Πέερ Στάινμπρουκ ήρθε στην επιτροπή 22 ημέρες αφότου ανέλαβε, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε 49 ημέρες, ενώ ο Ολαφ Σολτς ακόμη δεν έχει έρθει και έχει ξεπεράσει τις 90 ημέρες ως επικεφαλής του υπουργείου», σχολίασε στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ο τομεάρχης Προϋπολογισμού των Πρασίνων, Σβεν Κρίστιαν Κίντλερ.

Οι βουλευτές κάνουν λόγο για περιφρόνηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας από τον νέο υπουργό και θεωρούν απαράδεκτο να πληροφορούνται περισσότερα διαβάζοντας το Spiegel παρά μετέχοντας στις συνεδριάσεις της επιτροπής.

Ενιαίο ταμείο ανεργίας

Στη συνέντευξη αυτή, ο Σολτς είχε ταχθεί υπέρ της δημιουργίας εργαλείων που ευνοούν τη σύγκλιση των οικονομιών της Ευρωζώνης, όπως η υποκατάσταση των εθνικών ταμείων ανεργίας με ένα πανευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας από το οποίο θα μπορούν να δανείζονται οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση. «Είναι ένα σύστημα παρόμοιο με το αμερικανικό. Εκεί, κάθε πολιτεία πληρώνει για τα δικά της επιδόματα ανεργίας, αλλά το κάνει μέσω ενός κοινού ταμείου, από το οποίο μπορεί να αντλήσει πόρους σε περίπτωση κρίσης, ώστε να κατανέμονται καλύτερα τα βάρη», υποστήριξε.

Ο Γερμανός υπουργός εκτίμησε, επίσης, ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την εισαγωγή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ώστε να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης με ποσό που εκτιμά ότι θα ανέλθει στα 5 ώς 7 δισ. ευρώ ετησίως. Οι δημοσιογράφοι του γερμανικού περιοδικού τού υπενθύμισαν ότι η πρόταση αυτή επανέρχεται τακτικά αλλά δεν εφαρμόζεται ποτέ, παρατήρηση την οποία ο Σολτς αντέκρουσε, υποστηρίζοντας ότι οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. βλέπουν την ανάγκη να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που αφήνει η αποχώρηση της Βρετανίας.

Ανάπτυξη θέσεων

Σήμερα ο Σολτς θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις θέσεις του στην επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής, σε μια εμφάνιση που το γραφείο του υποστηρίζει ότι ήταν προγραμματισμένη από καιρό και δεν έχει καμία σχέση με την εκστρατεία #WoIstScholz (πού είναι ο Σολτς), η οποία τις τελευταίες ημέρες κάνει τον γύρο του γερμανικού Τwitter.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή