Ο ΔΗΚΤΗΣ (13/06/18)

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δάνειο 45 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ από την ΕΤΕπ

Tη δεύτερη δανειακή σύμβαση ύψους 45 εκατ. με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), στο πλαίσιο συνολικής χρηματοδότησης 85 εκατ., υπέγραψε χθες η ΔΕΗ. Η ΕΤΕπ θα χρηματοδοτήσει το 50% των επενδύσεων για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας και την καλύτερη παροχή ανανεώσιμης ενέργειας από το εθνικό δίκτυο. Οπως δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ κατά την υπογραφή της σύμβασης, «ο μετασχηματισμός των δικτύων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλότερη και μεγαλύτερη ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για την υψηλότερη ενεργειακή αποδοτικότητα και ασφάλεια και για την εξοικονόμηση ενέργειας». Χαιρετίζοντας την υπογραφή της σύμβασης, ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Τζ. Τέιλορ επισήμανε τη στήριξη της τράπεζας σε ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας τις ανανεώσιμες πηγές, τις διασυνδέσεις στα νησιά και τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.

Πιέσεις για το έργο διασύνδεσης της Κρήτης

Προθεσμία 10 ημερών έδωσε η ΡΑΕ στον ΑΔΜΗΕ και τον Euroasia Interconnector να τα βρούνε για την από κοινού κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική. Στη χθεσινή σύσκεψη πάντως στη ΡΑΕ με τους εκπροσώπους των δύο εταιρειών η πλευρά της Κομισιόν, η οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις, φέρεται να τάχθηκε υπέρ της πρότασης του ΑΔΜΗΕ, της κατασκευής δηλαδή του έργου από ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV) που θα συστήσουν οι δύο εταιρείες, όπως προβλέπει το MoU που υπέγραψαν μεταξύ τους τον περασμένο Οκτώβριο. Ο ΑΔΜΗΕ διεκδικεί ποσοστό τουλάχιστον 50% στο SPV.

Ατολμος ο στόχος για ανάπτυξη 2%

Εξαιρετικά χαμηλό για μια χώρα που βρισκόταν σε μακροχρόνια ύφεση θεωρεί ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος τον στόχο που έχει τεθεί για την ανάπτυξη το 2018 και έπειτα. «Γιατί να είναι 2% και όχι 5%», αναρωτήθηκε χθες στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων της «Νίκας». Ο ίδιος, μάλιστα, εκτίμησε ότι, με αυτή τη λογική χαμηλών στόχων που ακολουθείται, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, ακόμη και μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Ο ίδιος επίσης άφησε αιχμές για την υπερφορολόγηση, αλλά και για ορισμένα σημεία του νέου νόμου για τις ανώνυμες εταιρείες.

Αποχωρεί από το ΤΧΣ ο κ. Γιώργος Μιχελής

Αποχωρεί από τη θέση του προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ο Γιώργος Μιχελής (φωτ.) ολοκληρώνοντας τη θητεία του. Ο κ. Μιχελής ανέλαβε πρόεδρος του ΤΧΣ το καλοκαίρι του 2015 αντιμετωπίζοντας με επιτυχία μια εξαιρετικά δύσκολη και απαιτητική συγκυρία. «Στα τρία αυτά χρόνια υλοποιήθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις από το ΤΧΣ, όπως η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η αναμόρφωση των συνθηκών εταιρικής διακυβέρνησης και η ανάδειξη των εμποδίων στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων», σημείωσε ο κ. Μιχελής. Τη θέση του αναλαμβάνει ο Ανδρέας Βερύκιος.

Η Goldman Sachs βλέπει νικήτρια τη Βραζιλία

Οπως πριν από κάθε Μουντιάλ, η Goldman Sachs έβαλε και φέτος τα οικονομετρικά της μοντέλα να δουλέψουν, προβλέποντας την ομάδα που θα σηκώσει το κύπελλο. Ετσι, ο (Γερμανός) επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας, Γιαν Χάτζιους, και η ομάδα των αναλυτών του, έπειτα από ώρες αναλύσεων, 200.000 δέντρα πιθανοτήτων και 1 εκατ. προσομοιώσεις, κατέληξαν στο ότι το ζευγάρι του μεγάλου τελικού θα είναι η Βραζιλία απέναντι στη Γερμανία, με μεγάλη νικήτρια την πρώτη. Η Γαλλία, αν και έχει υψηλότερη πιθανότητα από τη Γερμανία να κερδίσει το Μουντιάλ, θα σταθεί άτυχη καθώς θα συναντήσει τη Βραζιλία στους ημιτελικούς, και αυτό θα την οδηγήσει εκτός τίτλου. Ο άλλος ημιτελικός θα είναι μεταξύ Γερμανίας και Αγγλίας. Η Ισπανία και η Αργεντινή δεν αναμένεται να τα πάνε τόσο καλά, αφού θα χάσουν από τη Γαλλία και την Πορτογαλία στους προημιτελικούς, αντίστοιχα. Σε ό,τι αφορά τη διοργανώτρια Ρωσία, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις της G.S., θα αποκλειστεί στη φάση των ομίλων…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή