Πάνος Καμμένος: Ρουλέτα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ότι μια εξέλιξη είναι ιστορική δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι «ιστορικά» και τα πρόσωπα που την επισπεύδουν. Δεν σημαίνει ούτε ότι αξίζει να τα θυμάται η Ιστορία ούτε ότι τα ίδια έχουν επίγνωσή της.

Ο Τσίπρας και ο Καμμένος διαχειρίζονται την Ιστορία έχοντας ορατότητα τριμήνου – άντε, το πολύ εξαμήνου. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων το διαφήμισε κιόλας. Διαφήμισε χθες την υποκατάσταση της εξωτερικής πολιτικής από το παίγνιο. Είπε ότι αφήνει τον εταίρο του να δεσμεύσει τη χώρα, επειδή ποντάρει στο ενδεχόμενο η δέσμευση να εξουδετερωθεί από τους αντισυμβαλλόμενους. Ρέστα στο σκοπιανό δημοψήφισμα. Διπλωματία–ρουλέτα.

Μπορεί κάποιος να καταγγείλει αυτό το παίγνιο για τον ανορθολογισμό και τον αμοραλισμό του. Αλλά ο ανορθολογισμός δεν το καθιστά αυτομάτως ατελέσφορο. Το αντίθετο. Είναι πιθανό να αποδώσει, ακριβώς επειδή είναι κυνικό και αλλοπρόσαλλο, όπως έχει συμβεί τόσες φορές με την ακροβατική δεινότητα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. «Αποδοτικό» στην περίπτωσή τους δεν σημαίνει πλέον να βρίσκει απήχηση στην κοινωνία. Σημαίνει πρωτίστως να εγγυάται τη διατήρηση της εξουσίας τους.

Ετσι και τώρα: Η κυοφορούμενη συμφωνία θα έχει εγγενώς το «τσιπάκι» της παρέλκυσης. Ο σπονδυλωτός της χαρακτήρας θα επιτρέψει στον Τσίπρα και στον Καμμένο να ασκούν παράλληλους και αντίπαλους λαϊκισμούς, χωρίς να χρειάζεται να τους φέρουν αντιμέτωπους σε μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία. Εκείνοι θα μπορούν να επιλέξουν τον χρόνο που θα περάσουν τη βάσανο της επικύρωσης.

Είναι βέβαιο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα τους σφυροκοπήσει στη Βουλή, για να αποκαλύψει το θέατρο. Θα κραυγάζει για τη θεσμική ανορθογραφία, για την έλλειψη νομιμοποίησης, για τον συνεταιρισμό των αντιφάσεων. Δεν έχει όμως θεσμικό τρόπο να αναχαιτίσει τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ. Ακόμη και αν υποβάλει πρόταση μομφής, θα βρει μπετόν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν επανειλημμένως αποδείξει ότι το κερί στα αυτιά τους είναι αδιαπέραστο.

Παρ’ όλα αυτά, η Νέα Δημοκρατία έχει κάθε λόγο να καταστήσει την αποφυγή της επικύρωσης πολιτικά επαχθή για τον Τσίπρα και τον εταίρο του. Θα τους εκθέσει. Και μπορεί να ελπίζει ότι ο βρασμός για το Μακεδονικό θα κρατήσει τόσο, ώστε να μπορεί να τον εκμεταλλευτεί και εκλογικά.

Κι όμως τίποτε δεν θα έχει αλλάξει – ούτε στην ισχύ της συμφωνίας ούτε στη μόνωση του κυβερνητικού συνασπισμού. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα πορεύονται μαζί. Οι ΑΝΕΛ θα κραδαίνουν πλαστικές σάρισες. Και η συμφωνία, συμφωνία: Θα παράγει αποτελέσματα στις διμερείς σχέσεις και στους διεθνείς οργανισμούς. Ωσπου θα φτάσει η στιγμή –πριν ή, γιατί όχι;, μετά τις εκλογές– που η επικύρωσή της θα είναι το μικρότερο κακό. Το χειρότερο για τη χώρα θα είναι η αθέτησή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή