Αγκινάρα με τ’ αγκάθια

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πάλε ξυπνάει της άνοιξης τ’ αγέρι στην πλάση μυστικής αγάπης γλύκα, σα νύφ’ η γη, πόχει άμετρα άνθη προίκα λάμπει, ενώ σβιέται της αυγής τ’ αστέρι.» Λορέντζος Μαβίλης

Γλυκοχαράζει, ρόδινες και χρυσίζουσες πινελιές του μεγάλου ζωγράφου και καλλιτέχνη, του Δημιουργού, στολίζουν και ολοκληρώνουν τον μοναδικό πίνακα της ανατολής, πέρα μακριά στη θάλασσα.

Άνοιξη. Δροσοσταλίδες έτοιμες να πέσουν, γίνονται διαμάντια αστραφτερά στην πρώτη αχτίδα του ήλιου. Μέσα στον κήπο ετοιμάζομαι ξημερώματα να μαζέψω αγκινάρες. Γύρω η φύσις ολοστόλιστη, ντυμένη γιορτινά, πολύχρωμη, ευωδιαστή, κελαηδιστή, χαρούμενη.

Αγαλλιάζει η ψυχή σου…

Σταγόνες στάζουν από τα φύλλα και τους καρπούς που δεν είναι καρποί, είναι το λουλούδι ή, καλύτερα, το μπουμπούκι της αγκινάρας. Η αγκινάρα ως φυτό έχει παράξενα φύλλα και αγκάθια και για πολλούς μήνες του χρόνου είναι ξερή και εξαφανισμένη. Τώρα την άνοιξη, που η φύσις ερωτοτροπεί παντοιοτρόπως, έρχεται και η αγκινάρα και μας δίνει τον καρπό της.

Η κρεμώδης υφή της είναι μοναδική, η γλύκα της ασυναγώνιστη και μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε τα καλύτερα γκουρμέ πιάτα μας. Αγκινάρες α λα πολίτα, αγκινάρες με πατάτες και καρότο, αγκιναροκούκια, αγκινάρες με αρακά, αγκινάρες σαλάτα, ριζότο με αγκινάρα, ωμές με αλάτι και λεμόνι για τσιπουρομεζέ, αγκινάρες τηγανητές, αυγολέμονο, αγκινάρες με ροφό, με κρέας.

Η αγκινάρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, αυξάνει τη ροή της χολής, ωφελεί το συκώτι, συμβάλλει στην καλύτερη πέψη, μειώνει τη χοληστερίνη και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Κατά την αγορά προσέξτε να είναι φρέσκες, σκουρόχρωμες, χωρίς μαυρίλες, κιτρινίλες και κοψίματα, και σχετικά βαριές.

Αγκινάρες αυγολέμονο

8-10 αγκινάρες, καθαρισμένες προσεκτικά/1 κρεμμύδι ξερό/1½ ματσάκι χλωρά κρεμμυδάκια/1 ματσάκι άνηθος/λίγος μάραθος/ελαιόλαδο/αλατοπίπερο/6 αυγά/χυμός από 4 λεμόνια

Τσιγαρίζουμε το ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, σε λάδι, προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα. Προσθέτουμε τον άνηθο και τον μάραθο. Προσθέτουμε 1½ ποτήρι νερό και απλώνουμε ομοιόμορφα και προσεκτικά τις αγκινάρες, σαν κούπες. Αλατοπιπερώνουμε. Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα, αλλά κουνάμε σιγανά την κατσαρόλα. Αφού έχουν βράσει, παίρνουμε τον ζωμό που έχει μείνει από τα χόρτα και τις αγκινάρες σε ένα μπολ. Χτυπάμε τα αυγά και στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο λίγο το λεμόνι και συνεχίζουμε προσθέτοντας τον ζεστό ζωμό από το φαγητό. Προσέχουμε πάντα ο ζωμός να είναι ζεστός και όχι καυτός, για να μην κόψει το αυγολέμονο. Απλώνουμε προσεκτικά το αυγολέμονο σε όλη την επιφάνεια του φαγητού, προσέχοντας ιδιαίτερα να γεμίσουν οι κούπες-αγκινάρες. Το φαγητό μας είναι έτοιμο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή