«Ταξίδι» στα 20 Παγκόσμια Κύπελλα

«Ταξίδι» στα 20 Παγκόσμια Κύπελλα

13' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1930 σηματοδοτεί το έτος εκκίνησης αυτής της παγκοσμίου εμβέλειας διοργάνωσης. Η μεγαλύτερη γιορτή του ποδοσφαίρου ξεκινά σήμερα, Πέμπτη, στη Ρωσία και θα είναι η 21η στην ιστορία.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη, όπου η διοργανώτρια χώρα Ρωσία θα αντιμετωπίσει τη Σαουδική Αραβία η «Κ» θυμάται το κάθε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο ξεχωριστά.

1930

Διοργανώτρια χώρα: Ουρουγουάη

Νικητής: Ουρουγουάη

Το 1930, μετά από τη διένεξη μεταξύ Δ.Ο.Ε. (Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή) και FIFA σχετικά με τον ερασιτεχνισμό στο ποδόσφαιρο, η FIFA σε συνέδριό της αποφάσισε τη διεξαγωγή μιας διεθνούς διοργάνωσης, στην οποία δεν θα υπήρχε διάκριση μεταξύ των επαγγελματιών και ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών. Καθώς η Ουρουγουάη πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις και επιπλέον γιόρταζε τα 100 χρόνια της ανεξαρτησίας της, ήταν η πρώτη χώρα που φιλοξένησε το Μουντιάλ.

Συνολικά συμμετείχαν δεκατρείς ομάδες, επτά από τη Νότια Αμερική, δύο από τη Βόρεια και μόλις τέσσερις από την Ευρώπη.

Το πρώτο γκολ στην ιστορία των Μουντιάλ το σκόραρε ο Λουσιέν Λαουρέντ της Γαλλίας. Στον τελικό, η διοργανώτρια Ουρουγουάη, και αδιαφιλονίκητο φαβορί, κέρδισε με 4-2 την Αργεντινή και κατέκτησε τον πρώτο τίτλο στην ιστορία της διοργάνωσης.

1934

Διοργανώτρια χώρα: Ιταλία

Νικητής: Ιταλία

Στο δεύτερο Μουντιάλ στην ιστορία του θεσμού, το οποίο έγινε στην Ιταλία, εγκαινιάστηκε η προκριματική φάση, στην οποία συμμετείχαν 32 ομάδες και η Ιταλία κατέκτησε τον τίτλο.

Πραγματικός νικητής όμως δεν ήταν άλλος από τον φασισμό. Η ιταλική ομάδα είχε την υποστήριξη, όχι μόνο του Μπενίτο Μουσολίνι, αλλά και τον διαιτητών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το παιχνίδι με την Ισπανία, όπου ο διαιτητής έκανε ότι μπορούσε για να προκριθεί στην επόμενη φάση η «Σκουάντρα Ατζούρα».

Η Ιταλία κέρδισε την Τσεχοσλοβακία με 2-1 στον τελικό και έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που κατέκτησε τον παγκόσμιο τίτλο. Η κυπελλούχος του 1930 Ουρουγουάη έλαμψε διά της απουσίας της, διαμαρτυρόμενη για την μικρή συμμετοχή των χωρών της Ευρώπης στα δικά της γήπεδα, τέσσερα χρόνια πριν. Μορφή της διοργάνωσης όμως δεν ήταν άλλος από τον Τσεχοσλοβάκο Μέγεντλι που πέτυχε οκτώ γκολ και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ.

1938

Διοργανώτρια χώρα: Γαλλία

Νικητής: Ιταλία

Η Ιταλία κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη φορά τον τίτλο, επικρατώντας της Ουγγαρίας στον τελικό του Παρισιού. Παρά το γεγονός πως χώρες όπως η Ουρουγουάη, η Αργεντινή, η Ισπανία και η Αυστρία (προσαρτήθηκε στο Γ’ Ράιχ και ο Χίτλερ της αφαίρεσε το δικαίωμα να συμμετάσχει) απείχαν από την τελική φάση, η οποία διεξήχθη με δεκαπέντε μόνο ομάδες, το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν επιτυχημένο. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ο Πολωνός Έρνστ Βιλιμόφσκι σκόραρε σε ένα μόλις παιχνίδι τέσσερα γκολ γράφοντας ιστορία.

1950

Διοργανώτρια χώρα: Βραζιλία

Νικητής: Ουρουγουάη

Το 1942 και το 1946 δεν πραγματοποιήθηκε κανένα Μουντιάλ, καθώς λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν υπήρχε η δυνατότητα διεξαγωγής του. Το 1950 σηματοδοτεί το τέταρτο Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργανώθηκε στη Βραζιλία, καθώς ήταν η μόνη χώρα που εκδήλωσε ενδιαφέρον. Οι νικητές του 1930 Ουρουγουανοί βρέθηκαν στη Βραζιλία και στο δεύτερό τους Παγκόσμιο Κύπελλο κατέκτησαν το τρόπαιο μπροστά σε 200.000 Βραζιλιάνους.

Είναι η χρονιά που όλοι στη χώρα της σάμπας περίμεναν να σηκώσουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους το τρόπαιο, αλλά η Ουρουγουάη και ο Γκίτζια είχαν άλλα σχέδια. Μέσα στο γήπεδο πέθαναν 18 άνθρωποι σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο που θα μείνει αξέχαστο. Λόγω των απωλειών του πολέμου, η τελική φάση μετρούσε μόνο 13 ομάδες και το φορμάτ της διοργάνωσης δεν είχε καμία σχέση με τα προηγούμενα και επόμενα τουρνουά, καθώς δεν υπήρχε τελικός και οι καλύτερες τέσσερις ομάδες αναμετρήθηκαν μεταξύ τους σε έναν όμιλο.

Στο τελευταίο παιχνίδι που έμεινε να καθορίσει τον τίτλο, επρόκειτο για τον τελικό της διοργάνωσης, η Ουρουγουάη επικράτησε της Βραζιλίας με 2-1.

1954

Διοργανώτρια χώρα: Ελβετία

Νικητής: Γερμανία

Για τα 50 χρόνια της FIFA, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1954 αποφασίστηκε να διεξαχθεί στην έδρα της, στην Ελβετία, και ήταν το πρώτο που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Η Σοβιετική Ένωση μετά την απογοητευτική απόδοσή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952 δεν βρέθηκε στα γήπεδα της Ελβετίας, ενώ η Σκωτία, η Τουρκία και η Νότια Κορέα έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στο τουρνουά. Η διοργάνωση ήταν άκρως επιτυχής, καθώς σημειώθηκαν ρεκόρ από γκολ σε ομαδικό και συνολικό επίπεδο.

Στον μεγάλο τελικό της Βέρνης, η Δυτική Γερμανία επικράτησε της μεγάλης Ουγγαρίας του Πούσκας με 3-2 σε μια ολική ανατροπή. Η ομάδα του Χελμούτ Ραν βρισκόταν πίσω με 2-0 σε έναν τελικό που διεξάγονταν υπό βροχή, αλλά με το νικητήριο τέρμα του Ραν, η Δυτική Γερμανία στέφθηκε για πρώτη φορά παγκόσμια πρωταθλήτρια.

Ο τελικός έγινε γνωστός ως το «Θαύμα της Βέρνης». Η Ουγγαρία είχε κερδίσει την Γερμανία με 8-3 στους ομίλους.

1958

Διοργανώτρια χώρα: Σουηδία

Νικητής: Βραζιλία

Η μεγάλη στιγμή για τη Βραζιλία είχε φτάσει. Πως να το χάσει με τον Πελέ; Στο πρώτο του κιόλας Παγκόσμιο Κύπελλο, σε ηλικία 17 ετών, ο Βραζιλιάνος θρύλος σκόραρε δυο γκολ στον τελικό της διοργάνωσης κόντρα στη Σουηδία (5-2) και η Βραζιλία κατέκτησε το πρώτο της Μουντιάλ.

«Ταξίδι» στα 20 Παγκόσμια Κύπελλα-1

Οι εφημερίδες της εποχής γράφανε για τον θρύλο που είχε ήδη γεννηθεί. Ο ίδιος κατέκτησε το βραβείο για τον καλύτερο νέο παίκτη αφού σκόραρε έξι γκολ στη διοργάνωση. Η μορφή της διοργάνωσης ήταν ο Βραζιλιάνος, αλλά ο πρώτος σκόρερ ήταν ένας Γάλλος, ο Φοντέν που πέτυχε 13 γκολ σκοράροντας ακόμη και στον… ύπνο του, όπως έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής.

1962

Διοργανώτρια χώρα: Χιλή

Νικητής: Βραζιλία

Για δεύτερη συνεχόμενη φορά οι Βραζιλιάνοι κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο. Από τις 57 χώρες που συμμετείχαν στα προκριματικά του Μουντιάλ, μόλις 14 προκρίθηκαν στην τελική φάση. Το τουρνουά αυτό, δυστυχώς, στιγματίστηκε από την κακή ατμόσφαιρα εντός και εκτός γηπέδου, καθώς παίκτες και οπαδοί δημιούργησαν επεισόδια  και μια άσχημη εικόνα για τον αθλητισμό.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Χιλής περιλάμβανε επίσης τον περίφημο αγώνα μεταξύ της οικοδέσποινας και της Ιταλίας (2-0), ο οποίος έγινε γνωστός ως η «Μάχη του Σαντιάγο». Ήταν ένας από τους πιο βίαιους αγώνες σε Παγκόσμια Κύπελλα. Όσον αφορά την δράση εντός των τεσσάρων γραμμών, μετά τον τραυματισμό του Πελέ, ο Βραζιλιάνος επιθετικός Γκαρίντσα οδήγησε την Βραζιλία στον τελικό και στην κατάκτηση του τροπαίου. Νέες τακτικές όπως το 4-3-3 χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στο Μουντιάλ αυτό.

1966

Διοργανώτρια χώρα: Αγγλία

Νικητής: Αγγλία

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Αγγλία κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο παίζοντας ουσιαστικά εντός έδρας στο Γουέμπλει του Λονδίνου. Δεκαέξι ομάδες αγωνίστηκαν στην Αγγλία, χωρισμένες σε τέσσερις ομίλους.

Στον τελικό του Λονδίνου, η Αγγλία κατάφερε να κερδίσει τη Γερμανία με 4-2 στην παράταση σε ένα παιχνίδι που θα μείνει στην ιστορία.

Τα πρώτα 90 λεπτά παρουσίασαν εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς η Δυτική Γερμανία ισοφάρισε στα τελευταία λεπτά με φάουλ έξω από την περιοχή. Στην παράταση ο Τζεφ Χαρστ σκόραρε και έκανε το 3-2, παρά το γεγονός πως το γκολ του δεν έπρεπε να μετρήσει, καθώς δεν είχε περάσει την γραμμή. Ο Τζεφ Χαρστ ακόμα και σήμερα παραμένει ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία της διοργάνωσης που έχει πετύχει χατ-τρικ στον τελικό.

1970

Διοργανώτρια χώρα: Μεξικό

Νικητής: Βραζιλία

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, η τηλεοπτική μετάδοση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν έγχρωμη, κάτι που βέβαια δεν βοήθησε τους παίκτες. Έπειτα από την απαίτηση των καναλιών, οι αγώνες έγιναν μεσημεριανές ώρες κάτω από την ζέστη και τον ήλιο. Ήταν επίσης το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο όπου χρησιμοποιήθηκαν κίτρινες και κόκκινες κάρτες και το πρώτο στο οποίο επιτράπηκε η αντικατάσταση παίκτη. Ο σούπερ-σταρ της Βραζιλίας, Πελέ, ήταν ανανεωμένος και πιο έτοιμος από ποτέ και δίπλα του στην επίθεση η Βραζιλία διέθετε τον Ζαϊρζίνιο.

«Ταξίδι» στα 20 Παγκόσμια Κύπελλα-2

 

Οι παίκτες του Μάριο Ζαγκάλο, σκόραραν ακατάπαυστα και στον τελικό κέρδισαν πολύ εύκολα την Ιταλία με 4-1 κατακτώντας το τρίτο τους παγκόσμιο τίτλο σε 12 χρόνια. Εκτός του Πελέ, μορφή της διοργάνωσης ήταν και ο Γκερντ Μίλερ που με τα δέκα γκολ που έβαλε για τη Δυτική Γερμανία αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ.

1974

Διοργανώτρια χώρα: Γερμανία

Νικητής: Γερμανία

Παρά το γεγονός πως η Ολλανδία του Γιόχαν Κρόιφ ήταν το φαβορί για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Δυτική Γερμανία κατάφερε να την κερδίσει στον τελικό με 2-1. Μέχρι και τον τελικό του Μονάχου, η Ολλανδία είχε δείξει πολύ καλά σημάδια.

«Ταξίδι» στα 20 Παγκόσμια Κύπελλα-3

Με σταρ τον Κρόιφ και εντυπωσιακές εμφανίσεις, οι «τουλίπες» ξεπέρασαν τα εμπόδια της Βραζιλίας και της Αργεντινής και βρέθηκαν στον τελικό. Εκεί δεν κατάφεραν να κερδίσουν τη Δυτική Γερμανία που είχε τη δική της συνταγή.

«Ταξίδι» στα 20 Παγκόσμια Κύπελλα-4

Με ηγέτη τον Φραντς Μπεκενμπάουερ και κορμό της Μπάγερν Μονάχου, έφερε τα πάνω κάτω στον τελικό και παρά το γεγονός ότι βρέθηκε πίσω με 0-1, κέρδισε με 2-1. Ο Γκερντ Μίλερ στο 43’ έγραψε το τελικό 2-1. Ήταν επίσης ένα πολύ επιτυχημένο Μουντιάλ για την Πολωνία, καθώς τερμάτισε στην τρίτη θέση.

1978

Διοργανώτρια χώρα: Αργεντινή

Νικητής: Αργεντινή

Για δεύτερη συνεχόμενη φορά, η Ολλανδία έχασε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου και δεν κατάφερε να στεφθεί πρωταθλήτρια. Μεγάλος απόντας ήταν ο Γιόχαν Κρόιφ, ο οποίος αρνήθηκε να παίξει στην καθεστωτική Αργεντινή του Χόρχε Βιντέλα. Ο ίδιος μερικά χρόνια αργότερα εξήγησε τον λόγο της απόσυρσης του από την εθνική, λέγοντας ότι δέχτηκε απειλές για την οικογένειά του. Παρ’ όλα αυτά, η Ολλανδία προκρίθηκε στον τελικό, αλλά κόντρα στη γηπεδούχο Αργεντινή έχασε στην παράταση με 3-1.

1982

Διοργανώτρια χώρα: Ισπανία

Νικητής: Ιταλία

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, στο τουρνουά της Ισπανίας συμμετείχαν 24 ομάδες. Στον τελικό, η εθνική ομάδα της Ιταλίας κατέκτησε τον τρίτο παγκόσμιο τίτλο της, κερδίζοντας τη Δυτική Γερμανία με 3-1.

Ο δρόμος προς τον τελικό δεν ήταν καθόλου εύκολος. Η Ιταλία προκρίθηκε στη δεύτερη φάση με τρεις ισοπαλίες, τερματίζοντας δεύτερη στον όμιλό της πίσω από την Πολωνία. Ο Πάολο Ρόσι της Ιταλίας ήταν και ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με έξι γκολ. Η έκπληξη του Μουντιάλ ήταν ότι η ομάδα της Αργεντινής αποκλείστηκε στον δεύτερο μόλις γύρο του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

1986

Διοργανώτρια χώρα: Μεξικό

Νικητής: Αργεντινή

Το σόου του Ντιέγκο Μαραντόνα έλαβε μέρος στο Μεξικό το 1986. Ο 26χρονος τότε Αργεντίνος πήρε από το χεράκι την ομάδα του και με τον δικό του μοναδικό τρόπο την οδήγησε στον τίτλο.

«Ταξίδι» στα 20 Παγκόσμια Κύπελλα-5

Στον προημιτελικό κόντρα στην Αγγλία, ο Μαραντόνα σημείωσε γκολ με το διάσημο «χέρι του Θεού» στο 51 λεπτό, και τρία λεπτά αργότερα ένα από τα κορυφαία γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου, το γνωστό σλάλομ από το κέντρο. Ο Αργεντινός όμως δεν σταμάτησε εκεί.

Στον ημιτελικό κόντρα στο Βέλγιο σκόραρε άλλες δυο φορές και η ομάδα του επικράτησε με 2-0. Εν τέλει, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έμεινε στο «0» στον τελικό, η Αργεντινή κέρδισε τη Δυτική Γερμανία με 3-2 σε ένα δραματικό φινάλε. Η Αργεντινή κέρδιζε με 2-0, αλλά η Γερμανία βρήκε τον τρόπο να ισοφαρίσει μέσα σε έξι λεπτά (74’, 80’). Στο 83’ ο Χόρχε Μπουρουτσάγα σημείωσε το νικητήριο τέρμα με ασίστ του Μαραντόνα και η Αργεντινή πανηγύρισε τον τίτλο.

1990

Διοργανώτρια χώρα: Ιταλία

Νικητής: Γερμανία

«Ταξίδι» στα 20 Παγκόσμια Κύπελλα-6

Στη ρεβάνς της Ιταλίας, η Δυτική Γερμανία επικράτησε της Αργεντινής με 1-0 σε έναν άχρωμο τελικό. Το μόνο γκολ του αγώνα το σημείωσε στο 85ο λεπτό ο Αντρέας Μπρέμε με πέναλτι, ο οποίος κέρδισε τον Σέρτζιο Γκοϊκοτσέα. Ο 27χρονος, τότε, Γκοϊκοτσέα είχε κάνει ένα φανταστικό Μουντιάλ, αφού είχε αποκρούσει σημαντικά πέναλτι στον προημιτελικό και ημιτελικό, δίνοντας την πρόκριση στην ομάδα του.  Ύστερα από ένα καταπληκτικό τουρνουά το 1986, ο Ντιέγκο Μαραντόνα δεν έμοιαζε ο ίδιος. Σε έξι αγώνες, δεν σκόραρε ούτε ένα γκολ, ενώ μετά το τελικό σφύριγμα του τελικού, ξέσπασε σε κλάματα. Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 ανέδειξε τον Σαλβατόρε Σκιλάτσι ως πρώτο σκόρερ με έξι γκολ. Ο ίδιος κέρδισε και την «Χρυσή Μπάλα», καθώς η ομάδα του τερμάτισε στην τρίτη θέση.

1994

Διοργανώτρια χώρα: ΗΠΑ

Νικητής: Βραζιλία

Ένα ιστορικό Παγκόσμιο Κύπελλο έλαβε μέρος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ήταν η πρώτη κιόλας φορά που η διοργανώτρια χώρα δεν ανήκε στην Ευρώπη ή τη Νότια Αμερική. Παρά το γεγονός πως το ποδόσφαιρο στη χώρα της Αμερικής δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, το τουρνουά ήταν άκρως επιτυχημένο.

Στον τελικό του Ορλάντο, ο πρώτος τελικός στην ιστορία του Μουντιάλ που κρίθηκε στα πέναλτι, ανέδειξε νικήτρια τη Βραζιλία, η οποία επικράτησε της Ιταλίας με 3-2, με μοιραίο παίκτη τον Μπάτζιο.

«Ταξίδι» στα 20 Παγκόσμια Κύπελλα-7

Τέλος, η εθνική μας ομάδα βρέθηκε για πρώτη φορά στην τελική φάση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να σκοράρει, τερματίζοντας τελευταία και καταϊδρωμένη…

1998

Διοργανώτρια χώρα: Γαλλία

Νικητής: Γαλλία

Ίσως η κορυφαία Γαλλία όλων των εποχών. Αγωνιζόμενη εντός έδρας για δεύτερη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης κατάφερε να φτάσει για πρώτη φορά στον τελικό και να κατακτήσει και το τρόπαιο με το εύκολο 3-0 κόντρα στη Βραζιλία στον τελικό του Παρισιού, και του άλυτου μυστηρίου με την κατάσταση του Ρονάλντο.

Το άστρο του Ζινεντίν Ζιντάν έλαμψε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, καθώς ο ίδιος σκόραρε δυο τέρματα στον τελικό και κλείδωσε μια θέση στην καλύτερη 16αδα του τουρνουά.

Ο τερματοφύλακας της ομάδας Φαμπιάν Μπαρτέζ και η αμυντική γραμμή της Γαλλίας δέχτηκε μόλις δυο τέρματα σε εφτά παιχνίδια. Εν τέλει, η ομάδα του Τιερί Ανρί κατάφερε αήττητη να σηκώσει το τρόπαιο, παρά το γεγονός ότι ο Ρονάλντο της Βραζιλίας έφυγε με την «Χρυσή Μπάλα».

Δυστυχώς η έναρξη του τουρνουά επισκιάστηκε από τον χαμό του αντιπροέδρου της οργανωτικής επιτροπής της διοργάνωσης.

2002

Διοργανώτρια χώρα: Νότια Κορέα / Ιαπωνία

Νικητής: Βραζιλία

Το Μουντιάλ του 2002 έγραψε τη δική του ιστορία. Πρώτον, διοργανώθηκε στην Ασία και δεύτερον δύο χώρες ανέλαβαν την διεξαγωγή του. Τρίτον, ήταν η τελευταία χρονιά που η διοργάνωση χρησιμοποίησε τον όρο του «χρυσού παπουτσιού».

Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, η Βραζιλία ήταν από άλλο… πλανήτη. Σε επτά παιχνίδια, η ομάδα του Ρονάλντο, του Ροναλντίνιο και του Ριβάλντο είχε επτά νίκες και την καλύτερη επίθεση του τουρνουά με 18 γκολ.

«Ταξίδι» στα 20 Παγκόσμια Κύπελλα-8

Ο ταλαντούχος επιθετικός του Λουίς Φελίπε Σκολάρι, Ρονάλντο, σκόραρε οκτώ γκολ από τα 18 και κέρδισε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ. Στον τελικό επικράτησε της Γερμανίας με 2-0.

Πολυτιμότερος παίκτης αναδείχθηκε ο Όλιβερ Καν της Γερμανίας, ο οποίος έγινε ο μόνος τερματοφύλακας στην ιστορία των Μουντιάλ που έχει κερδίσει αυτό το βραβείο.

2006

Διοργανώτρια χώρα: Γερμανία

Νικητής: Ιταλία

Η περίφημη κουτουλιά του Ζινεντίν Ζιντάν στον τελικό του 2006 κόντρα στην Ιταλία στον Μάρκο Ματεράτσι είναι το «highlight» του τουρνουά.

«Ταξίδι» στα 20 Παγκόσμια Κύπελλα-9

Ύστερα από 90 λεπτά, Γαλλία και Ιταλία ήταν ισόπαλες με 1-1, αλλά στην παράταση το ιστορικό αυτό συμβάν επηρέασε αρνητικά τη Γαλλία, καθώς η ομάδα του «Ζιζού» έμεινε με 10 παίκτες.

«Ταξίδι» στα 20 Παγκόσμια Κύπελλα-10
«Ταξίδι» στα 20 Παγκόσμια Κύπελλα-11

Τα μόνα γκολ στην κανονική διάρκεια του αγώνα τα σκόραραν οι Ματεράτσι και Ζιντάν.

Στα πέναλτι, ο Τζανλουίτζι Μπουφόν και η Ιταλία είχαν την τύχη με το μέρος της καθώς το σουτ του Νταβίντ Τρεζεκέ τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι του Τζίτζι Μπουφόν και έτσι η Ιταλία πανηγύρισε τον τίτλο κερδίζοντας τα πέναλτι με 5-3.

Ο έμπειρος μέσος της Γαλλίας, Ζινεντίν Ζιντάν μπορεί να έφταιγε στον τελικό, αλλά παρόλα αυτά κέρδισε το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη της διοργάνωσης, καθώς πήρε την ομάδα του από το χέρι και την έστειλε στον τελικό του Βερολίνου.

2010

Διοργανώτρια χώρα: Νότια Αφρική

Νικητής: Ισπανία

Έπειτα από έναν δύσκολο τελικό στην Νότια Αφρική, η Ισπανία κατέκτησε το τρόπαιο, καθώς επικράτησε της Ολλανδίας στην παράταση.

Στο 116ο λεπτό ο Άντρες Ινιέστα έγινε ο ήρωας της Ισπανίας καθώς σκόραρε, κάνοντας το 1-0. Παρά το γεγονός πως ηττήθηκε στον τελικό, η Ολλανδία έκανε ένα καταπληκτικό τουρνουά και χάρισε τρομερές στιγμές στον κόσμο της. Ο δρόμος για τον τελικό δεν ήταν καθόλου εύκολος. Στον δραματικό ημιτελικό του «Cape Town», οι «τουλίπες» επικράτησαν με 2-3 της Ουρουγουάης και βρέθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε τελικό Μουντιάλ.

Την ίδια στιγμή, η Ισπανία είχε μόλις μια ήττα στους ομίλους κόντρα στην Ελβετία (0-1).

Επίσης, το Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής είχε και ελληνικό ενδιαφέρον. Στον αγώνα κόντρα στην Νιγηρία, ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης σημείωσε το πρώτο γκολ της Ελλάδας στην ιστορία των Μουντιάλ. Η Εθνική μας είχε κερδίσει με 2-1, αλλά δυστυχώς δεν είχε καταφέρει να τερματίσει στις πρώτες δυο θέσεις και εν τέλει αποκλείστηκε στους ομίλους.

2014 

Διοργανώτρια χώρα: Βραζιλία

Νικητής: Γερμανία

Στο 20ο Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστορία, η Γερμανία θα αναδειχθεί πρωταθλήτρια, καθώς κέρδισε την Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι σε έναν τελικό-θρίλερ στην παράταση. Ο Μάριο Γκέτσε είχε σκοράρει το τελικό τέρμα, ενώ ο Γκονζάλο Ιγκουαΐν και η Αργεντινή είχε χάσουν σημαντικές ευκαιρίες.

Στους ημιτελικούς, η Γερμανία είχε εξαφανίσει τη διοργανώτρια Βραζιλία, κερδίζοντας την με 7-1 (!), ενώ η Αργεντινή μετά το 0-0 με την Ολλανδία, κέρδισε με 2-4 στα πέναλτι.

Επίσης, το τουρνουά της Βραζιλίας ήταν το πιο πετυχημένο Παγκόσμιο Κύπελλο από ελληνικής πλευράς. Η Ελλάδα του Φερνάντο Σάντος κατάφερε να προκριθεί στη δεύτερη φάση με το πέναλτι του Γιώργου Σαμαρά στο 90’, κερδίζοντας έτσι την Ακτή Ελεφαντοστού με 2-1.

Στη φάση των 16, η Εθνική μας είχε την ευκαιρία να κάνει την έκπληξη και να προκριθεί στις οκτώ καλύτερες ομάδες του κόσμου κόντρα στην Κόστα Ρίκα του Κέιλορ Νάβας, αλλά το χαμένο πέναλτι του Φάνη Γκέκα στέρησε τις όποιες ελπίδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή