Οδηγούνται στα άκρα Ζάεφ και Ιβάνοφ

Οδηγούνται στα άκρα Ζάεφ και Ιβάνοφ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή αλλά απολύτως αναμενόμενη μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή απαξιωτική στάση του πρόεδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ έναντι του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, δίχως, ωστόσο, αυτό να προκαλεί κάποιο αναπάντεχο πρόβλημα στο χρονοδιάγραμμα όσων η ηγεσία της γειτονικής χώρας πρέπει να κάνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ο κ. Ιβάνοφ δέχθηκε τον κ. Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, οι οποίοι του έδωσαν το κείμενο της συμφωνίας και αμέσως μετά τους ζήτησε να φύγουν από το Προεδρικό Μέγαρο, σε μια συνάντηση που κράτησε… δύο λεπτά. Από την κυβέρνηση του κ. Ζάεφ ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ «αποχώρησε από τη συνάντηση και αρνήθηκε να συζητήσει τα οφέλη αυτής της ιστορικής συμφωνίας».

Στην ίδια ανακοίνωση αφήνονται σαφείς αιχμές για τη στάση του κ. Ιβάνοφ, καθώς αναφέρεται ότι «οι πολίτες επιτέλους έχουν την ευκαιρία να γράψουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας και κανείς δεν μπορεί να τους εμποδίσει να πάρουν τη σωστή απόφαση για το μέλλον της “Μακεδονίας” μας». Ανάλογη δυσαρέσκεια εξέφρασε και ο κ. Ιβάνοφ στο διάγγελμα που απηύθυνε στον λαό της γειτονικής χώρας. «Η θέση μου είναι τελική, δεν θα υποστηρίξω και δεν θα υπογράψω αυτό το επιζήμιο κείμενο συμφωνίας» είπε ο κ. Ιβάνοφ, επικρίνοντας, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι από αυτήν αφαιρούνται οι αναφορές σε μειονότητα στην Ελλάδα. «Είναι δείγμα πατριωτισμού να μη μας ενδιαφέρει η μειονότητα; Είναι δείγμα πατριωτισμού η Ελλάδα να πάρει ό,τι ζήτησε και εμείς τίποτα; Η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να υποστηρίξουν την υπογραφή μιας επιζήμιας συμφωνίας», είπε ο πρόεδρος της χώρας.

«Πόνος και πίκρα»

Σύντομη ήταν η συνάντηση του κ. Ζάεφ και με τον πρόεδρο του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος έκανε λόγο για ήττα και αποδοχή όλων των ελληνικών θέσεων που εμφανίζεται ως επιτυχία. «Οι πολίτες αισθάνονται πόνο και πίκρα», δήλωσε ο κ. Μίτσκοσκι, ο οποίος μάλιστα τάχθηκε υπέρ δεσμευτικού και όχι συμβουλευτικού χαρακτήρα του δημοψηφίσματος. Ο κ. Μίτσκοσκι προανήγγειλε συνεδρίαση των οργάνων του κόμματός του και διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, της Ισλαμικής Θρησκευτικής Κοινότητας, της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.

Πέρα, πάντως, από τη διελκυστίνδα ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας ήδη έχει αρχίσει να ερμηνεύει τη συμφωνία και να λαμβάνει αποστάσεις από όσα έχουν διαρρεύσει τις τελευταίες ημέρες από την Αθήνα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ Μίλε Μποσνιακόφσκι είπε χθες ότι το non paper του Μεγάρου Μαξίμου δεν συνιστά παρά ερμηνεία της συμφωνίας. «Διατηρούμε το δικαίωμα να αποκαλούμε τους εαυτούς μας Μακεδόνες. Στη συμφωνία διατηρείται η μακεδονική ταυτότητα και η μακεδονική γλώσσα», είπε ο κ. Μποσνιακόφσκι, δίνοντας ουσιαστικά τη δική του ερμηνεία του άρθρου 7 της συμφωνίας που διέρρευσε αρχικά από το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Ειδήσεων «MIA», ο κ. Μποσνιακόφσκι είπε ότι ο εθνικός ύμνος αλλά και η σημαία της ΠΓΔΜ δεν θα αλλάξουν και ότι τα σύμβολα δεν αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή