Ενίσχυση συνταξιούχων ενόψει των περικοπών επιδιώκει η κυβέρνηση

Ενίσχυση συνταξιούχων ενόψει των περικοπών επιδιώκει η κυβέρνηση

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μείωση του ανώτατου ορίου περικοπής των συντάξεων 18% που έχει θεσμοθετηθεί από 1/1/2019 ή άλλους τρόπους ανακούφισης όσων πλήττονται από την επικείμενη μείωση θα αναζητήσει η κυβέρνηση, αξιοποιώντας το υπερπλεόνασμα του 2018, είπε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στις Βρυξέλλες, σε συνέδριο δημοσιογράφων.

Η κ. Αχτσιόγλου διευκρίνισε μεν ότι «δεν θα δημιουργήσουμε αναταράξεις» και ότι «δεν θα αμφισβητήσουμε τα συμφωνηθέντα», αλλά πρόσθεσε ότι πιστεύει πως το μέτρο «δεν είναι απαραίτητο», γιατί οι συντάξεις δεν είναι υψηλές και το σύστημα είναι βιώσιμο.

Ετσι, αφού βγούμε από το μνημόνιο, θα εξετασθεί πόσος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει φέτος και θα αποφασιστούν τα παραπάνω μέτρα ανακούφισης, τα οποία θα νομοθετηθούν. Για το ίδιο θέμα, ο επικεφαλής του Euroworking Group Χανς Φίλμπριφ έλεγε στο ίδιο συνέδριο ότι το μέτρο των συντάξεων πρέπει να ληφθεί, καθώς είναι μέρος της συμφωνίας. Η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι εκτιμά δημοσιονομικό χώρο περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, έναντι του 1,8 δισ. ευρώ του οφέλους από την περικοπή των συντάξεων.

Επίσης, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι μετά το μνημόνιο θα ακολουθήσουμε τον δρόμο της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, αλλά τη διέψευσε λίγο μετά ο κ. Φίλμπριφ, που απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι την Ελλάδα «τη μεταχειριζόμαστε διαφορετικά» από τις άλλες μεταμνημονιακές χώρες, γιατί είναι διαφορετική περίπτωση.

Στο ίδιο συνέδριο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση λέει «όχι» στην πιστωτική γραμμή, γιατί πιστεύει ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι η επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ μια πιστωτική γραμμή θα σήμαινε νέο πρόγραμμα, θα ήταν ένα κακό σήμα για όλους.

Ο κ. Χαρίτσης άφησε ανοικτό το πότε θα βγει η χώρα ξανά στις αγορές και αν θα το κάνει πριν από το τέλος του προγράμματος –αν και σίγουρα όχι πριν από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου–, ενώ τόνισε ότι δεν θα κάνει εξόδους για λόγους εντυπωσιασμού, αλλά θα κινηθεί πολύ προσεκτικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή