Βιάζεται να πανηγυρίσει ο Τραμπ

Βιάζεται να πανηγυρίσει ο Τραμπ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια πολύ βιαστική εκτίμησή του, άμα τη επιστροφή του στις Ηνωμένες Πολιτείες από την πολύκροτη συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη, ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε χθες ότι η Βόρεια Κορέα δεν αποτελεί πλέον πυρηνική απειλή.

«Ολοι μπορούν τώρα να αισθάνονται πολύ πιο ασφαλείς απ’ ό,τι την ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου. Δεν υπάρχει πλέον πυρηνική απειλή από τη Βόρεια Κορέα. Η συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν ήταν μια ενδιαφέρουσα και πολύ θετική εμπειρία. Η Βόρεια Κορέα διαθέτει μεγάλο δυναμικό για το μέλλον», έγραψε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter. Σε άλλο μήνυμά του ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε: «Ο πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι η Βόρεια Κορέα ήταν το μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο πρόβλημά μας. Οχι πια – καλόν ύπνο απόψε!». Η τοποθέτηση Τραμπ προκάλεσε επικρίσεις εντός και εκτός Ηνωμένων Πολιτειών. Πολλοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν ανέλαβε απτές δεσμεύσεις, ενώ καταλογίζουν στον Αμερικανό πρόεδρο ότι κακώς ανέστειλε τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ – Νότιας Κορέας. «Τα γυμνάσια και η αμερικανική στρατιωτική παρουσία παίζουν ρόλο ζωτικής σημασίας στην ασφάλεια της ανατολικής Ασίας. Ελπίζω ότι θα μπορούμε και στο μέλλον να μοιραζόμαστε αυτή τη διαπίστωση – ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα», δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Αμυνας, Ιτσουνόρι Ονοντέρα. Τις ανησυχίες των συμμάχων θα επιχειρήσει να κατευνάσει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα, στη Σεούλ, με αξιωματούχους της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.

Πανηγυρικούς τόνους για τη συνάντηση Τραμπ – Κιμ υιοθέτησαν τα μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας. Στην κρατική τηλεόραση, τα ευχάριστα νέα ανακοίνωσε η περίφημη «κυρία με τα ροζ», η οποία στο παρελθόν συνήθιζε να αναγγέλλει πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές με πολεμική φρασεολογία. Για πρώτη φορά, τα αυστηρά ελεγχόμενα από το καθεστώς μέσα ενημέρωσης φιλοξενούσαν βίντεο και φωτογραφίες του Τραμπ, αν και απέφευγαν αναφορές στην αποπυρηνικοποίηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή