Και με τα παρατσούκλια θα ψηφιστούν οι Μεξικανοί πολιτικοί

Και με τα παρατσούκλια θα ψηφιστούν οι Μεξικανοί πολιτικοί

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ. Την 1η Ιουλίου, οπότε πραγματοποιούνται οι προεδρικές εκλογές στο Μεξικό, οι ψηφοφόροι θα έχουν τη δυνατότητα να καταγράψουν το ψευδώνυμο των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο, σύμφωνα με απόφαση του εκλογικού ινστιτούτου της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, οι ψηφοφόροι θα μπορούν να καταγράψουν το ψευδώνυμο, τα αρχικά ή κάποιο σύνθημα, αντί για τον κλασικό σταυρό δίπλα στο όνομα του υποψηφίου, παρ’ όλα αυτά η ψήφος θα θεωρείται έγκυρη. Η απόφαση αυτή ελήφθη μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές με τις οποίες θα αναδειχθούν νέος πρόεδρος, Κογκρέσο, εννιά κυβερνήτες και εκατοντάδες δήμαρχοι.

Η είδηση αυτή δεν θα πρέπει, βέβαια, να προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, καθώς τα ψευδώνυμα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στον πολιτικό στίβο του Μεξικού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραντόρ, ο οποίος θεωρείται το φαβορί στις προεδρικές εκλογές σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, και στον οποίο έχουν αποδοθεί πολλά ψευδώνυμα. Ενα από αυτά είναι και το «Ελ Πέχε», το οποίο αναφέρεται σε ένα ψάρι από την ιδιαίτερη πατρίδα του υποψηφίου, το όνομα του οποίου μεταφράζεται ως «κροκοδειλόψαρο». Ο βασικός αντίπαλος του Ομπραντόρ, Ρικάρντο Ανάνια Κορτέζ, μερικές φορές κατονομάζεται ως ΡΑΚ (λόγω των αρχικών του) από τις τοπικές εφημερίδες. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του αποδίδεται το ψευδώνυμο «Ρίκι Ριτς», το οποίο του απέδωσε ο Ομπραντόρ κατά τη διάρκεια πρόσφατου ντιμπέιτ ανάμεσα στους υποψηφίους.

Τέλος, ο μοναδικός ανεξάρτητος υποψήφιος έχει το ψευδώνυμο «Μπρόνκο», το οποίο μεταφράζεται σε «αδάμαστος». Οσο διαδεδομένα και να είναι τα ψευδώνυμα πάντως, είναι σαφές ότι το νέο μέτρο έχει αντιμετωπιστεί με επιφυλάξεις. Επικριτές θεωρούν ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να προκαλέσει αναστάτωση και σύγχυση κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης των ψήφων. Σε κάθε περίπτωση, στα ψηφοδέλτια είθισται να υπάρχει ένα λευκό κουτί προκειμένου να καταγραφούν τα ονόματα υποψηφίων τα οποία ενδεχομένως να μην εμφανίζονται στο ψηφοδέλτιο. Από την άλλη πλευρά, ο Ομπραντόρ έχει αποκτήσει φήμη για τα ψευδώνυμα, συχνά υποτιμητικά, τα οποία αποδίδει στους πολιτικούς του αντιπάλους. Ως δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού είχε χαρακτηρίσει τους διαδηλωτές κατά της εγκληματικότητας «κακομαθημένα πλουσιόπαιδα» ενώ αποκήρυττε τις οργανώσεις που διαφωνούν μαζί του ως «πλούσιες και καθωσπρέπει». Σύμφωνα με ειδικούς, η συνήθειά του αυτή αποδεικνύει «την ικανότητά του να κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους», παραλληλίζοντάς τον μάλιστα στην ικανότητά του αυτή με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή