Νέα πλάνα τραπεζών για μεγαλύτερη μείωση των κόκκινων δανείων

Νέα πλάνα τραπεζών για μεγαλύτερη μείωση των κόκκινων δανείων

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επιθετικότερη μείωση των κόκκινων δανείων θα προχωρήσουν οι τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αναθεωρημένα πλάνα που θα υποβάλουν οι τράπεζες στις εποπτικές αρχές το φθινόπωρο θα περιλαμβάνουν στόχους μεγαλύτερης μείωσης κατά 10%-15% ή περίπου 10 δισ. ευρώ σε σχέση με την τρέχουσα στοχοθεσία.

Το τρέχον πλάνο μείωσης των προβληματικών δανείων προβλέπει μέχρι το τέλος του 2019 τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα (περιλαμβάνουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια καθώς και δάνεια που έχουν αναδιαρθρωθεί λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης) να περιοριστούν στα 64,6 δισ. ευρώ από 92,4 δισ. ευρώ σήμερα (Μάρτιος 2018), ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών) θα πρέπει να μειωθούν στα 38,6 δισ. ευρώ από 63,9 δισ. ευρώ σήμερα. Τα αναθεωρημένα σχέδια μείωσης θα προβλέπουν ότι το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων, στο τέλος του 2019, θα είναι αισθητά χαμηλότερα των 60 δισ. ευρώ και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια χαμηλότερα των 35 δισ. ευρώ.

Η αλλαγή της στοχοθεσίας, με την υιοθέτηση πιο φιλόδοξων στόχων μείωσης, είναι η δεύτερη που πραγματοποιείται και σκοπό έχει την ταχύτερη εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών. Η αναθεώρηση γίνεται με την ενεργό ενθάρρυνση της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) ενώ και οι διοικήσεις των τραπεζών αναγνωρίζουν ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης και η επιστροφή στην κανονικότητα δεν μπορούν να επιτευχθούν με τέτοιο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι αυτό που απασχολεί περισσότερο τους ξένους επενδυτές, εξοβελίζοντας τα θετικά αποτελέσματα του stress test, και η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών αποτελεί το μέγα ζητούμενο.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε κάθε ευκαιρία τονίζει στις τράπεζες ότι θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη των επιχειρησιακών τους στόχων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και τη δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος που αυτά συνεπάγονται.

Την περίοδο αυτή οι τράπεζες εργάζονται εντατικά για την οριστικοποίηση των νέων πλάνων τα οποία θα περιλαμβάνουν περισσότερα έσοδα από πωλήσεις προβληματικών δανείων αλλά και περισσότερα έσοδα από ρευστοποιήσεις μέσω πλειστηριασμών. Τους επόμενους μήνες αναμένεται σημαντική αύξηση του όγκου ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Πάντως η τελευταία έκθεση που δημοσιοποίησε η ΤτΕ για την πρόοδο των σχεδίων μείωσης των κόκκινων δανείων καταγράφει σημάδια κόπωσης. Αν και οι τράπεζες πέτυχαν τη μείωση του υπολοίπου τόσο των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων (NPEs) όσο και των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), στον τομέα της λιανικής –στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια– εμφανίζονται δυσκολίες. Σημειώνεται ότι η επιβράδυνση στη μείωση των κόκκινων δανείων καταγράφεται παρά τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία στο α΄ τρίμηνο ανήλθαν στο 2,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή