Υποβάθμιση του Διεθνούς Πανεπιστημίου

Υποβάθμιση του Διεθνούς Πανεπιστημίου

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης απορροφούνται από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος το οποίο υποβαθμίζεται, καθώς αλλοιώνεται η φυσιογνωμία του. Από ΑΕΙ με διεθνή προσανατολισμό θα μετατραπεί σε υβριδικό ΑΕΙ χωρίς σαφές αποτύπωμα, κληρονομώντας τα προβλήματα των ΤΕΙ. Ενδεικτικό της απουσίας άξονα στα σχέδια για το ΑΕΙ είναι ότι σχεδιάζεται να λειτουργήσει αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα για φοιτητές από την Ασία και την Αφρική, αλλά οι φοιτητές των πρώην ΤΕΙ θα είναι Ελληνες και θα εισάγονται με Πανελλαδικές Εξετάσεις. Δημιουργείται, λοιπόν, ένα πανεπιστήμιο… σαλάτα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν οξύτατες αντιδράσεις από την ηγεσία του Διεθνούς Πανεπιστημίου.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στη Θεσσαλονίκη έγιναν συζητήσεις μεταξύ των ιδρυμάτων της πόλης. Ωστόσο, καθώς υπήρξαν ηχηρές αρνήσεις από τα ισχυρότερα AEI, όπως το ΑΠΘ και το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ, τελικά προκρίθηκε να γίνουν συζητήσεις μεταξύ των ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Διεθνούς Πανεπιστημίου με έδρα στη Θεσσαλονίκη. Να σημειωθεί ότι σήμερα τα τρία ιδρύματα έχουν τμήματα σε Σέρρες, Κατερίνη, Κιλκίς, Δράμα, Καβάλα, Διδυμότειχο και Θεσσαλονίκη. Η επιτροπή διαλόγου που συστήθηκε για το θέμα, αποτελείτο από στελέχη των τριών ιδρυμάτων και του υπ. Παιδείας, και κατέληξε στα εξής:

• Τα προγράμματα του Διεθνούς θα υπαχθούν στο νέο Ινστιτούτο Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών, το οποίο θα προσφέρει και αγγλόφωνα μεταπτυχιακά προγράμματα (όπως τώρα) αλλά και προπτυχιακά.

• Στις Σέρρες θα λειτουργήσουν έξι τμήματα με δύο σχολές, στην Κατερίνη ένα, και στο Κιλκίς τμήματα που θα απευθύνονται σε ξένους φοιτητές στο πλαίσιο του Ινστιτούτου Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών.

• Στην Καβάλα θα λειτουργήσουν τρεις σχολές με πέντε τμήματα και στη Δράμα άλλα δύο τμήματα.

• Το τμήμα Νοσηλευτικής (στο Διδυμότειχο) θα απορροφηθεί από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Τα μεταπτυχιακά προγράμματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου θα διατηρηθούν ως έχουν, ενώ θα δημιουργηθεί Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών με ορίζοντα τετραετίας. Οπως ανέφερε χθες, μιλώντας για το θέμα στην «Κ», ο Αθανάσιος Μητρόπουλος, καθηγητής, αντιπρύτανης του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και μέλος της επιτροπής, δεν υπάρχει στόχος να δημιουργηθεί ένα υπερπανεπιστήμιο αλλά ένα ίδρυμα που θα προσφέρει υπηρεσίες που δεν υπάρχουν σε άλλα. Η τάση είναι το Διεθνές να διατηρήσει τη φυσιογνωμία του, μέσω του Ινστιτούτου Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών καθώς και να αναβαθμιστούν τα δύο ΤΕΙ. Το Διεθνές θα μπορεί να δεχθεί σε προπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα φοιτητές από την Κίνα, την Ινδία, το Πακιστάν, τη Νιγηρία.

Ο αντίλογος

Ο αντίλογος εστιάζει στην τελείως διαφορετική φυσιογνωμία των τριών ιδρυμάτων που θα βρεθούν υπό την ίδια σκέπη, την ίδια στιγμή που το νέο ίδρυμα θα κληρονομήσει την προίκα του Διεθνούς αλλά και τα προβλήματα των δύο ΤΕΙ. Οπως ανέφερε, χθες, στην «Κ» στέλεχος του Διεθνούς, «η διασπορά των τμημάτων σε διάφορες πόλεις υποδηλώνει ότι στόχος είναι να διατηρηθούν τα υπάρχοντα κέντρα, χωρίς να ξεβολευτεί κανείς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή