Οριστικό τέλος στη χαλαρή νομισματική πολιτική από τη Fed

Οριστικό τέλος στη χαλαρή νομισματική πολιτική από τη Fed

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα αύξησε, χθες, όπως αναμενόταν το βασικό επιτόκιο δανεισμού, δείχνοντας αποφασισμένη να προχωρήσει στον δρόμο για οριστική έξοδο από τη νομισματική πολιτική που εφάρμοζε μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την επακόλουθη ύφεση.

Η αποφασιστικότητα της Fed να τερματίσει την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική των τελευταίων χρόνων φαίνεται και από την πρόβλεψη να αυξήσει, συνολικά το 2018, τέσσερις φορές το βασικό επιτόκιο δανεισμού, από τρεις που προέβλεπε μέχρι χθες.

Αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,75%-2%, η Fed εγκατέλειψε τη δέσμευση να διατηρήσει τα επιτόκια δανεισμού αρκετά χαμηλά «για κάποιο χρονικό διάστημα» ώστε να ενισχύει την αμερικανική οικονομία.

Ο πληθωρισμός

Παράλληλα, η Fed έστειλε το σήμα πως σκοπεύει να ανεχθεί, τουλάχιστον μέχρι και το 2020, ενδεχόμενη υπέρβαση του στόχου για πληθωρισμό στο 2%. Από τα τέλη του 2015 μέχρι σήμερα η Fed έχει αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού επτά φορές, καθώς συνεχίζουν να ενισχύονται η αμερικανική οικονομία και η απασχόληση. Και ο πληθωρισμός συγκλίνει προς τον στόχο της Fed και σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν, χθες, θα διαμορφωθεί το 2018 στο 2,1% και θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο μέχρι το 2020. Η σημαντικότερη αλλαγή που έγινε την Τετάρτη ήταν πως πλέον τα μέλη της επιτροπής που αποφασίζει για το ύψος των επιτοκίων δανεισμού προβλέπουν τέσσερις αυξήσεις συνολικά το 2018, ενώ μέχρι τώρα προέβλεπαν τρεις αυξήσεις.

Για το 2019 διατήρησαν αμετάβλητη την πρόβλεψη για τρεις αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού. «Η αγορά εργασίας εξακολουθεί να ενισχύεται… η οικονομική δραστηριότητα ενισχύεται με ικανοποιητικό ρυθμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε χθες η Fed. «Η κατανάλωση των νοικοκυριών έχει αυξηθεί, ενώ συνεχίζεται η δυνατή ενίσχυση των επενδύσεων των επιχειρήσεων».

Μετά τη χθεσινή αύξηση, το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού της Fed βρίσκεται σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τον πληθωρισμό, σημείο καμπής κατά κάποιον τρόπο, καθώς η Fed προσπαθεί επί χρόνια να πετύχει τη λεγόμενη εξομάλυνση των επιτοκίων δανεισμού. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα προβλέπει ανάπτυξη της οικονομίας με ρυθμό 2,8% το 2018, ελαφρώς υψηλότερο απ’ ό,τι προέβλεπε προηγουμένως, και επιβράδυνσή του στο 2,4% το 2019, όσο προέβλεπε και τον προηγούμενο Μάρτιο. Προβλέπει, επίσης, υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας στο 3,6% το 2018, ενώ τον Μάρτιο προέβλεπε 3,8%.

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε πως «η οικονομία πηγαίνει πολύ καλά», ενώ ανακοίνωσε την απόφαση για διενέργεια συνέντευξης Τύπου έπειτα από κάθε συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed από τον Ιανουάριο του 2019 και μετά. Μέχρι σήμερα, ο πρόεδρος της Fed δίνει συνέντευξη Τύπου κάθε δεύτερη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής, ωστόσο οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες υποπτεύονται πως οι επενδυτές θεωρούν ότι η Fed δεν πρόκειται να ανακοινώσει κάποια σημαντική αλλαγή νομισματικής πολιτικής όταν δεν ακολουθεί συνέντευξη Τύπου. Η υποψία είναι εύστοχη, διότι μέχρι τώρα η Fed έχει ανακοινώσει όλες τις σημαντικές αλλαγές της πολιτικής της σε συνεδριάσεις που ακολουθούνται από συνέντευξη Τύπου. «Θέλω να τονίσω πως το γεγονός ότι θα έχουμε διπλάσιες συνεντεύξεις Τύπου δεν σηματοδοτεί οτιδήποτε», είπε ο Πάουελ. Ο πρόεδρος της Fed εκτίμησε επίσης πως η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ ενισχύει την οικονομία και θα εξακολουθήσει να ενισχύει τη ζήτηση για τα επόμενα τρία χρόνια. Αναφερόμενος στον πληθωρισμό, ο Πάουελ εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πρόσφατη επιτάχυνσή του, ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς ώστε να ανακοινώσει κανείς τη νίκη. Προέβλεψε δε, πως η πρόσφατη άνοδος των τιμών της ενέργειας θα ωθήσει τον πληθωρισμό πάνω από το 2% αλλά πως αυτό θα είναι παροδικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή