Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για την πώληση της Forthnet

Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για την πώληση της Forthnet

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δεδομένα στην κούρσα διεκδίκησης της Forthnet. Επειτα από εβδομάδες παρασκηνιακών διαβουλεύσεων φαίνεται ότι ξεκινά και πάλι η πώληση του 32,4% της εταιρείας από τις πιστώτριες τράπεζες. Οι πωλητές, τώρα δείχνουν έτοιμοι να καλέσουν όλους τους ενδιαφερομένους, για να συμμετάσχουν στη β΄ φάση του διαγωνισμού.

Η φάση αυτή περιλαμβάνει τη διενέργεια του χρηματοοικονομικού ελέγχου (due diligence) της Forthnet και την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

Οι υποψήφιοι

Μεταξύ των υποψηφίων που αναμένεται να κληθούν στη διαδικασία αυτή είναι οι Vodafone-Wind, ο Antenna –ενδεχομένως με τη στήριξη της Providence– η Golden Tree και η Apollo Global Management. Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες δεν περιλαμβάνεται η κυπριακών συμφερόντων Odyssey Consulting, η οποία πρόσφατα εφέρετο να συμμαχεί για την απόκτηση της Forthnet, με την ολλανδική Reggeborgh Groep.

Η τελευταία είναι ολλανδικών συμφερόντων επιχείρηση, με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, η οποία ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Ελλάδα. Πρόσφατα απέκτησε το 9,3% της ΓΕΚ Τέρνα, ενώ επιπλέον, ο επικεφαλής της Reggeborgh Invest, του επενδυτικού βραχίονα του ομίλου Reggeborgh, διέθεσε κεφάλαια στην επενδυτική εταιρεία Metavallon. Στο παρελθόν είχε εξετασθεί επενδυτικά και η Ελλάκτωρ, χωρίς επιτυχία και το ίδιο συνέβη και στη Forthnet.

Η Reggeborgh σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαδικασία απεσύρθη πολύ γρήγορα από τη διεκδίκηση της Forthnet, όταν διαπίστωσε την οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Επιπλέον, το δέλεαρ να διεκδικήσει έργα ανάπτυξης δικτύων οπτικών ινών, δεν φάνηκε να ήταν ισχυρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Reggeborgh Invest απέκτησε γρήγορα επαρκή εικόνα για τη Forthnet αλλά και για την ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, καθώς η ελληνική εταιρεία είναι γνωστή στους ολλανδικούς επενδυτικούς κύκλους. Η Cyrte Investments άλλωστε, ολλανδικών συμφερόντων εταιρεία, ήταν εκείνη που πούλησε στη Wind το 2013 το μερίδιό της (27%) και αποχώρησε οριστικά από τη Forthnet.

Στη διεκδίκηση της Forthnet υπήρξαν και πολιτικές παρεμβάσεις με την κυβέρνηση να θέτει θέμα περιορισμού του ανταγωνισμού. Πρόκειται για μια ένσταση που «έδειχνε» την κοινή προσφορά Vodafone-Wind. Εξαιτίας αυτών των ενστάσεων, που διατυπώθηκαν δημοσίως από κυβερνητικά στελέχη υπήρξαν παράπλευρες απώλειες, όπως η καθυστέρηση στην εξαγορά του 100% της Cyta Hellas από τη Vodafone.

Η ΕΕΤΤ

H Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), εξέτασε επί μακρόν τα στοιχεία για τη συγκεκριμένη συγκέντρωση. Τελικά η καθυστέρηση προκάλεσε την παρέμβαση της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία ενδιαφέρεται προφανώς για το μέλλον της θυγατρικής της κυπριακής Cyta στην Eλλάδα. Η συμφωνία της τελευταίας με τη Vodafone για τη Cyta Hellas, έχει προαιρέσεις, οι οποίες εφόσον δεν ευοδωθούν, δίνουν το δικαίωμα στη Vodafone να αποχωρήσει από τη συμφωνία ύψους 118 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσαν τον περασμένο Ιανουάριο.

Παράγοντες της αγοράς χαρακτήριζαν τη Cyta Ηellas ως ακυβέρνητο καράβι τους τελευταίους 5-6 μήνες, κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν. Εκτιμούσαν ωστόσο, ότι αυτό θα λάβει ένα τέλος, καθώς η ΕΕΤΤ, έστω και με σημαντική καθυστέρηση, θα πάρει τη σχετική απόφαση προς το τέλος του μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή