Μητσοτάκης: Η ΝΔ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης (Live)

Μητσοτάκης: Η ΝΔ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης (Live)

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο. Όπως είπε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας θα ξεκινήσει σήμερα το απόγευμα.

Ο κ. Μητσοτάκης, εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομία και τα Εθνικά θέματα.

«Μου κάνει εντύπωση που ο πρωθυπουργός δεν θα υπερασπιστεί το πολυνομοσχέδιο», ανέφερε αρχικά από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έπνιξε την Ελλάδα στους φόρους. Και τώρα ετοιμάζει ένα τέταρτο μνημόνιο σε μια κοινωνία που ήδη ασφυκτιά», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέφερε ότι οι κυβερνώντες κάνουν πολιτική με τον μόνο τρόπο που ξέρουν, λένε ψέματα.

«Η κυβέρνηση φέρθηκε με τρόπο ανήθικο, ταξικό, σε βάρος της μεσαίας τάξης. Η κυβέρνηση έπνιξε την κοινωνία στους φόρους.

«Σε λίγους μήνες, κάθε συνταξιούχος θα χάσει μέχρι 2 συντάξεις ετησίως. Το αφορολόγητο που το 2014 ήταν €9.545, μειώνεται σε €5.680. Για πρώτη φορά θα πληρώσουν φόρο ακόμα και πολίτες που καλούνται να τα βγάλουν πέρα με €500 το μήνα. Αυτή είναι η δήθεν ευαισθησία της Αριστεράς», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις επικείμενες μειώσεις συντάξεων, όπως αυτό αναμένεται να συμβεί από τον Γενάρη του 2018.

«Για πρώτη φορά, η Ελλάδα αναγνωρίζει Μακεδονική Εθνότητα και γλώσσα. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν θα το κάνουμε δικό μας πρόβλημα», είπε ο κ. Μητσοτάκης για το Σκοπιανό.

Η «μάχη» για το πολυνομοσχέδιο

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με άγνωστη ημερομηνία επιστροφής σε ήρεμες ημέρες θέτει εαυτόν από σήμερα, εντός του Κοινοβουλίου, το πολιτικό σύστημα της χώρας: Η ψήφιση, νωρίς το απόγευμα, του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης μνημονιακά μέτρα, καθώς και οι εξελίξεις στο θέμα της FYROM, έχουν ήδη λειτουργήσει ως σπινθήρες σε πυριτιδαποθήκη.

Η αναμενόμενη, πιθανότατα εντός της ημέρας, κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης από την ΝΔ, έρχεται στην παρούσα φάση να συμβάλλει στην κλιμάκωση της μετωπικής σύγκρουσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ, αλλά και προσωπικά των Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη, με το χάσμα ανάμεσά τους να είναι βαθύ, αγεφύρωτο και εκρηκτικό.

Οι άκρως επιθετικοί, και διανθισμένοι με ιδιαιτέρως απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, τόνοι που χρησιμοποιεί ειδικά ο πρωθυπουργός όταν αναφέρεται δημοσίως στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δίνουν το στίγμα των διαθέσεων της πλειοψηφίας έναντι του «υπ’ αριθμόν 1» πολιτικών τους αντιπάλων, ενώ κατά περίπτωση το μέτωπο διευρύνεται, καθώς στο στόχαστρο του πρωθυπουργού συμπεριλαμβάνεται κατά περιόδους και ο όμορος πολιτικός χώρος του Κινήματος Αλλαγής.

Οι απόπειρες του προέδρου της ΝΔ, και των επικεφαλής της ΔΗΣΥ Φώφης Γεννηματά και του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη να διατηρήσουν εντός πλαισίου πολιτικής ορθότητας την αντιπαράθεση και να εγείρουν ζητήματα αμιγώς πολιτικής διάστασης –όπως, επί παραδείγματι, το ζήτημα της πολιτικής μη νομιμοποίησης του πρωθυπουργού να υπογράψει τη συμφωνία με τα Σκόπια, δεδομένου ότι η διαφωνία του κυβερνητικού εταίρου δεν του παρέχει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για μια τέτοια ενέργεια, μοιάζουν να πέφτουν στο κενό: Οι διαθέσεις της πλειοψηφίας, αλλά και ορισμένες παρεμβάσεις στελεχών της αντιπολίτευσης εντός και εκτός του Κοινοβουλίου, δυναμιτίζουν το κλίμα και εκτρέπουν την αντιπαράθεση σε περιοχές άνευ ορίων οξύτητας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η συζήτηση για τα δημοσιονομικά μοιάζει στην Ολομέλεια να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, με το κλίμα σε αυτό το επίπεδο να έχει διαμορφωθεί περίπου ως εξής: Οι της πλειοψηφίας «προσπερνούν» το αρνητικό των μέτρων, προβάλλοντας ότι είναι «τα τελευταία των μνημονίων», ενώ οι περισσότεροι της αντιπολίτευσης τα αντιμετωπίζουν ως ήδη «τετελεσμένα».

Τούτων δοθέντων, το ενδιαφέρον εστιάζεται στη σημερινή ομιλία του κ. Μητσοτάκη, αφού εκτός των άλλων από το περιεχόμενό της αναμένεται να αποσαφηνιστεί και ο χρόνος κατάθεσης της πρότασης μομφής του κόμματός του: σύμφωνα με μία εκδοχή, αυτό θα γίνει αμέσως μετά το τέλος της ανακοίνωσης του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ενώ μια δεύτερη κάνει λόγο για αύριο το πρωί, με την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης που έχει ζητήσει ο κ. Τσίπρας «για να ενημερώσει» την εθνική αντιπροσωπεία σχετικά με τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων.

Είτε στη μία, είτε στην άλλη περίπτωση, πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι σε αντίθεση με τη σχεδόν πάγια τακτική του παρελθόντος, δεν θα εξαντληθεί αυτή τη φορά το μάξιμουμ του χρόνου (τρεις ημέρες) που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής για τη συζήτηση προτάσεων δυσπιστίας κατά κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει ήδη «κλειδώσει» ειδική τελετή την Κυριακή στις Πρέσπες, για την διμερή υπογραφή της Συμφωνίας, και προς τούτο ζητεί και θα επιτύχει να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία το αργότερο το βράδυ του Σαββάτου.

Στα αξιοσημείωτα είναι πως ορισμένοι από το κυβερνητικό στρατόπεδο εμφανίζονται να επιθυμούν ακόμα πιο σύντομη διαδικασία: να ολοκληρωθεί, δηλαδή, το μεσημέρι του Σαββάτου (ώστε να αποφευχθεί, όπως λέγεται ανεπισήμως, η ταυτόχρονη παρουσία του πολιτικού κόσμου στο Κοινοβούλιο, και του συλλαλητηρίου που διοργανώνεται για το βράδυ του Σαββάτου στο Σύνταγμα).

Υπενθυμίζεται ότι ο Κανονισμός προβλέπει συζήτηση επί προτάσεως μομφής έως τρεις ημέρες, και όπως φαίνεται θα έχουμε μια «επείγουσα» κοινοβουλευτική διαδικασία σχεδόν μίας και μισής ημέρας.

Ως προς τα σημερινά διαδικαστικά: Στις 13:00 περίπου αναμένεται η ομιλία του κ. Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός, εάν μιλήσει σήμερα, θα το πράξει στις 14:00.

Η ψηφοφορία επί των μέτρων προγραμματίζεται για τις 15:00. Η ανακοίνωση του αποτελέσματος σχεδόν μισή ώρα αργότερα. Αν εκείνη τη στιγμή κατατεθεί επισήμως η πρόταση της ΝΔ, τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αρχίσει αμέσως η σχετική διαδικασία, και η κορυφαία κοινοβουλευτική μάχη δηλαδή να ξεκινήσει από σήμερα το απόγευμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή