Αποψη: Ενστάσεις και αντιθέσεις

Αποψη: Ενστάσεις και αντιθέσεις

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα κείμενο που είναι προϊόν συναινετικής διαδικασίας δεν μπορεί να διεκδικεί την τελειότητα. Δεν περιέχει όλες τις επιθυμίες της ελληνικής πλευράς, ούτε εκείνες της γειτονικής χώρας. Ομως, διαβάζοντας με προσοχή τα άρθρα της συμφωνίας που διανεμήθηκε χθες σε κόμματα και μέσα μαζικής ενημέρωσης, διακρίνουμε ότι η νέα ονομασία διατρέχει ολόκληρο τον δημόσιο χώρο της γειτονικής χώρας, όλες τις σχέσεις της με τους διεθνείς οργανισμούς, τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών, προβλέπει τη συνταγματική τροποποίηση, το σύνθετο όνομα και ισχύει έναντι πάντων.

Ασφαλώς υπάρχουν ενστάσεις και αντιθέσεις. Η συμφωνία όμως έχει το χαρακτηριστικό ότι περιλαμβάνει πολλά στοιχεία από εκείνα που θα ήθελε η ελληνική πλευρά τα οποία δεν περιέχονταν σε προηγούμενα διαπραγματευτικά κείμενα. Δεν ικανοποιεί απόλυτα, αλλά όσα προβλέπει καλύπτουν πολλές από τις ανησυχίες της Ελλάδας. Η άριστη λύση θα ήταν εκείνη που δεν θα περιείχε καν τη λέξη «Μακεδονία». Δυστυχώς, είκοσι επτά χρόνια διαπραγματεύσεων δεν είχαν την επιθυμητή για την Ελλάδα κατάληξη. Ισως για αυτό, πριν από την άσκηση πολεμικής, τόσο για το περιεχόμενο της συμφωνίας όσο και για λόγους κομματικών ισορροπιών, σκόπιμο είναι να διαβαστούν ένα προς ένα τα άρθρα. Και μετά την προσεκτική αυτή ανάγνωση, να εκτιμηθεί αν η Αθήνα πρέπει να γυρίσει την πλάτη ή να προλάβει την αμαξοστοιχία που ίσως περάσει ξανά μετά δυόμισι δεκαετίες.

* Ο κ. Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης επί τιμή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή