Η Ιταλία στη δίνη του λαϊκισμού, των φημών και της αβεβαιότητας

Η Ιταλία στη δίνη του λαϊκισμού, των φημών και της αβεβαιότητας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ιταλία το πάντρεμα της πολιτικής με την οικονομία οδηγεί σε κάποιες τρόπον τινά τερατογενέσεις. Προσφάτως συνέβη κάτι αντίστοιχο, αλλά είχε άλλα χαρακτηριστικά από ό,τι συνήθως. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας κυκλοφόρησε στην πιο έγκυρη εφημερίδα της χώρας, την Corriere della Sera, μια φήμη ότι εξυφαίνεται συνωμοσία από μεγαλοεπενδυτές για να διαλύσουν την ιταλική αγορά ομολόγων. Εντελώς ξαφνικά τη Δευτέρα αυτή η «θεωρία συνωμοσίας» εξαφανίστηκε. Το επεισόδιο αυτό δείχνει με έντονο τρόπο τη νέα ριψοκίνδυνη εποχή στην οποία εισήλθε η Ιταλία με την πιο λαϊκιστική κυβέρνησή της μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το Σάββατο η Corriere, η εφημερίδα που αποτελεί τη φωνή του οικονομικού και επιχειρηματικού κατεστημένου του Μιλάνου, ανέφερε σε άρθρο της ότι υπάρχει υπόνοια ορισμένοι επενδυτές, που στοιχημάτισαν σε πτώση των ιταλικών ομολόγων, ενδεχομένως να συνέβαλαν στην πρόκληση κρίσης στην αγορά. Θρυαλλίδα της επίθεσης στους ιταλικούς τίτλους ήταν ότι σε δημοσίευμα της ιταλικής Huffington Post στις 15 Μαΐου εμφανιζόταν το προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ Λέγκας του Βορρά και Κινήματος Πέντε Αστέρων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Σε αυτό θιγόταν το θέμα πιθανής εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ.

Προφανώς και οι αγορές αναστατώθηκαν μπροστά στο ενδεχόμενο η νέα δικομματική κυβέρνηση της Ιταλίας να υιοθετήσει μία σαφώς αντιευρωπαϊκή προσέγγιση. Η διαφορά (σπρεντ) μεταξύ των αποδόσεων στα ιταλικά δεκαετή ομόλογα και στα αντίστοιχα γερμανικά εκτινάχθηκε και έφθασε στις σχεδόν 320 μονάδες βάσης, ενώ προ της διαρροής στην Huffington Post, η διαφορά αυτή ήταν μόλις 130 μονάδες βάσης. Οπότε όλα τα στοιχήματα για εκτίναξη των σπρεντ θα απέφεραν πολλά κέρδη. Εκτοτε, βέβαια, η Corriere αναθεώρησε το δημοσίευμά της δύο φορές. Τροποποίησε και τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε, ώστε να μην εκληφθούν ως δυσφημιστικές από τα επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου που δραστηριοποιούνται στην ιταλική αγορά. Ενα από τα κεφάλαια, το AH Master Fund, είδε τα κέρδη του μέσα στον Μάιο να αυξάνονται 37% εν μέρει λόγω των στοιχημάτων για το ποια κατεύθυνση θα πάρουν τα ιταλικά κρατικά ομόλογα.

Βέβαια, η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεται συνωμοσιολογία για να διαμορφώσει κανείς την άποψη ότι η νέα κυβέρνηση αντιπαθεί το κοινό νόμισμα – τα στοιχήματα εις βάρος των ιταλικών ομόλογων έγιναν σε κοινή θέα. Οι νέοι ηγέτες της χώρας, και ειδικότερα ο αρχηγός του κόμματος της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι, δεν έκρυψαν ποτέ την απέχθειά τους για το ευρώ ή τη νοσταλγία τους για τη λιρέτα. Οπότε, όσον καιρό παραμένουν στο πηδάλιο, η Ιταλία θα πληρώνει υψηλότερο τίμημα, όταν δανείζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή