Orange Grove – Απέχει ακόμα η κανονικότητα

Orange Grove – Απέχει ακόμα η κανονικότητα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόοδο που χρειάζεται να κάνει η Ελλάδα σε σειρά τομέων, για να αποκατασταθεί πραγματικά η κανονικότητα, περιέγραψε χθες ο Ολλανδός πρέσβης Κάσπαρ Βέλντκαμπ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο ενημέρωσης για τα πεπραγμένα της θερμοκοιτίδας επιχειρηματικότητας Orange Grove, ο κ. Βέλντκαμπ τόνισε ότι απαιτείται να συνεχιστεί και μετά τον Αύγουστο η μεταρρυθμιστική προσπάθεια στη δημόσια διοίκηση, στη Δικαιοσύνη, στην Παιδεία και στις αγορές προϊόντων. Χρειάζεται, επίσης, «αλλαγή νοοτροπίας» σχετικά με την προώθηση της αξιοκρατίας, τόνισε ο Ολλανδός διπλωμάτης. Μία χώρα που βρίσκεται στην 87η θέση παγκοσμίως στον δείκτη ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ «δεν μπορεί να θεωρείται κανονική στο πλαίσιο της Ευρωζώνης», είπε χαρακτηριστικά.

Εξηγώντας την ίδρυση του Orange Grove επί του προκατόχου του, Γιαν Φερστέεγκ, ο κ. Βέλντκαμπ τόνισε τη σημασία της παρέμβασης στη μικροοικονομία μιας χώρας – «την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, την εμπορευματοποίηση». Στην Ελλάδα, τόνισε, λόγω της κρίσης έχει δοθεί δυσανάλογα μεγάλη έμφαση στα μακροοικονομικά και χρηματοοικονομικά δεδομένα – «μέχρι και οι οδηγοί ταξί μπορούν να αναλύσουν τα spreads».

Το Orange Grove, είπε ο Ολλανδός πρέσβης, ήταν η απάντηση της πρεσβείας στην ανάγκη να στηριχθεί το εγχώριο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων και να υπάρξει ανάσχεση του brain drain. «Θέλουμε να φέρουμε την Αθήνα σε επαφή με πιο προηγμένα οικοσυστήματα ανά τον κόσμο», σημείωσε, αναφέροντας τις συνεργασίες της θερμοκοιτίδας με τις ΗΠΑ, την Εσθονία και το Ισραήλ, μεταξύ άλλων.

Orange Grove – Απέχει ακόμα η κανονικότητα-1

Χρειάζεται «αλλαγή νοοτροπίας» σχετικά με την προώθηση της αξιοκρατίας, τόνισε ο Ολλανδός πρέσβης Κάσπαρ Βέλντκαμπ στο πλαίσιο ενημέρωσης δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με στοιχεία της πρεσβείας, η θερμοκοιτίδα στη Βασιλέως Κωνσταντίνου έχει προσελκύσει από το 2014 έως σήμερα 149 νεοφυείς επιχειρήσεις, εκ των οποίων το 53% εξακολουθεί να λειτουργεί. Οι εταιρείες αυτές έχουν δημιουργήσει συνολικά 130 θέσεις εργασίας. Εννιά από τις ομάδες έχουν βρει χρηματοδότηση, από ιδιώτες και κοινοτικά κονδύλια, συνολικού ύψους 2,5 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας για το πώς βλέπει τον ρόλο του Orange Grove, ο κ. Βέλντκαμπ ανέφερε ότι απευθύνεται σε τρία διαφορετικά ακροατήρια: τους εγχώριους πολιτικούς, τον ιδιωτικό τομέα και τους ίδιους τους επίδοξους νέους επιχειρηματίες. Προς τους πολιτικούς, είπε, το μήνυμα είναι: μην περιμένετε απλά την ανάκαμψη της ζήτησης – ασχοληθείτε με την ενίσχυση της προσφοράς. Για τους νέους, σημείωσε, δίνονται ευκαιρίες να αξιοποιήσουν τη μόρφωση και τις δυνατότητές τους στη χώρα τους και να ξεπεραστεί ο «υπερβολικά μεγάλος φόβος της αποτυχίας» που εξακολουθεί να υφίσταται. Αναφέρθηκε, μάλιστα, στο φαινόμενο γονέων που ρωτούσαν στελέχη της θερμοκοιτίδας τι αξία έχει η ενασχόληση των παιδιών τους με τις startups.

Mήνυμα σε επιχειρήσεις

Τέλος, το μήνυμα προς τις εδραιωμένες ιδιωτικές επιχειρήσεις, τόνισε ο Ολλανδός πρέσβης, είναι να παρακολουθούν τον τομέα των νεοφυών και τις ανατροπές που μπορεί να επιφέρει. Πολλοί στον ιδιωτικό τομέα αρχικά δεν έπαιρναν στα σοβαρά τις startups, αλλά «αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή