Νέες ποιοτικές δουλειές – από τη θεωρία στην πράξη

Νέες ποιοτικές δουλειές – από τη θεωρία στην πράξη

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με γνώμονα το εθνικό συμφέρον αλλά και μέσα από ψύχραιμη, ορθολογική εκτίμηση των γεωπολιτικών δεδομένων, οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. κατάφεραν να εντοπίσουν από νωρίς τα σημεία επαφής Ελλάδας – Ισραήλ δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ώστε να αναπτυχθεί ένα ευρύ πλέγμα συνεργασιών σε τομείς όπως ασφάλεια, άμυνα, ενεργειακοί πόροι και οικονομία. Οι στέρεες βάσεις που οικοδομήθηκαν μεταξύ των δύο χωρών το 2013 από την κυβέρνηση Σαμαρά οδήγησαν στην υπογραφή 10 σημαντικών συμφωνιών συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, η επιστημονική έρευνα, η τεχνολογία, ο πολιτισμός και η εκπαίδευση. Η πρόσκληση του πρωθυπουργού Nετανιάχου το 2017 για στενότερη συνεργασία στον τομέα νεοφυών επιχειρήσεων και υψηλής τεχνολογίας εξακολουθεί να μην έχει τύχει της ανταπόκρισης που της αξίζει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.Η πορεία της οικονομίας του Ισραήλ από τη δεκαετία του 1980 έως σήμερα, οι τρόποι αντιμετώπισης των προκλήσεων που συνάντησε, αλλά και οι αξιοσημείωτες επιδόσεις που πέτυχε παρά τις αντιξοότητες αποτελούν χρήσιμη υπόθεση εργασίας που οφείλουμε να μελετήσουμε προσεκτικά. Πρόκειται για μια χώρα σχεδόν ίδιου πληθυσμού με την Ελλάδα που αντιμετώπισε ιδιαίτερες οικονομικές δυσκολίες κατά τη δεκαετία του 1980. Με στοχευμένες ενέργειες κατάφερε να δημιουργήσει τα απαραίτητα κίνητρα προσέλκυσης σημαντικού αριθμού ατόμων της ισραηλινής διασποράς με άριστες γνώσεις, που δραστηριοποιείτο στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας σε χώρες της ΕΣΣΔ. Κατάφερε να δημιουργήσει έναν τομέα υψηλής τεχνολογίας/startups παγκοσμίου φήμης, ο οποίος βρέθηκε στην καρδιά μετασχηματισμού της ισραηλινής οικονομίας. Περισσότερες από 250 πολυεθνικές επιχειρήσεις διατηρούν τμήμα έρευνας και ανάπτυξης στο Ισραήλ, μεταξύ των οποίων το Facebook, η Google κ.ά. Με το 1/3 των εξαγωγών να προέρχεται από τον τομέα υψηλής τεχνολογίας και το 95% των κεφαλαιακών απαιτήσεων για χρηματοδότησή του να προέρχεται από ξένους επενδυτές, δεν αποτελούν έκπληξη τα θετικά μεγέθη της ισραηλινής οικονομίας. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ (2017) άγγιξε το 3,4%, ενώ η ανεργία παραμένει στο 4,2%. Τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης του κλάδου των 5.000 και πλέον startups είναι σημαντικά αν αναλογιστεί κανείς ότι ήδη εντοπίζεται έλλειψη εξειδικευμένων ηλεκτρολόγων μηχανολόγων και προγραμματιστών στη καλπάζουσα αγορά εργασίας των νεοφυών επιχειρήσεων. Οι ευκαιρίες συνεπώς για διεύρυνση -εμβάθυνση συνεργασίας Ελλάδας και Ισραήλ στον τομέα είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας ολιστικής στρατηγικής συνεργασίας με το Ισραήλ στον τομέα των startups έχουν πολλά να προσφέρουν στη μάχη για δημιουργία ποιοτικών δουλειών. Σε συνδυασμό φυσικά με την εξάλειψη της υπερφορολόγησης και της φορολογικής ασάφειας, αλλά και την απλοποίηση του καθεστώτος αδειοδοτήσεων. Με ιδιαίτερη μέριμνα στη δημιουργία ενός στέρεου πλαισίου σύμπραξης ιδιωτικού τομέα/πανεπιστημιακής κοινότητας. Οικονομική ανάταση στη χώρα μας δεν μπορεί να υπάρξει με μια κυβέρνηση ιδεοληπτική, που κρατά την Ελλάδα κολλημένη στην 27η θέση μεταξύ 28 κρατών της Ε.Ε. στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (Digital Economy and Society Index). Οικονομική ανάταση χωρίς νέους επιχειρηματίες και νέες ποιοτικές δουλειές δεν μπορεί να υπάρξει. Και η νέα επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να ανθήσει χωρίς μια αξιόπιστη κυβέρνηση ικανή να αξιοποιήσει και να προσαρμόσει στον σχεδιασμό της τα επιτυχημένα παραδείγματα άλλων χωρών, όπως είναι το Ισραήλ για τον πολλά υποσχόμενο κλάδο των νεοφυών επιχειρήσεων.

* Αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή