Ωθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τον Ντράγκι

Ωθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τον Ντράγκι

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, λόγω της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει στα σημερινά πολύ χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια δανεισμού τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο του 2019. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι το τρέχον πρόγραμμα αγοράς τίτλων θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018.

Η χθεσινή ημέρα ήταν η καλύτερη των τελευταίων δυόμισι μηνών για τους δείκτες των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων της Γηραιάς Ηπείρου. Στην αμερικανική αγορά πριν από το κλείσιμο παρατηρήθηκε άνοδος των δεικτών (πλην του Dow Jones), οι οποίοι ευνοήθηκαν από τις εξελίξεις στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας και των ομίλων ΜΜΕ και ψυχαγωγίας. Ο S&P 500 είχε κέρδη της τάξεως του 0,20% και της τάξεως του 0,8% ο Νasdaq, ενώ κάμψη 0,22% είχε ο Dow Jones. Ειδικότερα, θετικό αντίκτυπο είχε στους δείκτες η ανακοίνωση της Comcast ότι προτείνει στην 21st Century Fox να την εξαγοράσει αντί 65 δισ. δολαρίων, δηλαδή με πολύ υψηλότερο τίμημα από ό,τι η Disney.

Το ευρώ, λόγω των αποφάσεων της ΕΚΤ, σημείωσε δραστική πτώση ως προς το δολάριο τουλάχιστον κατά 1,4% στο 1,1627 δολάριο. Ηταν η μεγαλύτερη ημερήσια κάμψη του από τον Ιούνιο του 2016. Οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων εξασθένησαν κατά 2 μονάδες στο 2,80%. Ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της ΕΚΤ, ανέφερε ότι η αστάθεια στην Ιταλία περιορίστηκε το τελευταίο δεκαπενθήμερο, αλλά αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για φετινή ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του αργού Νέας Υόρκης υποχώρησε άνω του 0,06%, στα 66,62 δολάρια το βαρέλι.

Στη Γηραιά Ηπειρο, ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 1,4% και ο FTSE 100 με +0,81%. Στη Φρανκφούρτη ο DAX, επίσης, σημείωσε κέρδη, κλείνοντας με +1,7% και με +1,39% ο CAC 40 στο Παρίσι. Οι δύο τελευταίοι δείκτες εμφάνισαν χθες τα υψηλότερα κέρδη τους από τη συνεδρίαση της 5ης Απριλίου. «Ενας από τους βασικούς παράγοντες, που επηρεάζουν τους επενδυτές, είναι το ότι τα επιτόκια δανεισμού στην Ευρώπη θα παραμείνουν χαμηλά για μεγαλύτερο από το αναμενόμενο διάστημα», επισημαίνει ο επικεφαλής του τμήματος παραγώγων της BNP Ρaribas, Εντμουντ Σινγκ. Τις μεγαλύτερες απώλειες χθες είχαν οι μετοχές των τραπεζών (Bankia, Commerzbank, Unicredit) από 1,2% -2%. Ενισχυμένη, τέλος, ήταν η αυτοκινητοβιομηχανία, με τον κλαδικό δείκτη στο +1,8% λόγω αδύναμου ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή