Συνομιλία Μακρόν – Κόντε για προσφυγικό

Συνομιλία Μακρόν – Κόντε για προσφυγικό

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες ως «απειλές για τις ανέσεις» και να τους εκτιμήσουν «ως ανθρώπους των οποίων οι εμπειρίες και οι αξίες μπορούν να εμπλουτίσουν τις κοινωνίες μας» ζήτησε χθες ο Πάπας Φραγκίσκος από τους Ευρωπαίους, τους οποίους επέπληξε ζητώντας αλλαγή νοοτροπίας, ενώ το σκάφος «Aquarius» συνέχιζε το αργό ταξίδι του στη Μεσόγειο με προορισμό τη Βαλένθια. Η διαμάχη ανάμεσα στη Γαλλία και την Ιταλία, με αφορμή το θέμα αυτό, εκτονώθηκε χθες και η προγραμματισμένη επίσκεψη του Ιταλού πρωθυπουργού Κόντε σήμερα στο Παρίσι θα γίνει κανονικά.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν τηλεφώνησε στον Ιταλό πρωθυπουργό, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι ουδέποτε προχώρησε σε δήλωση με σκοπό να προσβάλει την Ιταλία και τον ιταλικό λαό. Ο Κόντε, που νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι «δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις» για την επίσημη επίσκεψη, αποδέχθηκε τη γαλλική χειρονομία και ανακοίνωσε ότι προσδοκά μια εποικοδομητική συνάντηση με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, τις αλλαγές στον κανονισμό του Δουβλίνου. Η αναθεώρηση του καθεστώτος που διέπει τη χορήγηση ασύλου στην Ε.Ε. βρίσκεται στην ατζέντα της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής που θα γίνει στα τέλη του μήνα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει συμφωνία ως προς τον επιθυμητό χαρακτήρα των αλλαγών.

Το ζήτημα ήρθε με δραματικό τρόπο στην επικαιρότητα την Κυριακή, όταν η Ιταλία έκλεισε τα λιμάνια της για τους 629 διασωθέντες που μετέφερε από τα ανοικτά της Λιβύης το σκάφος «Aquarius» της ανθρωπιστικής οργάνωσης SOS Mediterranee. Η Ισπανία αποφάσισε να δεχθεί τους πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά το σκάφος ήταν υπερπλήρες και ο καπετάνιος αρνήθηκε να πραγματοποιήσει τόσο μεγάλο ταξίδι υπό τις συνθήκες αυτές. Ακολούθησε καθυστέρηση δύο ημερών, μέχρι να στείλει η Ιταλία δύο μεγάλα φουσκωτά του λιμενικού, στα οποία μεταφέρθηκαν κάποιοι από τους επιβαίνοντες. Τα τρία σκάφη βρίσκονται τώρα στα ανοικτά της Σαρδηνίας, έχοντας αλλάξει διαδρομή λόγω θαλασσοταραχής που προξένησε ναυτία σε τουλάχιστον 80 επιβαίνοντες. Αναμένεται να φθάσουν στη Βαλένθια της Ισπανίας την Κυριακή και να αποβιβαστούν κλιμακωτά σε τρεις δόσεις, ώστε, όπως είπε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο, να τους παρασχεθεί η καλύτερη δυνατή ιατρική, ψυχολογική και νομική βοήθεια. Μιλώντας στην ισπανική τηλεόραση από τη Βαλένθια, όπου συντόνιζε τις προετοιμασίες, η Κάλβο σημείωσε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στους ανηλίκους και τις γυναίκες, ιδιαίτερα σε όσες έπεσαν θύματα trafficking ή εκμετάλλευσης καθ’ οδόν προς την Ευρώπη. Διευκρίνισε επίσης ότι η αποβίβαση στην Ισπανία θα συντελεστεί με ηρεμία, σεβασμό και χωρίς την παρουσία πολιτικών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή