Γκολ και θέαμα στην πρεμιέρα του Μουντιάλ

Γκολ και θέαμα στην πρεμιέρα του Μουντιάλ

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την οικοδέσποινα Ρωσία πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η έναρξη του 21ου Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Λουζνίκι της Μόσχας, αφού τόσο οι καλλιτέχνες που κόσμησαν την τελετή έναρξης όσο και η εθνική Ρωσίας ήρθησαν στο ύψος των περιστάσεων, ικανοποιώντας με το αισθητικό αποτέλεσμα οι μεν και με το εμφατικό 5-0 επί της Σαουδικής Αραβίας η δε.

Του αγώνα προηγήθηκε μια άρτια, ημίωρη τελετή έναρξης, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρόεδρο της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο να καλωσορίζουν τον κόσμο του ποδοσφαίρου στη Ρωσία και να κηρύσσουν την έναρξη της διοργάνωσης. Ακούστηκαν πάντως και κάποιες αραιές αποδοκιμασίες από τις εξέδρες όταν μιλούσε ο προσφάτως επανεκλεγείς Ρώσος πρόεδρος.

Το ποδόσφαιρο ενώνει τον πλανήτη σαν μια ομάδα, είπε ο κ. Πούτιν, και πρόσθεσε: «Σε αυτή την ενότητα, την οποία δε διαφεντεύει καμιά δύναμη, όπου δεν υπάρχουν διαφορές στη γλώσσα, στην ιδεολογία ή στην πίστη, εντοπίζεται η μεγάλη ισχύς του ποδοσφαίρου, και γενικά του αθλητισμού».

Οι Ρώσοι πάντοτε διοργάνωναν εντυπωσιακές τελετές και πρόλαβαν στο μικρό διάστημα της χθεσινής γιορτής, με θέμα «Ποδόσφαιρο και Αγάπη», να δείξουν το καλό τους γούστο και στον τομέα αυτόν, με τα χορευτικά τους και τη σπουδαία ερμηνεία της Ρωσίδας σοπράνο Αΐντα Γκαριφούλινα.

Μόνη «παραφωνία» στην αρμονική και καλοστημένη τελετή έναρξης αποτέλεσε η άσεμνη χειρονομία που έκανε προς την κάμερα ο σταρ της γιορτής, Βρετανός τραγουδιστής Ρόμπι Γουίλιαμς, πιθανότατα απευθυνόμενος σε όσους επέκριναν τη συμμετοχή ενός Βρετανού καλλιτέχνη σε εκδήλωση στη Ρωσία.

Νωρίτερα χθες, ο κ. Πούτιν είχε υποδεχθεί τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ, και του είπε μπροστά στις κάμερες: «Γνωρίζετε πως τρέφουμε πολύ θερμά συναισθήματα για εσάς, αλλά νομίζω θα κατανοήσετε πως δεν δύναμαι να ευχηθώ και καλή επιτυχία στην ομάδα σας». Ο Σαουδάραβας ηγέτης δεν έδειξε να ενοχλείται, απαντώντας ότι «όποιο και να είναι το αποτέλεσμα του αποψινού αγώνα, θα είμαστε και πάλι ικανοποιημένοι διότι σημειώνουμε επιτυχίες σε διάφορα επίπεδα χάρη στην κοινή μας εργασία».

Μόλις η Ρωσία σκόραρε το πρώτο τέρμα στον αγώνα, ο κ. Πούτιν έσκυψε και έσφιξε το χέρι του Σαουδάραβα πρίγκιπα, ενώπιον του κ. Ινφαντίνο που καθόταν ανάμεσά τους.

Στο αγωνιστικό σκέλος της ημέρας, η ομάδα του Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ ήταν ισοπεδωτική κατά διαστήματα, αφού είχε ανοίξει το σκορ από το 12ο λεπτό με τον μέσο Γιούρι Γκαζίνσκι. Ο Ντένις Τσερίσεφ, που είχε μπει ως αλλαγή, σκόραρε το δεύτερο ρωσικό γκολ λίγο πριν από τη λήξη του ημιχρόνου και ένας ακόμη αναπληρωματικός, ο Αρτέμ Τζιούμπα, σημείωσε το 3-0 στο 71΄.

Παραδοσιακά οι Σαουδάραβες δέχονται τα περισσότερα τέρματα στα τελικά του Μουντιάλ μετά το 75ο λεπτό, αλλά χθες είδαν τον δείκτη του σκορ να ανεβαίνει πολύ στις καθυστερήσεις του αγώνα. Ετσι στο 91΄ ο Τσερίσεφ πρόσθεσε με ένα εντυπωσιακό σουτ το δεύτερο προσωπικό του τέρμα και τέταρτο της Ρωσίας, πριν ο Αλεξάντερ Γκολόβιν ολοκληρώσει τη συντριβή της Σαουδικής Αραβίας γράφοντας το 5-0 στο 94ο λεπτό.

Ηταν δε τόσο μονόπλευρο το παιχνίδι που οι Σαουδάραβες δεν είχαν ούτε μια τελική προσπάθεια εντός εστίας.

Επρόκειτο για την πρώτη νίκη της Ρωσίας σε τελικά του Μουντιάλ από το 2002, θέτοντας τέλος σε ένα σερί επτά αγώνων χωρίς νίκη. Υπενθυμίζεται ότι στις διοργανώσεις της FIFA οι ισοβαθμίες επιλύονται με βάση τη διαφορά τερμάτων στον όμιλο και όχι με βάση τα αποτελέσματα μεταξύ όσων ισοβάθμησαν. Ετσι με το 5-0 της πρεμιέρας η Ρωσία αισθάνεται ότι έχει πάρει κάτι παραπάνω από τρεις βαθμούς.

Τον κ. Τσερτσέσοφ πάντως απασχολεί έντονα η κατάσταση του Αλαν Τζαγκόεφ. Ο επιτελικός μέσος της ρωσικής ομάδας τραυματίστηκε και αποχώρησε στο α΄ ημίχρονο, ενώ αναμένεται να φανεί σήμερα η σοβαρότητα του τραυματισμού του. Εκφράζονται φόβοι ότι θα χάσει τους δύο εναπομείναντες αγώνες στον όμιλο.

ΡωσΙα: Ακινφέεφ, Μάριο Φερνάντες, Κουτέποφ, Ιγκνασέβιτς, Ζιρκόφ, Ζομπνίν, Γκαζίνσκι, Γκολόβιν, Σαμέντοφ (64΄Κουζιάεφ), Τζαγκόεφ (24΄ λ.τ Τσερίσεφ), Σμόλοφ (70΄ Τζούμπα). 

Σ. ΑραβΙα: Αλ-Μαγιούφ, Αλ-Μπρεΐκ, Οσ. Χαουσαουί, Ομ. Χαουσαουί, Αλ-Σαρανί, Οταΐφ (64΄ Φαχάντ), Αλ-Νταουσαρί, Αλ-Φαράζ, Αλ-Τζασάμ, Αλ-Σερί, Αλ-Σαλάουι (84΄ Ασίρι).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή