Διπλή στόχευση στη συζήτηση από Αλ. Τσίπρα

Διπλή στόχευση στη συζήτηση από Αλ. Τσίπρα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο δίπτυχο αφενός της υπεράσπισης της συμφωνίας με τα Σκόπια για το ονοματολογικό και αφετέρου της ανάδειξης αντιφάσεων στην πολιτική διαχείριση του ζητήματος από την πλευρά της Ν.Δ. θα στηρίξει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας τη στρατηγική του στη συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, την οποία κατέθεσε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την πρόταση δυσπιστίας και από τα λεγόμενά του θα πρέπει να αναμένεται ένα ιδιαίτερα «θερμό» κλίμα στην κοινοβουλευτική διαδικασία.

Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον αναφέρουν ότι, ούτως ή άλλως, σήμερα στη Βουλή θα γινόταν ενημερωτική συζήτηση για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, η οποία πλέον θα ξεδιπλωθεί στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης που αφορά την πρόταση δυσπιστίας. Μάλιστα, παραπέμποντας στις αναφορές του ίδιου του πρωθυπουργού, περί καλοδεχούμενης πρότασης, δηλώνουν ότι θα δοθεί στην κυβέρνηση η ευκαιρία να υπερασπισθεί αναλυτικά το περιεχόμενο της συμφωνίας που θα υπογραφεί στις Πρέσπες, πιθανότατα την Κυριακή. Πέραν της προσπάθειας να αναδειχθούν αντιφάσεις στις κατά καιρούς τοποθετήσεις της Ν.Δ., από το πρωθυπουργικό επιτελείο αφήνεται να εννοηθεί ότι σημαντική πτυχή της συζήτησης, όσον αφορά την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, θα είναι να προβληθούν οι πρωθυπουργικοί χειρισμοί ως χειρισμοί υπευθυνότητας σε διεθνές επίπεδο, στην αντιμετώπιση ενός ζητήματος που απασχολεί όχι μόνο τις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, αλλά ευρύτερα τον διεθνή παράγοντα, καθώς έχει βαρύνουσα σημασία στην εμπέδωση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Σε αντιπαραβολή, θα παρουσιασθούν ως κοντόφθαλμες, σε σχέση με τον διεθνή παράγοντα, οι επιλογές του κ. Μητσοτάκη.

Σε μια αρχική τοποθέτηση χθες, στο πλαίσιο της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, ο κ. Τσίπρας έδωσε δείγμα μιας άλλης πτυχής των επιλογών του, σε σχέση με τη συζήτηση στη Βουλή, η οποία αφορά την προσπάθεια να προκληθεί ρήγμα στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την κυβέρνηση να επιμένει ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει εγκλωβισθεί σε μια στρατηγική που υποδεικνύει ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς. Ο κ. Τσίπρας ανέβασε τους τόνους και αναφερόμενος στον κ. Σαμαρά είπε ότι «ήταν ο πρώτος που γέννησε το πρόβλημα (σ.σ.: του ονοματολογικού)», ενώ παρέπεμψε σε αναφορές του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για το θέμα. «Σήμερα, ο κ. Σαμαράς θέτει σε ομηρία έναν άλλο Μητσοτάκη, τον Κυριάκο Μητσοτάκη», έσπευσε να προσθέσει.

Ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά προανήγγειλε ότι στο πλαίσιο της συζήτησης η κυβέρνηση θα θελήσει να καταδείξει λανθασμένους χειρισμούς από κυβερνήσεις του παρελθόντος, αλλά και ασυνέπεια παλαιότερων τοποθετήσεων στελεχών της αντιπολίτευσης, σε σχέση με τις τωρινές τοποθετήσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς να υλοποιήσει την απειλή που εκτόξευσε πριν από μερικές ημέρες ότι, εφόσον προκληθεί, θα δημοσιοποιήσει έγγραφα του υπ. Εξωτερικών που αφορούν τη διαπραγμάτευση που έγινε από προηγούμενες κυβερνήσεις. «Θα εξαρτηθεί από το ευρύτερο κλίμα που θα επικρατήσει στη συζήτηση», αναφέρεται σχετικά. Ισως, πάντως, σε μια τέτοια προοπτική να αναφερόταν ο πρωθυπουργός, όταν χθες, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, είπε ότι «εσείς αυτό το διήμερο θα μετρηθείτε και με την οικογενειακή πολιτική σας ιστορία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή