Ο Μπ. Μπορίσοφ αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Ιβάνοφ

Ο Μπ. Μπορίσοφ αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Ιβάνοφ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμπλοκή και στις σχέσεις Βουλγαρίας – ΠΓΔΜ έχει προκαλέσει η συμφωνία Αθηνών – Σκοπίων για το ονοματολογικό, κυρίως, όμως, οι προχθεσινές αλυτρωτικές δηλώσεις του Σκοπιανού προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος μίλησε για «ενωμένη Μακεδονία». Ο κ. Ιβάνοφ χαρακτήρισε, συγκεκριμένα τη συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ καταστροφική και είπε ότι με αυτήν «καταπατείται η διαθήκη που μας άφησαν οι πρόγονοί μας, εκείνοι που με καθαρή καρδιά δημιούργησαν το αιώνιο ιδανικό και την επιθυμία για τη μία και ενωμένη “Μακεδονία” μας».

Αυτό προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Βουλγαρίας και μάλιστα του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος ακύρωσε την προγραμματισμένη για χθες συνάντηση με τον κ. Ιβάνοφ, ενώ έδωσε εντολή για ακύρωση και των συνομιλιών του πρόεδρου της ΠΓΔΜ με την υπουργό Εξωτερικών της χώρας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα. Στο ανακοινωθέν της βουλγαρικής κυβέρνησης τονίζεται ότι «δεν υπάρχει νόημα να την εκμεταλλεύονται (σ.σ.: τη Βουλγαρία) για εσωτερικές πολιτικές διαμάχες των Σκοπίων».

Αποστάσεις

Ο κ. Ιβάνοφ απάντησε ότι η άρνηση του κ. Μπορίσοφ είναι «μεροληπτική». Ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, ο μόνος που τελικά δέχθηκε τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, έλαβε αποστάσεις μεν από τον κ. Μπορίσοφ, ήγειρε δε ζήτημα «σταθερών εγγυήσεων» από τα Σκόπια για τη Βουλγαρία, ως προφύλαξη από τον «μακεδονικό» αλυτρωτισμό. «Τώρα η πρόταση είναι για “Βόρεια Μακεδονία”, αλλά παράλληλα η “Μακεδονία” βρίσκεται νοτιοδυτικά της Σόφιας και δυτικά του Πιρίν», είπε ο κ. Ράντεφ, τονίζοντας, ουσιαστικά, ότι πρέπει να υπάρξει διάκριση από τη βουλγαρική Μακεδονία του Πίριν. «Υπάρχουν γεωγραφικές πραγματικότητες και βάρος από το παρελθόν που μας υποχρεώνουν να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και να παρακολουθούμε από κοντά και να κρίνουμε προσεκτικά όχι μόνο την έκβαση των συνομιλιών, αλλά και την εφαρμογή και την τήρηση των συμφωνηθέντων στις διμερείς μας σχέσεις», είπε ο Βούλγαρος πρόεδρος.

Ο κ. Ράντεφ έκανε, εν συνεχεία, μια σύγκριση ανάμεσα στις συμφωνίες που έχει συνάψει η ΠΓΔΜ με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και συμπέρανε ότι στην πρώτη περίπτωση δεν υπάρχει δυνατότητα ακύρωσης, σε αντίθεση με τη δεύτερη. «Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η Βουλγαρία πρέπει να ζητήσει επιπλέον εγγυήσεις από τη “Μακεδονία”», είπε ο κ. Ράντεφ και, μάλιστα, έφερε και ένα παράδειγμα, ζητώντας από την κυβέρνηση του κ. Μπορίσοφ να εντάξει τις εγγυήσεις στο κεφάλαιο 35 των ενταξιακών συνομιλιών των Σκοπίων με την Ε.Ε. «Πρέπει να αναφέρεται ρητά», διευκρίνισε ο κ. Ράντεφ, «ότι θα απαγορεύεται οποιαδήποτε δράση στη βουλγαρική επικράτεια οργανώσεων υποστηριζόμενων από τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, η δραστηριότητα των οποίων στρέφεται κατά του συντάγματος της Βουλγαρίας». Ο κ. Ράντεφ, πάντως, τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας, αλλά και της ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ.

Σε άλλο κλίμα, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου για την υποστήριξη της συμφωνίας. Ο ΥΠΕΞ της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ συναντήθηκε χθες με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας. «Οι πολίτες θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να αποφασίσουν για το μέλλον τους», είπε ο κ. Ντιμιτρόφ (Deutsche Welle) και συμπλήρωσε ότι «ούτε η κυβέρνηση, ούτε το Κοινοβούλιο, αλλά ούτε και ο πρόεδρος μπορούν να τους στερήσουν αυτή την επιλογή», σαφής αιχμή κατά του κ. Ιβάνοφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή