Επιχείρηση «προσέλκυσης» οικογενειακών γιατρών

Επιχείρηση «προσέλκυσης» οικογενειακών γιατρών

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δελεαστικές αποδοχές επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να προσελκύσει παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους προκειμένου να στελεχώσουν τα «ιατρεία γειτονιάς» – Τοπικές Μονάδες Υγείας του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Δύο 24ωρα μετά τη νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος για την κάλυψη 953 θέσεων οικογενειακών γιατρών, το υπουργείο επανέρχεται στο θέμα σε μία προσπάθεια να τονώσει το ενδιαφέρον των γιατρών εκδίδοντας εγκύκλιο για τις αποδοχές του ιατρικού προσωπικού των ΤΟΜΥ. Σύμφωνα με αυτήν οι γιατροί που θα απασχοληθούν στις μονάδες λαμβάνουν αποδοχές και επιδόματα Επιμελητή Α. Ετσι, οι ελάχιστες μεικτές αποδοχές για τους παθολόγους ανέρχονται στα 2.189 ευρώ και για τους γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους στα 2.128 ευρώ. Σε αυτές δύναται να προστεθούν, εφόσον συντρέχουν νόμιμες προϋποθέσεις και μισθολογικά κλιμάκια προϋπηρεσίας (πλέον της ειδικότητας), οικογενειακές παροχές και επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών.

Με την έκδοση αυτής της εγκυκλίου το υπουργείο προσπαθεί να «προλάβει» όσους επικριτές του συστήματος επιχειρήσουν να «ψαλιδίσουν» τις προσδοκίες των ενδιαφερομένων, όπως τουλάχιστον είχε παρατηρηθεί στην πρόσκληση ενδιαφέροντος του περασμένου Αυγούστου, όταν είχαν κυκλοφορήσει ευρέως φήμες για πολύ χαμηλές αμοιβές. Υπενθυμίζεται ότι τότε για τις 1.195 θέσεις οικογενειακών γιατρών είχαν υποβληθεί μόλις 583 αιτήσεις.

Κάλυψη 624 θέσεων

Χθες ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε τα οριστικά αποτελέσματα της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για κάλυψη θέσεων οικογενειακών γιατρών που θα συμβληθούν με τον Οργανισμό καλύπτοντας ανάγκες στις περιοχές όπου δεν θα αναπτυχθούν ΤΟΜΥ. Καλύπτονται 624 θέσεις οικογενειακών γιατρών πανελλαδικά, από τις 2.800 θέσεις που είχαν προκηρυχθεί.

Παρά τον μικρό αριθμό των γιατρών που έχουν έως σήμερα ενδιαφερθεί να αναλάβουν ρόλο οικογενειακού, από χθες όσοι ασθενείς λαμβάνουν συνταγή φαρμάκων και εξετάσεων από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ενημερώνονται με ειδικό κείμενο ότι έχουν υποχρέωση να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό. Οπως αναφέρεται στο έγγραφο, η αίτηση εγγραφής μπορεί να υποβληθεί είτε μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής (rdv.ehealthnet.gr), είτε σε κάθε δημόσια δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είτε απευθείας στον οικογενειακό γιατρό. Στις δύο πρώτες περιπτώσεις ο ασθενής θα επιλέγει γιατρό μεταξύ των διαθέσιμων της περιοχής του. Για πρόχειρες ενέργειες που γίνονται προκειμένου να ικανοποιηθεί η μνημονιακή δέσμευση για τη νέα ΠΦΥ, κατηγορεί το υπουργείο Υγείας ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων κ. Φώτης Πατσουράκος. Οπως αναφέρει, το αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών «μόνο αναστάτωση θα επιφέρει στους ασθενείς, καθώς θα καλούνται να ψάχνουν για οικογενειακούς γιατρούς που δεν θα βρίσκουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή