Βουλή: Σε κλίμα πόλωσης η συζήτηση για την πρόταση μομφής της ΝΔ

Βουλή: Σε κλίμα πόλωσης η συζήτηση για την πρόταση μομφής της ΝΔ

5' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλίμα πόλωσης εξελίσσεται από χθες στη Βουλή η διαδικασία συζήτησης της προτάσεως μομφής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία για το θέμα της συμφωνίας Αθηνών-Σκοπίων. Οι περισσότεροι δε εκτιμούν ότι η σύγκρουση θα οδηγηθεί στα άκρα στην αυριανή, τελευταία ημέρα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, όχι μόνο διότι θα έρθει η στιγμή της προσωπικής σύγκρουσης Αλ.Τσίπρα-Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά και επειδή κυκλοφορούν εντόνως φήμες πως η κυβέρνηση έχει έτοιμα να «ρίξει» στη μάχη ακόμα και έως πρότινος χαρακτηρισθέντα ως «απόρρητα» διπλωματικά έγγραφα, το περιεχόμενο των οποίων εκτιμά ότι ενισχύει το οπλοστάσιό της έναντι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Θεοδώρα Μπακογιάννη ήταν σαφής κατά την διάρκεια της σημερινής της ομιλίας: «Παρακολουθώ τον Υπουργό Εξωτερικών να περιφέρεται στα κανάλια και να απειλεί με δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων. Είναι η γνωστή στη γενιά μας λογική της Στάζι. Άλλωστε εσείς κύριε Κοτζιά, έχετε εμπειρία από τη συνεργασία σας με το αλήστου μνήμης καθεστώς Χόνεκερ. Σας προκαλώ, λοιπόν, τώρα να τα καταθέσετε όλα στα πρακτικά της Βουλής. Όλα όμως! Και μια και κάνετε τον κόπο, ας καταθέσετε και τους φακέλους των δικών σας συνομιλιών κύριε Υπουργέ. Εκτός κι αν έχετε κάτι να κρύψετε», είπε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη κατά την διάρκεια της ομιλίας της στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας που βρέθηκε για λίγη ώρα στην αίθουσα της Ολομέλειας, δεν αναφέρθηκε στα όσα περί εγγράφων είπε η κυρία Μπακογιάννη. Περιορίστηκε να της επιτεθεί μόνο για τις αναφορές της στο θέμα των καταγγελόμενων σχέσεών του με την ανατολική Γερμανία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν ήδη εντός και εκτός Βουλής, τα επίμαχα έγγραφα, που είναι άγνωστο πότε ακριβώς αποχαρακτηρίστηκαν ώστε να είναι δυνατή «τώρα» η δημόσια χρήση τους, αφορούν σε διαπραγματεύσεις προηγούμενων κυβερνήσεων για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, και μεταξύ άλλων εμπεριέχουν θέσεις της Αθήνας σε παρελθόντα χρόνο και για το ζήτημα των αλλαγών στο Σύνταγμα του βόρειου γειτονικού πρώην γιουγκοσλαβικού κράτους.

Η ύπαρξη αυτών των πληροφοριών, πάντως, έρχεται να προσδώσει νέες διαστάσεις σε όσα είχε πει ο πρωθυπουργός στη Βουλή χθες το μεσημέρι, μόλις έγινε γνωστή επισήμως από τον κ. Μητσοτάκη η πρόθεση της ΝΔ να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας: «Δύο μέρες εδώ θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και με ονόματα και με διευθύνσεις. Όλα θα τα πούμε και για όλους θα πούμε. Δεν θα γλιτώσετε αυτές τις δύο μέρες. Θα μιλήσουμε με ονόματα και με διευθύνσεις για το ποιος έδωσε τι και πότε, για το ποιος κέρδισε και ποιος έδωσε σε αυτήν τη μεγάλη ιστορία, ποιος κάποτε παρέδιδε ακόμα και το όνομα «Μακεδονία» για εσωτερική χρήση», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Αλ. Τσίπρας.

Κριτική

Επί της ουσίας του επίμαχου ζητήματος, δηλαδή της συμφωνίας που παρουσίασε η κυβέρνηση, η κυρία Μπακογιάννη σημείωσε: «Ποιος είναι ο πραγματικός κίνδυνος στην περιοχή; Η λογική της Μεγάλης Μακεδονίας, δηλαδή, της εξόδου στο Αιγαίο. Όχι μόνο για το σήμερα. Αλλά για το αύριο και το μεθαύριο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είδε το τυρί και δεν είδε τη φάκα. Πανηγυρίζετε για μια κακή συμφωνία. Απαξ και υπογραφεί η συμφωνία παράγει έννομα αποτελέσματα και καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί αύριο ούτε να την αρνηθεί ούτε να μην την υποστηρίξει. Εχετε καιρό ακόμη αυτές τις βασικές και μεγάλες αδυναμίες της συμφωνίας να τις αλλάξετε».

Ο κ. Ευ. Βενιζέλος, μεταξύ άλλων τόνισε: «Ζητώ, απαιτώ και σε τελευταία ανάλυση ως Έλληνας πατριώτης παρακαλώ την κυβέρνηση να φροντίσει να βελτιώσει το κείμενο στα σημεία εκείνα τα οποία είναι ανοιχτά στο μέλλον σε κακή χρήση και μπορούν να γίνουν πηγές προβλημάτων», τόνισε ο κ. Ευ. Βενιζέλος και πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι η θετική του ψήφος στην πρόταση δυσπιστίας, «είναι η απάντηση στον κομπασμό, στον τυχοδιωκτισμό, στην ακύρωση της έννοιας των λέξεων, στην ακύρωση κάθε πολιτικής αρχής και αξίας, μέσα από ένα αριστεροδεξιό αμάλγαμα. Είναι απάντηση στο ασύλληπτο πολιτικό θράσος του κ. Τσίπρα».

Από την πλευρά του ο κ. Α.Λοβέρδος, ανέφερε απευθυνόμενος στην πλειοψηφία: «Το χειρότερο από όλα είναι, ότι επιληφθήκατε του εθνικού αυτού ζητήματος με αβυσσαλέα άγνοια και με πλήρη περιφρόνηση των γεωπολιτικών του συνεπειών. Να μην έχετε καμία αμφιβολία πως τα πολιτικά τετελεσμένα είναι ενεστώτα. Θα πάρετε λοιπόν μόνοι σας στις πλάτες σας όλους τους κινδύνους. Εσείς και οι πρόθυμοι να σας στηρίζουν».

Ο Δημ. Κουτσούμπας

Με σκληρή κριτική προσωπικά στον πρωθυπουργό, «χρωμάτισε» την ομιλία του ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας, και απέσυρε από την διαδικασία τους βουλευτές του κόμματός του: «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δεν θα δώσει άλλη νομιμοποίηση σε αυτήν τη διαδικασία, δεν θα πάρει άλλο μέρος σε αυτήν την παρωδία κοινοβουλευτικής διαδικασίας, σε αυτό το θέατρο, πραγματική νεοελληνική τραγωδία, διημέρου για τον λαό μας. Τη δυσπιστία, έτσι κι αλλιώς, από τον ελληνικό λαό την έχετε, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Νέα Δημοκρατία, την τελική μομφή θα σας τη δώσει ο ίδιος ο λαός με τους αγώνες του, με την πάλη του» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας και σε άλλο σημείο τόνισε: «Στην πραγματικότητα, ο κ. Τσίπρας δίνει το «πράσινο φως» για την ένταση της αποσταθεροποίησης, της ανασφάλειας, των συγκρούσεων στην περιοχή των Βαλκανίων. Κύριε Τσίπρα, έχετε γίνει συνώνυμο του οπορτουνισμού, του πολιτικού τυχοδιωκτισμού. Αλλά έχετε υπερβεί πλέον και αυτό το όριο. Αν καταγράψει κάποιος τι έχετε πει για διάφορα ζητήματα, τι έχετε πει και σε εμένα σε συναντήσεις μας –αλλά αφήστε το αυτό, λέω τα δημόσια-, θα φρίξει. Ιδιαίτερα αν δει με πόση ευκολία και σχετικά αθώο υφάκι λέτε χοντρά ψέματα».

«Σκληρός» ΣΥΡΙΖΑ

Καθ’ όλη την διάρκεια της συζήτησης –που αναμένεται να συνεχιστεί και απόψε ως μετά τα μεσάνυχτα, κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι η πλειοψηφία επιτίθεται –ορισμένες φορές με σφοδρότητα και οξείες εκφράσεις- κυρίως στην ΝΔ (αλλά και το ΠΑΣΟΚ) υπεραμυνόμενη των επιλογών του κ. Κοτζιά, ενώ η αντιπολίτευση καταγγέλει μια «κακή συμφωνία», αλλά και τους ΑΝΕΛ οι οποίοι αν και διαφωνούν επίσης με τη συμφωνία, στηρίζουν την κυβέρνηση και τον κ. Κοτζιά που ετοιμάζεται να την υπογράψει στις Πρέσπες.

«Σας βολεύει το ψέμα, γιατί έτσι μάθατε να πολιτεύεστε. Σας βολεύει ένας λαός που ποτίζεται με ψέμα και εθνικιστικές ιαχές, για να κρύβετε τα δικά σας εγκλήματα. Διότι ιστορικά η παράταξή σας έχει διαπράξει εγκλήματα σε αυτή τη χώρα, εγκλήματα στη Θράκη, εγκλήματα στη Μακεδονία, εγκλήματα στην Κύπρο, εγκλήματα στην οικονομία και στην κοινωνία, εγκλήματα στην ιστορία μας. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, είστε τόσο κενοί, τόσο άδειοι, τόσο μικροί στα μάτια μου. Ιστορικά η παράταξή σας δεν έχει κάνει ούτε μια πράξη πατριωτική, ούτε μία.

Δεν πολεμήσατε ποτέ για αυτή την πατρίδα. Δεν υπερασπιστήκατε ποτέ αυτή την πατρίδα. Η ιστορία σας συνοδεύεται από πατριδοκάπηλους, συνεργάτες της χούντας, των ναζί και προδότες» είπε η κυρία Αναστασία Γκαρά, προκαλώντας αρχικώς αμηχανία αλλά και στη συνέχεια εντονότατη ενόχληση για το ακραίο του λόγου της. Γ

ια «εθνοκτόνους» στην ηγεσία της ΝΔ μίλησε ο κ. Γερ. Μπαλαούρας. «Τελευταία και τα αφεντικά σας μιλάνε για χούντα και ότι θα πέσουμε» είπε απευθυνόμενος στους «γαλάζιους» ο κ. Ν.Παπαδόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή