Εφίμοβα: «Μπορώ να ζήσω, επιτέλους, φυσιολογικά»

Εφίμοβα: «Μπορώ να ζήσω, επιτέλους, φυσιολογικά»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε δέκα δευτερόλεπτα. Τόσο κράτησε χθες η ακρόαση της ιστορικής απόφασης του Αρείου Πάγου που έκρινε ότι δεν πρέπει να εκτελεστούν τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης εις βάρος της Ρωσίδας πληροφοριοδότριας Μαρία Εφίμοβα. Η 36χρονη δεν πρόκειται να παραδοθεί στη Μάλτα, τη χώρα για την οποία αποκάλυψε ύποπτες τραπεζικές πρακτικές και κρατική διαφθορά. «Μπορώ να ζήσω, επιτέλους, φυσιολογικά», είπε ανακουφισμένη.

«Αυτή η απόφαση δίνει στη Μάλτα ένα παράδειγμα για το πώς λειτουργεί η Δικαιοσύνη», δήλωσε στην «Κ» με τη λήξη της διαδικασίας. Η πολύμηνη περιπέτειά της ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο, όταν εμφανίστηκε στη 1.55 τα ξημερώματα στο Τμήμα Ασφαλείας Συντάγματος και ζήτησε προστασία. Ο αστυνομικός υπηρεσίας έλεγξε τα στοιχεία της στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν και διαπίστωσε ότι εκκρεμούσαν εις βάρος της δύο ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης από τη Μάλτα.

Η Μαρία Εφίμοβα υπήρξε πηγή της δολοφονηθείσας Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλιζία, η οποία είχε αποκαλύψει μεταξύ άλλων ότι η τράπεζα Pilatus φέρεται να διευκόλυνε τις ύποπτες συναλλαγές της Egrant Inc., μιας παναμαϊκής επιχείρησης που ανήκε στη σύζυγο του πρωθυπουργού της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ.

Επί τρεις μήνες η κ. Εφίμοβα είχε εργαστεί στο πλευρό του επικεφαλής της μαλτέζικης τράπεζας, έχοντας πρόσβαση σε κρίσιμα στοιχεία. Στις 16 Οκτωβρίου 2017 η δημοσιογράφος με την οποία συνεργαζόταν σκοτώθηκε όταν εξερράγη βόμβα στο αυτοκίνητό της. Η πληροφοριοδότρια βρισκόταν ήδη στην Ελλάδα με τον Ελληνα σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά. Προτού φύγει από τη Μάλτα είχε δικαστική αντιδικία με την τράπεζα και ανησυχούσε για την ασφάλεια της οικογένειάς της.

Τον Απρίλιο, έπειτα από τρίωρη συνεδρίαση, το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών απέρριψε την παράδοσή της στη Μάλτα. Μεταξύ άλλων η κ. Εφίμοβα κατηγορείται από την τράπεζα Pilatus για υπεξαίρεση 5.000 ευρώ και για ψευδή αναφορά κατά αστυνομικών. Μια σειρά από παρατυπίες στην έκδοση των ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης οδήγησαν στην πρώτη απόφαση υπέρ της στην Ελλάδα. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνης Λιόγας, όμως, άσκησε έφεση στέλνοντας την υπόθεση στον Αρειο Πάγο.

Πριν από ένα μήνα, στη συνεδρίαση του ανωτάτου δικαστηρίου η κ. Εφίμοβα είπε ότι εάν παραδοθεί στη Μάλτα θα κινδυνέψει. «Η Δάφνη δεν είναι πια εδώ. Ο μόνος μάρτυρας θα είμαι εγώ. Γι’ αυτό είναι πιθανό να μη θέλουν να υπάρχω», τόνισε. Παρά την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας να εκτελεστούν τα εντάλματα, η τελική απόφαση του Αρείου Πάγου ήταν υπέρ της 36χρονης.

Μιλώντας στην «Κ» χθες είπε ότι έχει και άλλα στοιχεία, τα οποία προτίθεται να αποκαλύψει στις αρμόδιες αρχές εάν ξεκινήσει επίσημη έρευνα στη Μάλτα και εμπλακεί στην υπόθεση και η Europol. «Δεν θέλω να βάλω άλλον δημοσιογράφο σε κίνδυνο», είπε.

Ο συνήγορός της Αλέξανδρος Παπαστεριόπουλος δήλωσε ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου αποτελεί αμετάκλητη νίκη του κράτους δικαίου. «Με την απόφασή του ο Αρειος Πάγος ανταποκρίθηκε στις αιτιάσεις των δικηγόρων της Μαρίας Εφίμοβα περί απαραδέκτου των ενταλμάτων σύλληψης, και περί κινδύνου ζωής της εκζητουμένης. Ο Αρειος Πάγος δεν επέτρεψε τη νομική και πολιτική χειραγώγηση από τις Αρχές της Μάλτας, ενός τόσο σημαντικού προσώπου-μάρτυρα που γνωρίζει όσο κανείς τα ζητήματα οικονομικής διαφθοράς της πολιτικής ελίτ της Μάλτας και άλλων χωρών. Η Μαρία Εφίμοβα θα παραμείνει με ασφάλεια στην ελληνική επικράτεια. Ηταν το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να περιμένουμε για την προστασία αυτού του σημαντικού μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή