Π. Μυλωνάς: Η σταθεροποίηση των ακινήτων «κλειδί» για μείωση κόκκινων δανείων

Π. Μυλωνάς: Η σταθεροποίηση των ακινήτων «κλειδί» για μείωση κόκκινων δανείων

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιτάχυνση έκδοσης δικαστικών αποφάσεων και τη σταθεροποίηση των τιμών των ακινήτων ξεχώρισε ως τους σημαντικότερους παράγοντες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς. Μιλώντας σε εκδήλωση με τους Κλάους Ρέγκλινγκ και Γιώργο Χουλιαράκη στο συνέδριο του Economist, ο κ. Μυλωνάς σημείωσε ότι η επιτυχία στη στρατηγική μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά οι πιο σημαντικοί, κατά την άποψή του, είναι η ταχύτερη έκδοση δικαστικών αποφάσεων ώστε να ενισχυθεί το στοιχείο της «τιμωρίας» που προβλέπει το σχετικό σκέλος της στρατηγικής, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, και η σταθεροποίηση των τιμών των ακινήτων ώστε να περιοριστεί η αβεβαιότητα ως προς τις αξίες των προσφερόμενων εξασφαλίσεων, διευκολύνοντας την πώληση των δανείων, καθώς και τους φιλικούς διακανονισμούς.

Σε ό,τι αφορά την πιστωτική επέκταση, σημείωσε ότι «είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία χωρίς την ύπαρξη πιστωτικής επέκτασης. Με άλλα λόγια, είναι απίθανο να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς πιστοδοτική δραστηριότητα».

Οσον αφορά τις προοπτικές για το 2018 και μετά, ο κ. Μυλωνάς εκτίμησε ότι «η πιστωτική επέκταση πιθανότατα να επιταχυνθεί λόγω της αναμενόμενης επιστροφής του διαθέσιμου εισοδήματος σε θετικό έδαφος κατά τη διάρκεια του 2018 (+1%) έναντι -1% το 2017, της περαιτέρω ενίσχυσης των επενδύσεων σε πάγια, καθώς οι επιχειρηματίες ανακτούν την εμπιστοσύνη τους και τη σταθεροποίηση των τιμών των ακινήτων, της βασικής μορφής εμπράγματης εξασφάλισης στην Ελλάδα. Οι αξίες των εμπορικών ακινήτων παρουσιάζουν ήδη μικρή μονοψήφια αύξηση και τα οικιστικά ακίνητα φαίνεται να έχουν ολοκληρώσει τη μακρά περίοδο διόρθωσης των τιμών τους (-42%), με τις δύο αυτές εξελίξεις να βελτιώνουν τους ισολογισμούς τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών».

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα στο πρώτο τρίμηνο του 2018 πέτυχε την επιστροφή σε οργανική κερδοφορία. Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα είναι η μοναδική εγχώρια τράπεζα που αποδεσμεύτηκε από τον ELA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή