Ο ΔΗΚΤΗΣ (15/06/18)

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χώρα δεν επιστρέφει στην κανονικότητα

Με όλους τους τρόπους είπαν χθες οι εκπρόσωποι των θεσμών, στο συνέδριο του Economist, ότι η Ελλάδα δεν επιστρέφει και τόσο στην κανονικότητα, βγαίνοντας από το μνημόνιο, αφού παραμένει «εύθραυστη», «ευάλωτη» και επιρρεπής σε μεταδοτικές ασθένειες (βλ. Ιταλία). Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (φωτ.) υπερασπίσθηκε την τιμή των όπλων και απαντώντας σε ερώτηση για την αναβολή προγραμματισμένων εκδόσεων ομολόγων είπε ότι «δεν αναβάλαμε καμία έκδοση ομολόγου, διότι δεν είχαμε σχεδιάσει κάποια έκδοση ομολόγου, είναι κάτι που δεν μπορείς να το κάνεις από πριν». Τυπικά, ίσως έχει δίκιο, οι εκδόσεις δεν προαναγγέλλονται. Ωστόσο, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνώριζαν ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε, μετά την έκδοση του επταετούς, να βγάλει ένα τριετές και προς το τέλος του προγράμματος, θριαμβευτικά, ένα δεκαετές. Ωστόσο, οι αναταράξεις στις αγορές και η Ιταλία φανέρωσαν ότι η Ελλάδα είναι ο πιο αδύναμος κρίκος και τα σχέδια έμειναν στο ράφι.

Ο μαραθώνιος του μνημονίου δεν έχει ακόμη τελειώσει

Τι ήταν το μνημόνιο, μαραθώνιος ή οδύσσεια; Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας χθες το παραλλήλισαν και με τα δύο, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου. Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε ότι «η Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος μιας οδύσσειας», ενώ ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Φίλιπ Γκέρσον παραλλήλισε τη χώρα με μαραθωνοδρόμο, που πρέπει να συνεχίσει να κινείται, παρότι έχει φτάσει στο τέρμα. «Keep moving», παρότρυνε την Ελλάδα, την ώρα που το ΔΝΤ δείχνει να… κινείται κι αυτό, αλλά στην αντίθετη κατεύθυνση, απομακρυνόμενο από την Ελλάδα.

Αλλαγές στην κορυφή του Δ.Σ. της Elpedison

Σε αλλαγές στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της Elpedison προχώρησε χθες η γενική συνέλευση της εταιρείας. Διευθύνων σύμβουλος ανέλαβε ο μέχρι πρότινος εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας, Νικόλαος Ζαχαριάδης. Αντίστοιχα, τη θέση του εκτελεστικού προέδρου της Εlpedison αναλαμβάνει ο μέχρι χθες διευθύνων σύμβουλος, Michel Piguet. Η αντιστροφή των ρόλων εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο βασικών μετόχων της εταιρείας (ΕΛΠΕ και Εdison) για κατά διαστήματα εκ περιτροπής ελέγχου της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου.

H σολομώντεια λύση του Μάριο Ντράγκι

Η απόφαση της ΕΚΤ για το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης και την καθυστέρηση της αύξησης των επιτοκίων έχει ένα σημαντικό συμβολικό νόημα, σύμφωνα με την ING. Η συνεδρίαση σηματοδοτεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς ένα ήπιο τέλος του QE, αλλά ταυτόχρονα δεν σηματοδοτεί την έναρξη της νομισματικής σύσφιξης. Η απόφαση είναι μία σολομώντεια λύση από την πλευρά του Μάριο Ντράγκι, ένας συμβιβασμός μεταξύ των «γερακιών» και των «περιστεριών» της ΕΚΤ. Τα «γεράκια» πήραν τελικά την ημερομηνία λήξης του QE που ζητούσαν, ενώ τα «περιστέρια» βλέπουν ότι η πόρτα είναι ακόμα ανοικτή για περισσότερα μέτρα τόνωσης, αν χρειαστεί. Ολοι είναι νικητές…

Μάλλον βιάστηκε να πανηγυρίσει

O Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) πανηγυρίζει για την απόφαση της κυβέρνησης να τον συμπεριλάβει στους κοινωνικούς εταίρους της χώρας, στην Αθήνα όμως η ίδια απόφαση προκάλεσε αναβρασμό στις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις αλλά και στη ΓΣΕΕ. Οπως προκύπτει από την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΒΒΕ για να εκφράσει την ικανοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου της Β. Ελλάδος, η κυβέρνηση πέρασε ρύθμιση, πιθανότατα στο πολυνομοσχέδιο, με την οποία συμπεριλαμβάνει στους κοινωνικούς εταίρους της χώρας και τον ΣΒΒΕ.

«Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί σαφή έκφραση υποστήριξης του συνόλου της περιφέρειας της χώρας, η οποία από τώρα και στο εξής, με αίσθημα αυξημένης ευθύνης, συμμετέχει και συνδιαμορφώνει τις αναπτυξιακές προοπτικές», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΒΒΕ στην ανακοίνωσή του. Το πρόβλημα είναι πως η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται σε άλλο νομοσχέδιο, που βρίσκεται σε διαβούλευση, κι όχι στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες. Εκτός εάν έγινε κάτι στο Κοινοβούλιο που το αντιλήφθηκε μόνο ο ΣΒΒΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή