Η συμφωνία και οι «ξένοι»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, μαζί και ο διεθνής Τύπος, χαιρέτισαν τη συμφωνία και απέδωσαν εύσημα, με διθυραμβικούς τόνους σε κάποιες περιπτώσεις, στους πρωτεργάτες της Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ και τους υπουργούς τους. Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και Βερολίνο συνέβαλαν αποφασιστικά στη δημιουργία συνθηκών προσέγγισης των δύο πλευρών, ασκώντας πιέσεις να κλείσουν με αμοιβαίες υποχωρήσεις το θέμα, και κατά μερικούς επέβαλαν κιόλας τη συμφωνία. Προφανώς και δεν πανηγύρισαν γιατί πήραμε πίσω εμείς οι Ελληνες την ιστορία που μας «έκλεψαν» οι άλλοι, ή γιατί το όνομα της γείτονος φέρει γεωγραφικό προσδιορισμό και ακόμα διότι δεν θα τους επιτρέπουμε εφεξής να γεύονται και να πωλούν τον χαλβά (τους) ως μακεδονικό. Ολα αυτά, για να είμαστε ειλικρινείς, οι ξένοι τα θεωρούσαν αστεία από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε εκ νέου μακεδονικό ζήτημα με τη μορφή της ονομασίας, το 1991. Πλην, όμως, έπρεπε να στηρίζουν την Ελλάδα, ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., με την αλληλεγγύη τους.

Αυτό που ενδιέφερε σφόδρα τους Δυτικούς ήταν να ενισχύσουν την απειλούμενη εσωτερική σταθερότητα στο κράτος της FYROM και να το εντάξουν το συντομότερο δυνατό στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, ώστε να μην πέσει στην «αγκαλιά» της Ρωσίας.

Το έγκυρο Spiegel χαρακτήρισε τη συμφωνία «νίκη για τη Δύση, καταστροφή για τη Ρωσία» και όπως έγραψε στη διαδικτυακή έκδοση, «η Μόσχα θα πρέπει να φοβάται για την επιρροή της στην περιοχή». Και δεν ήταν το μόνο μέσο που ανέδειξε αυτή την πτυχή.

Το παιγνίδι της επιρροής στη Βαλκανική, ιδιαίτερα στη δυτική, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η FYROM παρέμενε εκτεθειμένη στη ρωσική (κυρίως) αλλά και τουρκική διάβρωση, λόγω Ελλάδας, που εμπόδιζε έως τώρα την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την Ε. Ε.

Πλέον με την υπογραφή της συμφωνίας, η Αθήνα δεσμεύεται να άρει τις επιφυλάξεις της ώστε να τεθούν σε κίνηση οι διαδικασίες ενσωμάτωσης της «Βόρειας Μακεδονίας» στις ΝΑΤΟϊκές και ευρωπαϊκές δομές. Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι δεν θα αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Θα πιέσουν να υλοποιηθεί ο οδικός χάρτης που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να θωρακίσουν τη «Βόρεια Μακεδονία».

Η εμπέδωση της σταθερότητας στα Βαλκάνια προέχει για τον διεθνή παράγοντα, που αναμένεται να στραφεί τώρα με περισσότερη ένταση στη διευθέτηση της διένεξης Σέρβων και Αλβανών για το Κόσοβο, όπου ρόλο παίκτη διεκδικεί και η Ρωσία στο πλευρό του Βελιγραδίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή