Κόκορας κοκκινιστός με δυόσμο και καρύδια από τη Θεσσαλία

Κόκορας κοκκινιστός με δυόσμο και καρύδια από τη Θεσσαλία

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 30΄, Μαγείρεμα: περίπου 1 ώρα

Υλικά για 6 άτομα

  • 1 κόκορας περίπου 1.800 γρ. (ζητάμε από τον κρεοπώλη να τον κόψει σε 8-10 κομμάτια και να βγάλει την πέτσα)
  • 600 γρ. ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 κιλό ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες (με το ζουμί τους)
  • 60 ml τσίπουρο
  • τα φύλλα από 1/2 μάτσο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • 3 κουτ. σούπας καρυδόψιχα, χοντροκομμένη και καβουρδισμένη (σε αντικολλητικό τηγάνι για 2-3 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία)
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κόκορα για 5-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.

Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και στο ίδιο λάδι ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε τα κομμάτια του κόκορα (εκτός από αυτά του στήθους) και τις ντομάτες, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το τσίπουρο.

Αφήνουμε 2-3 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε όσο ζεστό νερό χρειάζεται για να σκεπαστεί ίσα ίσα ο κόκορας. Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά.

Προσθέτουμε και τα κομμάτια από το στήθος, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει ο κόκορας. Σκορπίζουμε τον δυόσμο, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Πασπαλίζουμε με το καρύδι και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με χυλοπίτες ή κοφτό μακαρόνι ή κριθαράκι.   

Τι πίνουμε

Όταν η ντομάτα τρυπώνει στις κατσαρόλες και συνοδεύει πρωτεΐνες, τότε αναζητά στα ποτήρια κόκκινα κρασιά, για να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως πως η ντομάτα δεν χάνει ποτέ την οξύτητά της, κι έτσι πρέπει να αναζητήσουμε κόκκινα κρασιά με αντίστοιχη οξύτητα, αλλά και ένα μαστόρικο πέρασμα από βαρέλι. Λημνιώνες, Ξινόμαυρα, Pinot Noir είναι από τα πρώτα στις προτιμήσεις μας, χωρίς βέβαια να υπολείπονται χαρμάνια, ιδίως τα κρητικά.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή