Διεθνές θερινό σχολείο γεωπάρκων στη Λέσβο

Διεθνές θερινό σχολείο γεωπάρκων στη Λέσβο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συμμετέχοντες από 25 χώρες από όλο τον κόσμο συνεχίζεται το 10ο Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων Επιτυχημένη με αντικείμενο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και διαχείριση της γεωλογικής κληρονομιάς» και η 44η Σύνοδος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων που πραγματοποιείται από 7 έως 17 Ιουνίου στη Λέσβο, συγκεντρώνοντας παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των Γεωπάρκων.  «Το Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων αναμένεται να προβάλλει τη Λέσβο ως αειφόρο τουριστικό προορισμό, ως κέντρο εκπαίδευσης και πρότυπο για τη δημιουργία και τη λειτουργία των Γεωπάρκων σε όλο τον κόσμο» λέει στην «Κ», ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, Καθηγητής, Νίκος Ζούρος.

Οι συμμετέχοντες εκτός των διαλέξεων θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές επισκέψεις το Σίγρι την Πέτρα και το Μόλυβο, τη Σκάλα Συκαμιάς αλλά και την Καλλονή όπου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Γεωπάρκο Λέσβου, το φυσικό περιβάλλον του, τα μοναδικά γεωλογικά μνημεία, τους οικοτόπους, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα Μουσεία, τα μοναστήρια, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τους γυναικείους αγροτουριστικούς συνεταιρισμούς αλλά και τα τοπικά προϊόντα του νησιού.

Διεθνές θερινό σχολείο γεωπάρκων στη Λέσβο-1

Ο καθηγητής Νίκος Ζούρος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες από 25 χώρες που βρέθηκαν στη Λέσβο

Καινοτομία του προγράμματος αποτελεί η οργάνωση ειδικών δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο κατά τη διάρκεια των οποίων οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε θαλάσσια περιήγηση στις ανατολικές ακτές της Λέσβου.

Διεθνές θερινό σχολείο γεωπάρκων στη Λέσβο-2

Παράλληλα παρουσιάστηκε και το «ηχόραμα»: «Νήσος Λέσβος: Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO», όπου μέσα από τις εντυπωσιακές φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη, τα κείμενα του Πάνου Θεοδωρίδη και τη φωνή του Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου, το κοινό ταξίδεψε σε κάθε γωνιά της Λέσβου, σε γνωστούς και άγνωστους τόπους και μνημεία του νησιού. Εντυπωσιακές φωτογραφίες πρόβαλαν με μοναδικό τρόπο τη γεωλογική, φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος, διατηρητέο μνημείο της φύσης και μοναδικό στολίδι του Γεωπάρκου Λέσβου.

Οι φωτογραφίες του ηχοράματος αναδεικνύουν την ελκυστική εικόνα του νησιού και την αμφίδρομη σχέση μεταξύ του ανάγλυφου, των πετρωμάτων, των απολιθωμάτων, των εδαφών, των φυτών και των ζώων με τον άνθρωπο και την πολιτιστική δημιουργία που συνθέτουν την ταυτότητά της. Αποκαλύπτονται κρυμμένες ομορφιές, που δημιουργούν ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό από εικόνες, ενώνοντας γνωστά τοπία και μνημεία – σύμβολα της λεσβιακής ταυτότητας με εικόνες άγνωστες στο ευρύ κοινό των κρυμμένων θησαυρών της φύσης και της ιστορίας της Λέσβου. Τα στοιχεία άλλωστε αυτά οδήγησαν στην αναγνώριση της Λέσβου από την UNESCO ως «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO».

Διεθνές θερινό σχολείο γεωπάρκων στη Λέσβο-3

Το Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων 2018 οργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συνδιοργανώνεται με τη υποστήριξη της UNESCO, της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και του Δήμου Λέσβου καθώς και του προγράμματος INTERREG V-A «Ανάπτυξη του Γεωτουρισμού στα Γεωπάρκα Ελλάδας-Κύπρου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή