Το «live» ντοκιμαντέρ του Kronos Quartet

Το «live» ντοκιμαντέρ του Kronos Quartet

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακούμε συχνά ή βλέπουμε και ζωντανά, αφού υπάρχουν αρκετά και στα μέρη μας, σχήματα εγχόρδων τα οποία ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα. Τρίο ή κουαρτέτα που ερμηνεύουν όλων των ειδών τις μελωδίες μπαίνοντας στα χωράφια θεωρητικά ασύμβατων ειδών και παράγοντας εξαιρετικά αποτελέσματα. Κανένα, ωστόσο, δεν τα καταφέρνει καλύτερα από το Kronos Quartet. Αν κανείς ακούσει τη δική τους εκδοχή της «Μισιρλούς», τις διασκευές αφρικανικής μουσικής ή τη λάιβ ηχογράφησή τους με τον Τομ Γουέιτς, θα καταλάβει. Και μάλλον θα πειστεί να έρθει να παρακολουθήσει το κουαρτέτο και από κοντά στην παράσταση που θα δώσει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival.

Ποια είναι, όμως, η καρδιά του Kronos Quartet; «Για εμένα και για όλους μας στο σχήμα, το να μπορούμε να είμαστε κομμάτι της παγκόσμιας μουσικής κοινότητας είναι πηγή τεράστιας περηφάνιας. Μας εμπνέουν και μας προκαλούν οι φαντασίες και οι ικανότητες ταλαντούχων ανθρώπων από κάθε γωνιά του κόσμου.

Προσωπικά, η μουσική με τράβηξε από μικρή ηλικία. Ως νεαρός βιολονίστας, ανακάλυψα το κουαρτέτο εγχόρδων ως μια νέα μορφή τέχνης. Σύντομα το πραγματικό μου όργανο ήταν αυτό: δύο βιολιά, μία βιόλα και ένα τσέλο. Σήμερα, αυτός ο ήχος, με την ανθρωπιά και την απίστευτη ποικιλία του, είναι ο ήχος των σκέψεών μου. Ως Kronos ήμασταν πάντα συνεπείς στο να χρησιμοποιούμε κάθε μέρα για να εξερευνήσουμε τη ζωή, μέσα από μια ατελείωτη παλέτα ηχητικών δυνατοτήτων. Και πάντα πίστευα πως αν το κάνουμε αρκετά καλά, φτιάξουμε μουσική που μας εμπνέει και δουλέψουμε με ανθρώπους που μας κάνουν να σκεφτόμαστε πιο ανοιχτά, τότε θα υπάρχουν και ακροατές να μας συνοδεύσουν στο ταξίδι», μας λέει ο Ντέιβιντ Χάρινγκτον, ο οποίος μετρά πάνω από 40 χρόνια με το γκρουπ.

Μουσικές ανησυχίες

Η πολυσυλλεκτικότητα, που αποτελεί και το βασικό χαρακτηριστικό τους, είναι φυσικά ριζωμένη στις μουσικές ανησυχίες των μελών τους: «Το προσωπικό μου σάουντρακ προέρχεται από όλες τις μουσικές που με έχουν συγκινήσει και τις οποίες ήλπιζα να κρατήσω κοντά μου. Κι αυτή η συλλογή μεγαλώνει σχεδόν εν αγνοία μου. Υπάρχουν τραγούδια που άκουσα στο ραδιόφωνο τη δεκαετία του ’50 και του ’60 στο Σιάτλ. Υπάρχουν ο Θελόνιους Μονκ δίπλα δίπλα με τον Σκαρλάτι και η Μπέσι Σμιθ με τον Ελβις που τραγουδά το “Blue Moon”. Από την άλλη, η “Μεγάλη Φούγκα” του Μπετόβεν είναι μερικές φορές κοντά με το τραγούδι της φώκιας ή μια χορωδία βατράχων. Γενικώς επηρεάζομαι από οτιδήποτε ακούω κάθε μέρα. Πού και πού, αυτό που παίζει μέσα μου γίνεται πιο σημαντικό και οδηγεί σε μια καινούργια ιδέα. Αλλοτε πάλι, η εσωτερική μουσική φεύγει μακριά και εγώ μένω να αναρωτιέμαι αν θα γυρίσει ποτέ πίσω…».

Το «live» ντοκιμαντέρ του Kronos Quartet-1

Από το ντοκιμαντέρ «Α Thousand Thoughts».

Η παράσταση, ωστόσο, του Kronos Quartet στο Κέντρο Πολιτισμού δεν θα είναι ένα απλό μουσικό σόου. Για την ακρίβεια, περισσότερο ίσως και από μουσική, η εμπειρία θα είναι κινηματογραφική, μιας και ακριβώς πίσω από τα έγχορδα, ένα κάπως… ιδιαίτερο ντοκιμαντέρ θα ξεδιπλώσει την ιστορία του σχήματος. Ο δημιουργός του «Α Thousand Thoughts», Σαμ Γκριν, μας το περιγράφει ως εξής: «Πρόκειται για κάτι που μπορεί να περιγραφεί ως “ζωντανό” ντοκιμαντέρ. Εχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ταινίας, όμως δημιουργείται ζωντανά. Υπάρχουν εικόνες στην οθόνη –συνεντεύξεις, αρχειακό υλικό, φωτογραφίες– εγώ κάνω τον αφηγητή επί σκηνής και το κουαρτέτο παίζει το μουσικό σκορ ζωντανά σε κάθε παράσταση. Φτιάχνω τέτοιου είδους φιλμ εδώ και 10 χρόνια. Αρχικά ήταν απλώς ο πόνος που ένιωθα όταν έβλεπα ανθρώπους να βλέπουν ταινίες στο λάπτοπ – συχνά τσεκάροντας το Facebook ή διαβάζοντας τα μέιλ τους. Τώρα τις παρακολουθούν και στα τηλέφωνα, όσο είναι στο μετρό. Δεν είμαι κατά της τεχνολογίας, όμως αυτό είναι υποτιμητικό για τον κινηματογράφο.

Είναι σαν να πηγαίνεις σε ένα υπέροχο εστιατόριο και να παίρνεις το φαγητό για να το φας στο αυτοκίνητο. Μεγάλο μέρος της συγκεκριμένης δουλειάς είναι να κρατήσουμε τη μαγεία. Οταν παρουσιάσουμε το σόου στην Αθήνα, ελπίζουμε να έρθετε στο θέατρο αφήνοντας τις έγνοιες σας απέξω· εμείς θα έχουμε ταξιδέψει από τις ΗΠΑ, τα φώτα θα σβήσουν και μαζί θα φτιάξουμε κάτι που δεν μπορεί να επαναληφθεί με τον ίδιο τρόπο δεύτερη φορά. Δεν υπάρχει καμιά καταγραφή αυτών των παραστάσεων, οπότε θα ζει μόνο στη μνήμη μας. Μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η έννοια του εφήμερου, ειδικά στον σημερινό κόσμο όπου σχεδόν τα πάντα –και σίγουρα οι ταινίες– αποθηκεύονται στο Ιντερνετ».

Οι προκλήσεις

Ποια είναι, όμως, η διαφορά ανάμεσα στο να δημιουργείς μουσική για ταινίες –οι Kronos το έχουν κάνει για τα «Fountain», «Requiem for a Dream» και «H τέλεια ομορφιά» κ.ά.– και στο να την ερμηνεύεις ζωντανά όσο κυλά το φιλμ; «Το “Α Thousand Thoughts” είναι λίγο αποπροσανατολιστικό για εμένα, σαν εμπειρία. Βλέποντας τον εαυτό μου και ακούγοντας τη φωνή μου όπως ήταν κάποτε, με κάνει να αναρωτιέμαι πώς περνάει ο χρόνος. Οι προκλήσεις, όμως, είναι στην ουσία οι ίδιες: πώς μπορούμε να κάνουμε τις νότες που παίζουμε καλύτερες; Και μπορεί η μουσική να πάρει τον ηγετικό της ρόλο στη δημιουργία ενός ειρηνικού μέλλοντος για τον όμορφο, θλιμμένο, βίαιο κόσμο μας, με τις απίθανες δυνατότητες;», καταλήγει ο Ντέιβιντ Χάρινγκτον.

​​Το Kronos Quartet θα παίξει μεθαύριο Τρίτη (19/6), στις 8.30 μ.μ., ως μέρος των εκδηλώσεων του Summer Nostos Festival, το οποίο διοργανώνεται και χρηματοδοτείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η είσοδος είναι δωρεάν με ηλεκτρονική προεγγραφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή