Ψάχνει σωσίβιο στα απόρρητα έγγραφα

Ψάχνει σωσίβιο στα απόρρητα έγγραφα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

Ακόμα και έγγραφα –έως πρόσφατα χαρακτηρισθέντα «απόρρητα»– του υπουργείου Εξωτερικών, επιστρατεύονται ενόψει της κλιμάκωσης της σύγκρουσης εντός Βουλής, που κορυφώνεται σήμερα με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και, αργά το απόγευμα, με την ψηφοφορία επί της προτάσεως δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία κατά της κυβέρνησης, για τη συμφωνία στην οποία κατέληξε διαπραγματευόμενη με την ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αποχαρακτηριστεί –άγνωστο πότε ακριβώς συνέβη αυτό– περίπου τριάντα έγγραφα της ελληνικής διπλωματίας, το περιεχόμενο των οποίων αφορά διαπραγματεύσεις προηγούμενων κυβερνήσεων για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είχε λάβει την απόφαση να τα ρίξει στην κοινοβουλευτική μάχη που δρομολόγησε η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μια σαφή προσπάθεια να ακυρώσει την επιχειρηματολογία των κατηγόρων της. Αρμόδιες πηγές σημείωναν ότι στα έγγραφα αυτά καταγράφονται επιλογές που έκαναν προηγούμενες κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για τη σύνθετη ονομασία και το ζήτημα των αλλαγών στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ.

Ουδέν σχόλιον

«Παρακολουθώ τον υπουργό Εξωτερικών να περιφέρεται στα κανάλια και να απειλεί με δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων. Είναι η γνωστή στη γενιά μας λογική της Στάζι. Αλλωστε εσείς, κύριε Κοτζιά, έχετε εμπειρία από τη συνεργασία σας με το αλήστου μνήμης καθεστώς Χόνεκερ. Σας προκαλώ, λοιπόν, τώρα να τα καταθέσετε όλα στα πρακτικά της Βουλής. Ολα όμως! Και μια και κάνετε τον κόπο, ας καταθέσετε και τους φακέλους των δικών σας συνομιλιών, κύριε υπουργέ. Εκτός κι αν έχετε κάτι να κρύψετε», είπε χθες η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Κοτζιάς περιορίστηκε να επιτεθεί στην κυρία Μπακογιάννη για τις αναφορές της στο θέμα των καταγγελλόμενων σχέσεών του με την Ανατολική Γερμανία, αλλά επί του θέματος των εγγράφων ουδέν είπε.

«Δεν θα γλιτώσετε»

Υπό το φως των ανωτέρω, φάνηκε να προσλαμβάνει νέες διαστάσεις η «προειδοποίηση» του κ. Αλέξη Τσίπρα, το μεσημέρι της Πέμπτης: «Δύο μέρες εδώ θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και με ονόματα και με διευθύνσεις. Ολα θα τα πούμε και για όλους θα πούμε. Δεν θα γλιτώσετε αυτές τις δύο μέρες. Θα μιλήσουμε με ονόματα και με διευθύνσεις για το ποιος έδωσε τι και πότε, για το ποιος κέρδισε και ποιος έδωσε σε αυτήν τη μεγάλη ιστορία, ποιος κάποτε παρέδιδε ακόμα και το όνομα “Μακεδονία” για εσωτερική χρήση».

Σε ανάλογα υψηλούς τόνους αναμένεται να κινηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί και ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τελική σημερινή τους αναμέτρηση, με την οποία θα κλείσει η τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία, χαρακτηριστικό της οποίας ήταν η πόλωση. Η πλειοψηφία επιτιθέμενη στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ υπεραμύνεται των επιλογών του κ. Κοτζιά, ενώ η αντιπολίτευση καταγγέλλει μια «κακή συμφωνία», αλλά και τους ΑΝΕΛ οι οποίοι, αν και διαφωνούν επίσης με τη συμφωνία, στηρίζουν την κυβέρνηση και τον κ. Κοτζιά που ετοιμάζεται να την υπογράψει στις Πρέσπες.

Οι συγκρούσεις συχνά προσέλαβαν και χαρακτηριστικά σκληρών προσωπικών αντιπαραθέσεων, κυρίως μεταξύ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ή και υπουργών με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας: χαρακτηριστικές περιπτώσεις ήταν χθες ανάμεσα στους κ. Π. Σκουρλέτη και Αδ. Γεωργιάδη, καθώς και στις κυρίες Θεοδώρα Μπακογιάννη και Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή