Διαχειριστικό έλεγχο στη Folli Follie ζητεί η Επ. Κεφαλαιαγοράς

Διαχειριστικό έλεγχο στη Folli Follie ζητεί η Επ. Κεφαλαιαγοράς

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη διοίκηση της Folli Follie, η πραγματική οικονομική και εμπορική θέση της οποίας παραμένει αίνιγμα ενάμιση μήνα μετά το ξέσπασμα της κρίσης που οδήγησε σε απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων τους μετόχους και τους ομολογιούχους της.

Κατ’ αρχάς, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε στην κατάθεση αίτησης προς την ελληνική Δικαιοσύνη να διατάξει διαχειριστικό έλεγχο στη Folli Follie με τη διαδικασία του νόμου 2190. Ο διαχειριστικός έλεγχος θα διενεργηθεί από ανεξάρτητο ορκωτό λογιστή που θα διορίσει το δικαστήριο.

Παράλληλα, εξονυχιστικό επιτόπιο οικονομικό και νομικό έλεγχο σε όλα τα γραφεία και στις εγκαταστάσεις της Folli Follie αξίωσε και η Ernst & Young που διενεργεί τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης του 2017 της ελληνικής εισηγμένης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Folli Follie αποδέχθηκε το αίτημα γι’ αυτό που στο εξωτερικό αποκαλείται Corporate Forensic Investigation και θεωρείται από κάποιους αυστηρότερη και πληρέστερη διαδικασία ακόμα και από τον τυπικό διαχειριστικό έλεγχο. Αυτό τον έλεγχο θα τον πραγματοποιήσει κατά πληροφορίες η Alvarez & Marshall.

Επιπλέον, ένα από τα τρία νέα μέλη της ελεγκτικής επιτροπής, που διορίστηκαν προ δεκαημέρου από τη διοίκηση της Folli Follie και μάλιστα ο πρόεδρός της, παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους, πλην όμως με δεδομένη την περιρρέουσα για την εταιρεία ατμόσφαιρα το γεγονός επιβαρύνει το κλίμα.

Σύμφωνα με το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι λόγοι που το οδήγησαν στην απόφασή του για διαχειριστικό έλεγχο (βάσει της περίπτωσης (β) της παρ. 1 του άρθρου 40 του κ.ν.2190/1920) είναι το γεγονός πως η Folli Follie «δεν έχει έως σήμερα προσκομίσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το σύνολο των στοιχείων που επανειλημμένως της έχουν ζητηθεί, ιδίως τα ταμειακά της διαθέσιμα της περιοχής Ασίας -Ειρηνικού και προέβη στην υπογραφή σύμβασης ανάθεσης προσυμφωνημένων διαδικασιών επί συγκεκριμένων κονδυλίων των οικονομικών της καταστάσεων για τη χρήση 2017 με διεθνή ελεγκτική εταιρεία, διαδικασίες που δεν συνιστούν έλεγχο σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Ελέγχου και ως εκ τούτου δεν προκύπτει καμία διασφάλιση, παρά τις σαφείς υποδείξεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για ανάθεση της διενέργειας ελέγχου επί του συνόλου των εν λόγω οικονομικών καταστάσεων».

Την ίδια ώρα, στο τελικό στάδιο πριν από την προσφυγή στη Δικαιοσύνη με το αίτημα της συντηρητικής κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων της Folli Follie προς διασφάλιση των νομίμων δικαιωμάτων των επενδυτών βρίσκεται η Ενωση Ελλήνων Επενδυτών. Οπως σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρός της Γιάννης Κυριακόπουλος, για τη σχετική πρωτοβουλία έχουν ενδιαφερθεί περισσότεροι από 400 μέτοχοι αλλά και ομολογιούχοι και ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά.

Κύκλοι της αγοράς περιμένουν, επίσης, όπως εξηγούν στην «Κ», να δουν κατά πόσον η Folli Follie θα πληρώσει το ερχόμενο διάστημα, οπότε και γίνονται απαιτητά, τα τοκοχρεολύσια των ομολόγων της. Η Folli Follie έχει δύο μεγάλα διαπραγματεύσιμα ομολογιακά δάνεια: το ένα είναι αξίας 249,5 εκατ. ευρώ και ονομαστικής απόδοσης 1,75% λήξης Ιουλίου 2019. Αυτό διαπραγματευόταν την Τετάρτη στο 35-42% (τιμή αγοραστών-τιμή πωλητών) της ονομαστικής του αξίας. Το άλλο ομόλογο ύψους 150 εκατ. ελβετικών φράγκων και ονομαστικής απόδοσης 3,25% λήξης Νοεμβρίου του 2021 διαπραγματευόταν στο 42-47% της αξίας του, κατά τι υψηλότερα από την προηγούμενη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή