Η Ιταλία απειλεί να μην επικυρώσει την εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά

Η Ιταλία απειλεί να μην επικυρώσει την εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολιτική οικονομικού προστατευτισμού του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη προκαλέσει σημαντική αναστάτωση στο διεθνές εμπόριο και η εχθρική διάθεση που φαίνεται να έχει απέναντι στην Ε.Ε. έχει ωθήσει τις Βρυξέλλες να εντείνουν την προσπάθεια για σύναψη νέων εμπορικών συμφωνιών. Ωστόσο, χθες η Ιταλία απείλησε να μην επικυρώσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ε.Ε. – Καναδά.

Ο νέος Ιταλός υπουργός Γεωργίας Τζιαν Μάρκο Σεντινάιο δήλωσε χθες σε συνέντευξη που παραχώρησε στη La Stampa πως θα προτείνει στο Κοινοβούλιο να μην επικυρώσει την εμπορική συμφωνία με τον Καναδά (CETA), επειδή δεν προσφέρει επαρκή προστασία στα ιταλικά προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης. «Δεν θα επικυρώσουμε τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά διότι προστατεύει μικρό μόνο μέρος των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ», είπε ο προερχόμενος από τη Λέγκα Σεντινάιο. «Πολλοί από τους Ευρωπαίους συναδέλφους μου έχουν αμφιβολίες γι’ αυτή τη συμφωνία», πρόσθεσε. Η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ δήλωσε χθες πεπεισμένη πως στο τέλος θα επικυρωθεί πλήρως η εμπορική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά. Εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν είπε χθες πως η Κομισιόν εργάζεται στενά με τα κράτη–μέλη ώστε να διασφαλίζει πως οι εμπορικές συμφωνίες που συνάπτει η Ενωση είναι αμοιβαία επωφελείς.

Μεταξύ των 28 κρατών–μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ιταλία διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης όπως το τυρί Parmigiano Reggiano και το αλλαντικό Prosciutto di Parma. Στο πλαίσιο της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, ο Καναδάς έχει αναγνωρίσει περισσότερα από 40 ιταλικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ από τα συνολικά 292. Η ιταλική ένωση αγροτικών εταιρειών Coldiretti, η οποία διαθέτει σημαντική επιρροή, υποστήριξε τον Σεντινάιο αναφέροντας σε ανακοίνωση Τύπου πως η CETA είναι «λανθασμένη και επικίνδυνη» για την Ιταλία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή