Happy Birthday για τη βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ από την οδό Λουκιανού

Happy Birthday για τη βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ από την οδό Λουκιανού

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Τετάρτη το βράδυ, η επίσημη γλώσσα του Κολωνακίου ήταν τα αγγλικά. Ψηλά στην οδό Σουηδίας, μόλις είχε τελειώσει στη Γεννάδειο η τελετή των εβδομήντα ετών του Ιδρύματος Fulbright με τους Αμερικανούς να κατηφορίζουν προς τη Βασιλίσσης Σοφίας. Κάπου στη μέση της γειτονιάς συναντούσαν εκατοντάδες μέλη της βρετανικής παροικίας στην Αθήνα μαζί με τους Ελληνες προσκεκλημένους που έφευγαν από τη μεγάλη δεξίωση της βρετανικής πρεσβείας για τα γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ.

Περίπου 800 άτομα συνεόρτασαν τα 92 κεριά της μακροβιότερης εκπροσώπου του βρετανικού θρόνου στη δροσερή και φιλόξενη αυλή της κατοικίας της οδού Λουκιανού. Η πρέσβειρα Κέιτ Σμιθ, που μιλά άπταιστα ελληνικά, ντυμένη με μια εντυπωσιακή πράσινη μπλούζα έκοψε μια μεγάλη τούρτα. Δίπλα της εκπρόσωποι του διπλωματικού, πολιτικού, επιχειρηματικού κόσμου που έχουν στενές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο. Οσοι πέρασαν το κατώφλι της πρεσβείας εντυπωσιάστηκαν πάντως από ένα αφιέρωμα για τις σουφραζέτες, τις γυναίκες που πάλεψαν σκληρά για την κατοχύρωση της γυναικείας ψήφου.

Η βραδιά ήταν, λοιπόν, δεν ήταν αφιερωμένη μόνον στη μονάρχη αλλά και στον δικό τους αγώνα, καθώς το 2018 κλείνει ένας αιώνας από το δικαίωμα των Βρετανίδων στο εκλέγειν και στο εκλέγεσθαι. Μνεία βέβαια γινόταν και στις πρωτοπόρες Ελληνίδες που άνοιξαν τον δρόμο προς τις κάλπες για όλες εμάς που ακολουθήσαμε. Το υλικό για τη χώρα μας συγκεντρώθηκε χάρις στο Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, το οποίο ευχαρίστησε η πρέσβειρα.

Στην ομιλία της η Κέιτ Σμιθ, η πρώτη γυναίκα που γίνεται επικεφαλής της βρετανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στη χώρα μας, υπογράμμισε την εξαιρετική υποδοχή που γνώρισαν ο γιος της και διάδοχος, η ΑΒΥ πρίγκιπας της Ουαλλίας και η ΑΒΥ δούκισσα της Κορνουάλης κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στη χώρα μας, που καταδεικνύει τον σεβασμό και τα αισθήματα συμπάθειας του ελληνικού λαού προς τον θεσμό και τη βασιλική οικογένεια και πέραν της Βρετανίας.

Υστερα η πρέσβειρα αναφέρθηκε στις σουφραζέτες: «Χρωστάμε τόσα πολλά στις γυναίκες που ξεκίνησαν τον αγώνα πολλές δεκαετίες ενωρίτερα – δίνοντας και τη ζωή τους κάποιες απ’αυτές– για την ισότητα των δύο φύλων». «Εκτοτε, οι γυναίκες κατακτούν τη θέση που τους αξίζει στη δημόσια, πολιτική και οικονομική ζωή – και είμαστε περήφανοι γι’ αυτή την πορεία. Το πιο προφανές παράδειγμα είναι, βεβαίως, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός στη Βρετανία. Η ανώτατη δικαστής της Βρετανίας, η επικεφαλής επιθεωρήτρια της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, η επικεφαλής του εθνικού φορέα Καταπολέμησης της Εγκληματικότητας, η επικεφαλής της Πυροσβεστικής και των ιατρικών υπηρεσιών, είναι όλες γυναίκες».

Η πρέσβειρα έκανε βέβαια αναφορά και στις σπουδαίες Ελληνίδες, από την Καλλιρρόη Παρρέν και την Ελένη Σκούρα μέχρι και την προσφάτως εκλιπούσα Βιργινία Τσουδερού, που έβαλαν το λιθαράκι τους στη σπουδαία υπόθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή