Προϋπόθεση ελάφρυνσης χρέους τα πλεονάσματα

Προϋπόθεση ελάφρυνσης χρέους τα πλεονάσματα

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό τον όρο της υλοποίησης δεσμεύσεων που έχει ήδη αναλάβει η κυβέρνηση για πρωτογενή πλεονάσματα θα εφαρμόζονται ορισμένα από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, προανήγγειλε χθες από το υπουργείο Οικονομικών ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι δύο αξιωματούχοι, o κ. Ντομπρόβσκις είπε, εξάλλου, ότι το σημαντικό είναι να μείνει η Ελλάδα προσηλωμένη στην επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, μετά την έξοδό της από το μνημόνιο, γιατί –όπως τόνισε χαρακτηριστικά– «η επιστροφή στις αγορές είναι μια λεπτή άσκηση». Οι στόχοι αυτοί είναι τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και τουλάχιστον 2% στη συνέχεια, αν και ο τελευταίος στόχος θα προσδιοριστεί επακριβώς με την επικαιροποίηση της ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους, που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Με την ανάπτυξη, συνέχισε ο Λετονός αξιωματούχος, ίσως δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, η χρησιμοποίηση του οποίου εξαρτάται μεν από τον υπουργό, αλλά πρέπει να συζητηθεί με τους θεσμούς.

Ο κ. Ντομπρόβσκις έκανε κι άλλη μια διευκολυντική δήλωση για την κυβέρνηση, λέγοντας ότι μετά την 21η Ιουνίου η Ελλάδα θα επιστρέψει στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, όπως οι άλλες χώρες και δεν έκανε καμία αναφορά στην ενισχυμένη εποπτεία. Ικανοποιημένος από τις δηλώσεις Ντομπρόβσκις, ο κ. Τσακαλώτος τις ερμήνευσε ως επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, ότι μπαίνει στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και ότι η κυβέρνηση μπορεί να ξοδεύει το υπερπλεόνασμα όπως θεωρεί η ίδια ότι πρέπει (αν και θύμισε ότι οι σχετικές δεσμεύσεις υπάρχουν ήδη στο Μεσοπρόθεσμο). Αυτό που θα ελέγχεται, είπε, είναι η επίτευξη των στόχων και όχι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται αυτό.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της έως τα μέσα Οκτωβρίου, κάτι που όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος δεν αποτελεί πρόβλημα για την Ελλάδα, η οποία θα το υποβάλει ούτως ή άλλως την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή