Γερμανία: στο στόχαστρο οι ιντερνετικοί κολοσσοί των ΗΠΑ

Γερμανία: στο στόχαστρο οι ιντερνετικοί κολοσσοί των ΗΠΑ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανίδα καγκελάριος φαίνεται πως είναι έτοιμη να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στην εμπορική διαμάχη της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θέτοντας στο στόχαστρο τις μεγάλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας με τις αντίστοιχες πλατφόρμες (Google, Facebook, Apple, Amazon κ.ά.). Συγκεκριμένα, μιλώντας σε μεγάλη εκδήλωση για την επέτειο των 70 χρόνων από τη γέννηση του μοντέλου της κοινωνικής οικονομίας στη Γερμανία, η Αγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στη βαρύνουσα σημασία που έχει για την οικονομία της χώρας αλλά και της Ευρώπης συνολικά ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ακριβώς όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικαλείται λόγους εθνικής ασφαλείας και απειλεί με δασμούς τις εισαγωγές γερμανικών αυτοκινήτων στην αμερικανική αγορά, «έτσι κι εμείς θα πρέπει να σκεφθούμε κάτι αντίστοιχα σημαντικό για τις ΗΠΑ, όπως είναι οι ψηφιακές πλατφόρμες και η επίδρασή τους στον υγιή ανταγωνισμό».

Κριτική

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένως επικρίνει την Ευρώπη γενικά και τη Γερμανία ειδικότερα για τα υψηλά πλεονάσματα του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών που έχουν ως προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με το επιχείρημα αυτό επιδιώκει την επιβολή δασμών, υποσχόμενος να θέσει τέλος στην «ασυδοσία» αυτή, όπως τη χαρακτηρίζει, η οποία βλάπτει την ευημερία της χώρας του. Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε, αντιστοίχως, στον δυσμενή αντίκτυπο που έχουν για την ευρωπαϊκή οικονομία οι αμερικανικοί κολοσσοί της υψηλής τεχνολογίας, οι οποίοι δεσπόζουν εν γένει στην παγκόσμια αγορά. Εξού και απειλούν το μοντέλο κοινωνικής οικονομίας της Ευρώπης, όπως προσέθεσε. «Η οικονομία, η οποία έχει ως πυλώνες τις ψηφιακές πλατφόρμες, αποτελεί για μας μείζον πρόβλημα. Κι αυτό γιατί θέτει ερωτήματα στις γερμανικές αλλά και τις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού σχετικά με το εάν πρέπει να ασχοληθούν με τη συγκέντρωση μεγάλης δύναμης στην αγορά από τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες των ΗΠΑ», διευκρίνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Πριν από λίγες ημέρες η Αγκελα Μέρκελ είχε επιτεθεί στον Ντόναλντ Τραμπ, επισημαίνοντας ότι εάν οι ΗΠΑ συνυπολόγιζαν και τα από την Ευρώπη επαναπατρισθέντα κέρδη των ιντερνετικών κολοσσών, τότε θα εμφάνιζαν πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Πάντως, αν και προφανώς υπαινίχθηκε αντίποινα στις ΗΠΑ, εάν προβούν στην επιβολή τιμωρητικών δασμών όπως απειλούν, τελικώς δεν παρέλειψε να επαναλάβει την πίστη της στο πολυμερές διεθνές εμπόριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι σε περιόδους ριζικών αλλαγών, ενδεχομένως να πρέπει να χρησιμοποιηθούν και εντελώς διαφορετικές μέθοδοι άσκησης πολιτικής», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Ωστόσο, η έκβασή τους είναι τόσο αβέβαιη και έχει απρόβλεπτες συνέπειες, ούτως ώστε να είναι προτιμότερο το να προσπαθούμε να συνάπτουμε πολυμερείς συμφωνίες».

Αξίζει, τέλος, να αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ασχοληθεί εκτενώς επί πολλά χρόνια με τους ομίλους υψηλής τεχνολογίας των ΗΠΑ και τους επέβαλε πρόστιμα είτε διότι έκαναν κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης τους, παραβιάζοντας τον ανταγωνισμό (Microsoft, Google κ.ά.), είτε διότι εκμεταλλεύθηκαν ευνοϊκές συμφωνίες με επιμέρους κυβερνήσεις και κατέβαλαν ελάχιστους φόρους (Αpple).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή