Το QE τελειώνει τον Δεκέμβριο, η αύξηση επιτοκίων αργεί

Το QE τελειώνει τον Δεκέμβριο, η αύξηση επιτοκίων αργεί

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ομόφωνα την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς καθαρών στοιχείων ενεργητικού (QE) στο τέλος του 2018 με μείωση του ρυθμού μηνιαίων αγορών το τέταρτο τρίμηνο του έτους στα 15 δισ. ευρώ έναντι 30 δισ. ευρώ που ισχύει έως τον Σεπτέμβριο, υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία θα συνεχίσουν να επιβεβαιώνουν την εκτίμησή της για σταδιακή άνοδο του πληθωρισμού προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο. Επίσης, άλλαξε τη φρασεολογία της μελλοντικής καθοδήγησης (forward guidance) αναφέροντας ότι τα βασικά επιτόκια πρόκειται να παραμείνουν στα τωρινά (χαμηλά) επίπεδα «για τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019» και για όσο διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η πορεία του πληθωρισμού θα εξακολουθεί να συμβαδίζει με τις τρέχουσες προσδοκίες για πορεία διαρκούς προσαρμογής.

Η αλλαγή αυτή οδήγησε σε πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της αγοράς για την πορεία των επιτοκίων, η οποία τιμολογούσε πριν από την ανακοίνωση της ΕΚΤ πιθανότητα περίπου 80% για αύξηση 10 μ.β. στα επιτόκια νωρίτερα, τον Ιούλιο. Σε αντίθεση με την ΕΚΤ, η αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ έστειλε μήνυμα στις αγορές μία ημέρα νωρίτερα, την Τετάρτη, οπότε ολοκληρώθηκε η διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της, για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων δεδομένου του σταθερού ρυθμού βελτίωσης της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ και ανόδου του πληθωρισμού κοντά στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2,0%. Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της επιτροπής, η μέση πρόβλεψη είναι τώρα για δύο ακόμη αυξήσεις των 25 μ.β. στα επιτόκια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, επιπλέον τρεις το 2019 και μία ακόμη το 2020, με το παρεμβατικό επιτόκιο να αναμένεται στο 3,4% το 2020, υψηλότερα από το εκτιμώμενο μακροχρόνιο (longer run) επιτόκιο 2,9%.

Στις αγορές συναλλάγματος, ύστερα από προσωρινή άνοδο σε υψηλό τεσσάρων εβδομάδων 1,1850 την Πέμπτη αμέσως μετά την ανακοίνωση για ολοκλήρωση του προγράμματος της ΕΚΤ στο τέλος του έτους, η ισοτιμία ευρώ/δολ. εισήλθε γρήγορα σε πτωτική πορεία στο άκουσμα της είδησης ότι η αύξηση των επιτοκίων θα καθυστερήσει περισσότερο από όσο αναμενόταν. Νωρίς την Παρασκευή βρέθηκε στο 1,1545, κοντά στο χαμηλό έτους 1,1506 που είδαμε στο τέλος Μαΐου, πριν ανακάμψει λίγο πάνω από το 1,1600 στην αγορά της Ευρώπης, παραμένοντας όμως 1,3% χαμηλότερα σε εβδομαδιαία βάση. Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της ΕΚΤ, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται τώρα να αυξηθεί 2,1% το 2018 έναντι 2,4% προηγούμενης εκτίμησης, ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα αυξηθεί 1,7% ενώ ο δομικός 1,1%.

* Τομέας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή