Οι ΗΠΑ κήρυξαν εμπορικό πόλεμο και στην Κίνα

Οι ΗΠΑ κήρυξαν εμπορικό πόλεμο και στην Κίνα

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κωφεύοντας στις προειδοποιήσεις από διεθνείς οργανισμούς όπως το ΔΝΤ αλλά και στις εκκλήσεις του Πεκίνου για σύνεση, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές 1.102 κατηγοριών προϊόντων από την Κίνα. Ανάμεσά τους, τα είδη ρομποτικής, αεροναυπηγικής, ο βιομηχανικός μηχανολογικός εξοπλισμός και τα αυτοκίνητα. Το Πεκίνο αντέδρασε άμεσα, δηλώνοντας έτοιμο να αντεπιτεθεί με αντίποινα σε αμερικανικά προϊόντα.

Ωρες προτού ανακοινώσει την επιβολή δασμών ο Αμερικανός πρόεδρος, το ΔΝΤ προειδοποιούσε πως η πολιτική Τραμπ απειλεί να τινάξει στον αέρα το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα. Παράλληλα, ο οικονομικός σύμβουλος του Πεκίνου, Γουάνγκ Γι, υπογράμμιζε πως η Κίνα επιλέγει «τη συνεργασία και την αμοιβαία εμπιστοσύνη και όχι την αναμέτρηση και την αμοιβαία ζημία». Προκειμένου να αποφύγει τον εμπορικό πόλεμο, το Πεκίνο είχε προτείνει στην Ουάσιγκτον να εισάγει εφεξής αμερικανικά αγροτικά προϊόντα και αμερικανικούς υδρογονάνθρακες αξίας 70 δισ. δολαρίων. Από τη στιγμή, όμως, που ανακοινώθηκε η αμετάκλητη απόφαση της Ουάσιγκτον, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η Κίνα «θα αντιδράσει άμεσα λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα για να υπερασπισθεί τα νόμιμα συμφέροντά της». Εχει, άλλωστε, προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσει στην επιβολή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων. Ανάμεσα στα υποψήφια αμερικανικά προϊόντα έχει συμπεριλάβει τις εισαγωγές σόγιας, που το περασμένο έτος έφτασαν τα 14 δισ. δολάρια.

Προεξοφλώντας την κινεζική αντίδραση, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πως για την περίπτωση αυτή έχει ήδη συντάξει δεύτερο κατάλογο με κινεζικά προϊόντα αξίας 100 δισ. δολαρίων υποψήφια για νέους δασμούς. Πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης αναφέρουν πως η δεύτερη κατηγορία κινεζικών προϊόντων θα αφορά είδη που εντάσσονται στο πρόγραμμα του Πεκίνου, το γνωστό ως «Made in China 2025». Πρόκειται για ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο, που στοχεύει στο να αναδειχθεί ηγετική δύναμη σε 10 καίριους τομείς, μεταξύ των οποίων και στη ρομποτική.

Μιλώντας στους Financial Times, ο Εσουάρ Πρασάντ, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, τόνισε πως «η κυβέρνηση Τραμπ ανοίγει πλέον ένα ακόμη μέτωπο στον ταχύτατα διευρυνόμενο παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο». Προεξόφλησε πως «η αντίδραση της Κίνας θα είναι ένα ανάλογο χειρουργικό πλήγμα υπό τη μορφή δασμών που θα στοχεύει σε έναν συνδυασμό οικονομικής και πολιτικής ζημίας», αλλά και ότι οι δύο πλευρές θα δυσκολευθούν πάρα πολύ να αποκλιμακώσουν την ένταση όταν το κρίνουν σκόπιμο.

Η υπερδύναμη έχει, άλλωστε, παράλληλα κηρύξει εμπορικό πόλεμο στους σημαντικότερους εμπορικούς της εταίρους, την Ε.Ε., τον Καναδά και το Μεξικό, με αποτέλεσμα να εκφράζουν φόβους για τις επιπτώσεις στις αμερικανικές βιομηχανίες από διάφορους κλάδους και από όλη την επικράτεια των ΗΠΑ. Σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg αναφέρεται στην ανησυχία των επιχειρήσεων «από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό». Ανάμεσα στις επιχειρήσεις και βιομηχανίες που φέρονται να ανησυχούν για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου είναι οι καλλιέργειες κερασιών της Ουάσιγκτον, οι χημικές βιομηχανίες των μεσοδυτικών πολιτειών των ΗΠΑ αλλά μέχρι και οι βιομηχανίες της Νέας Αγγλίας που παράγουν παγίδες για αστακούς. Σύμφωνα, πάντα, με το ίδιο ρεπορτάζ, η Κομητεία Κλίντον στη Νέα Υόρκη έχει λόγους να ανησυχεί, καθώς το 15% του πληθυσμού της απασχολείται σε κάποια επιχείρηση που είτε είναι καναδική είτε βρίσκεται στα σύνορα με τον Καναδά. Εξίσου μεγάλη ανησυχία εκφράζουν οι επιχειρήσεις στη Φλόριντα, καθώς είναι στενά συνδεδεμένες με τη Λατινική Αμερική και τη Διώρυγα του Παναμά. Σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο της Φλόριντα, περίπου το 25% της οικονομίας της εξαρτάται σε κάποιο βαθμό από το εμπόριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή