Καλλιεργώντας ζωοτροφές στην έρημο Σαχάρα

Καλλιεργώντας ζωοτροφές στην έρημο Σαχάρα

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης (WFP) των Ηνωμένων Εθνών έχει δημιουργήσει μονάδες παραγωγής «πράσινων» ζωοτροφών σε καταυλισμούς προσφύγων στο Τιντούφ της νοτιοδυτικής Αλγερίας. Η υδροπονική γεωργία έχει αποδειχθεί μία αποτελεσματική τεχνική, που είναι προσαρμόσιμη στις προκλήσεις που θέτει το άνυδρο κλίμα σε αυτή την περιοχή της Σαχάρας.

Αυτή η ζωοτροφή, που έχει καλλιεργηθεί χωρίς τη χρήση χώματος, χρειάζεται μόνο νερό για να αναπτυχθεί. Σε αυτές τις μικρές υδροπονικές μονάδες, που δημιουργήθηκαν το 2017 και πλέον ωφελούν 300 οικογένειες, δεν χρειάζεται ούτε χώμα ούτε λίπασμα. Το πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε από τον Taleb Brahim, έναν μηχανικό από τις δυτικές περιοχές της Σαχάρας, ξεκίνησε από τον Οργανισμό Επισιτιστικής Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών, χάρη σε χρηματοδότηση γερμανικής και καναδικής προέλευσης. Κατά τη διάρκεια της πιλοτικής φάσης δημιουργήθηκαν 50 μονάδες παραγωγής.

«Το WFP θέλει να βελτιώσει τη διατροφική ασφάλεια των νοικοκυριών και να διασφαλίσει ότι αυτά θα έχουν καλύτερη πρόσβαση σε κρέατα και κατσικίσιο γάλα. Σκοπός μας επίσης είναι να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας», λέει ο Romain Sirois, ο αντιπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ στην Αλγερία. Η αλγερινή εταιρεία Agro Solution, σε συνεργασία με το WFP, έχει ξεκινήσει τη δημιουργία άλλων 170 μονάδων, οι οποίες θα τεθούν σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο του 2018.

«Εως το τέλος της φάσης της επέκτασης, θα έχουμε φτάσει τις 220 οικογένειες», λέει ο Sirois, προσθέτοντας ότι είναι πιθανόν το πρόγραμμα να επαναληφθεί σε μερικές χώρες της περιοχής Σαχέλ (υποσαχάρια Αφρική).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή