Κατσαρίδες

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κι άλλοι διαφώνησαν με τη Φώφη Γεννηματά για το Μακεδονικό. Κι άλλοι διαφώνησαν, αλλά δεν έκαναν έτσι. Δεν έκαναν όπως ο Σταύρος Θεοδωράκης, που ύψωσε τη διαφωνία του σαν σημαία και την ανέβασε στο βήμα της Βουλής με θούριους κατσαριδοκτόνους – «δεν θα γίνω άλλη μία κατσαρίδα της πολι-τικής», έλεγε.

Υπήρχαν ορισμένοι στην Κεντροαριστερά που συμμερίζονταν τη στάση του· αλλά σχεδόν κανείς που συμμερίστηκε τον τρόπο του. Ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν καλούνταν να ψηφίσει στη Βουλή για την ίδια τη συμφωνία, ώστε, για λόγους συνείδησης, να μην μπορεί να αποφύγει τη σύγκρουση. Αν τον ενδιέφερε πραγματικά η τύχη του Κινήματος Αλλαγής, είχε, λένε, την ευχέρεια να διαχειριστεί με μεγαλύτερη διακριτικότητα τη διαφωνία του – όπως το έκανε, ας πούμε, ο Γιώργος Καμίνης, που εξέφρασε μεν καθαρά την άποψή του, χωρίς, όμως, να τη διατυπώσει σαν προκήρυξη.

Η περίπτωση του Θεοδωράκη και του ευρύτερου κλυδωνισμού στην Κεντροαριστερά θεωρείται ενδεικτική του μακεδονικού στρατηγήματος του Τσίπρα. Χρησιμοποιώντας το εθνικό θέμα, ο πρωθυπουργός προκάλεσε μετατοπίσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πολιτικού χάρτη.

Εξώθησε την αξιωματική αντιπολίτευση στα δεξιά, προκαλώντας μια προεκλογικού τύπου πόλωση που ζάλισε τους ενδιάμεσους. Ο,τι ήταν να πάθει η Κεντροαριστερά πριν από τις εκλογές, το παθαίνει τώρα, χάρη στον καταλύτη του Μακεδονικού. Ο,τι ήταν να κάνει ο Σταύρος αργά ή γρήγορα, για να αποφύγει τη μεταμόρφωσή του σε πράσινη κατσαρίδα, το κάνει τώρα.

Οσοι είναι ακόμη όμηροι της μαγείας του Τσίπρα, βλέπουν τις ηθελημένες συνέπειες της μακεδονικής πόλωσης, αλλά δεν μετρούν τις ισοδύναμες, παράπλευρες ζημίες.

Βλέπουν τη δεξιά μετακίνηση, αλλά όχι τη σύστοιχη συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας. Βλέπουν την παρέμβαση Σαμαρά, αλλά δεν βλέπουν την ευθυγράμμιση όλων των κορυφαίων στελεχών, από την Μπακογιάννη μέχρι τον Καραμανλή –και την έκθεση εκείνων των καραμανλικών που αναγκάστηκαν να εκδηλώσουν, απροκάλυπτα πλέον, ότι προτιμούν τον Τσίπρα από τη Ν.Δ.

Βλέπουν την ευκαιρία της κυβερνητικής πλειοψηφίας να επιβεβαιώσει τις δυνάμεις της χάρη στην πρόταση δυσπιστίας· αλλά δεν βλέπουν πώς η πρόταση αυτή προκαλεί τον εκλογικό αφανισμό, λόγω πανηγυρικού αυτοεξευτελισμού, των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Βλέπουν τον κλονισμό της Κεντροαριστεράς, αλλά δεν βλέπουν την ευκαιρία της να απαλλαγεί σε χρόνο εκλογικά ουδέτερο από ένα ατύχημα που περίμενε να συμβεί.

Οσοι είναι ακόμη όμηροι του μύθου του μεγάλου Τακτικιστή, βλέπουν το ψυχοπολιτικό μέγεθος του Μακεδονικού σήμερα, μήνα Ιούνιο του 2018. Αλλά δεν βλέπουν πόσο χρόνο έχει να διανύσει αυτή η έξαρση μέχρι να φτάσει στις κάλπες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή