Σχέδιο Β για εισαγωγή στο Χ.Α. της Εθνικής Ασφαλιστικής

Σχέδιο Β για εισαγωγή στο Χ.Α. της Εθνικής Ασφαλιστικής

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σύμφωνη γνώμη της DGComp για την εισαγωγή της Εθνικής Ασφαλιστικής στο χρηματιστήριο σε περίπτωση που η πρόταση που έχει υποβάλει η Gongbao δεν γίνει δεκτή, επιδιώκει να εξασφαλίσει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

Η λύση του IPO, που προβλήθηκε ως εναλλακτική μία εβδομάδα πριν, μέσω της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Εθνική Τράπεζα, αποτελεί σύμφωνα με πηγές του ομίλου εναλλακτική αλλά έσχατη λύση και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι η προσφορά που κατέθεσε η Gongbao απορριφθεί. Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής μετρά πλέον διαδοχικά εμπόδια. Μετά το ναυάγιο με την Exin, η δεύτερη ανατροπή προήλθε από την υπαναχώρηση της κινεζικής Fosun, η οποία δεν προσήλθε στο τελευταίο στάδιο του διαγωνισμού για την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς. Μοναδική προσφορά ήταν αυτή της επίσης κινεζικής Gonbgao, η οποία είναι εταιρεία holding με συμμετοχές κυρίως σε κινεζικές τράπεζες.

Η προσφυγή στη λύση της εισαγωγής της εταιρείας στο χρηματιστήριο, φέρεται να έχει πάρει κατ’ αρχάς το πράσινο φως από την DGComp και τους θεσμούς, αλλά όχι ακόμη την έγκριση. Σε κάθε περίπτωση, η λύση που είχε προταθεί και στο παρελθόν παρουσιάζει σοβαρές δυσκολίες και σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι η προτιμητέα. Θα προκριθεί όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές σε περίπτωση που η μοναδική προσφορά που κατατέθηκε στο πλαίσιο του διαγωνισμού από τον κινεζικό όμιλο Gongbao αξιολογηθεί ως μη ικανοποιητική, κάτι που μένει να αποφασιστεί τις προσεχείς ημέρες.

Να σημειωθεί ότι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής έως τα τέλη του 2018 προβλέπεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου της ΕΤΕ και συνοδεύεται με την υποχρέωση για τη μείωση του προσωπικού στις 9.950 στο τέλος του 2018. Στα τέλη του 2017 ο αριθμός του προσωπικού διαμορφώθηκε σε 9.818 άτομα, αλλά συμπεριλαμβανομένης και της Εθνικής Ασφαλιστικής ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 10.598 άτομα.

Η σοβαρότερη από τις δυσκολίες που εμφανίζει η εισαγωγή στο χρηματιστήριο είναι το κακό κλίμα που επικρατεί στις αγορές. Σε αυτές τις συνθήκες ερώτημα είναι επίσης εάν μέσω της δημόσιας εγγραφής συγκεντρωθούν τα χρήματα που φέρεται να έχει προσφέρει η Gongbao για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής και τα οποία προσεγγίζουν τα 676 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι ο όμιλος της ΕΤΕ έχει εγγράψει την Εθνική Ασφαλιστική στα βιβλία του για 831 εκατ. ευρώ, η προσφορά της Gongbao που αφορά το 75% της εταιρείας, υπερβαίνει τη λογιστική της αξία και θεωρείται από την αγορά ως ικανοποιητικό τίμημα. Να σημειωθεί ότι παρόμοιες συναλλαγές έχουν γίνει σε αυτά τα επίπεδα και υπενθυμίζεται ότι στη λογιστική αξία της είχε πωληθεί περίπου πριν από δύο χρόνια η Eurolife ERB, ενώ στα ίδια επίπεδα είχε διαμορφωθεί και η πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής. Ετσι, το κύριο βάρος της αξιολόγησης, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις προσεχείς ημέρες, αφορά κυρίως την προέλευση των κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση της επένδυσης. Το φιάσκο της Exin είναι ακόμη πολύ πρόσφατο και επιβάλλει την προσεκτική και την εξονυχιστική διερεύνηση του κατά πόσον τα κεφάλαια είναι άμεσα διαθέσιμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικός αιμοδότης της επένδυσης φέρεται να είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο, η Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), η οποία προτίθεται να συνεισφέρει κεφάλαια έως 450 εκατ. ευρώ. Βασική ανησυχία που θα πρέπει να ανασκευαστεί μέσα από τη διαδικασία της αξιολόγησης της προσφοράς είναι ότι η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής ίσως χρηματοδοτηθεί μέσω δανειακής μόχλευσης (leverage buyout), μιας πρακτικής κατά την οποία ο αγοραστής χρησιμοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας που εξαγοράζει ως ασφάλεια για δάνεια που θα λάβει για την εξαγορά. Η πρακτική αυτή είναι διαδεδομένη, αλλά προϋποθέτει την επίτευξη κάθε χρόνο υψηλών μερισμάτων προκειμένου να αποπληρωθεί ο δανεισμός και περιορίζει τις αναπτυξιακές προοπτικές της Εθνικής Ασφαλιστικής, που είναι ο leader στην ασφαλιστική αγορά.

Βασικό στοιχείο προβληματισμού είναι το γεγονός ότι ο κινεζικός όμιλος δεν διαθέτει άλλη ασφαλιστική εταιρεία και ως εκ τούτου δεν έχει ανάλογη εμπειρία σε ασφαλιστικά θέματα. Αν και το επιχείρημα αυτό δεν είναι από μόνο του αποτρεπτικό για να οδηγήσει στην απόρριψη της προσφοράς, είναι κάτι που θα ληφθεί σοβαρά υπόψη τόσο από τη διοίκηση της ΕΤΕ όσο και από τους επόπτες, που θέλουν να διασφαλίσουν ότι ο νέος μέτοχος θα έχει μακροπρόθεσμη στρατηγική και ότι η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας θα συνεχίσει να διαχειρίζεται με αξιοπιστία τα λεφτά των ασφαλισμένων της.

Κακή συγκυρία

Τις επιπτώσεις από την επένδυση στη Folli Follie προσπαθεί να περιορίσει πλέον η Fosun, η οποία αν και το φαβορί, υπαναχώρησε στο παρά πέντε από τη μάχη διεκδίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Το γεγονός, μάλιστα, ότι ένα σημαντικό ποσοστό της επένδυσης στο FF Group είχε γίνει μέσω της πορτογαλικής ασφαλιστικής εταιρείας που έχει εξαγοράσει, τη Fidelidade, δημιουργεί πρόσθετο πονοκέφαλο στον κινεζικό όμιλο, αλλά και στους επόπτες, τους οποίους είχε ενοχλήσει στο παρελθόν η πολιτική της Fosun, να επενδύει τα αποθεματικά της εταιρείας σε εταιρείες συνδεδεμένες με τον κινεζικό όμιλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή