Υπό πρωτοφανή αστυνομικό κλοιό οι Πρέσπες για την υπογραφή της συμφωνίας

Υπό πρωτοφανή αστυνομικό κλοιό οι Πρέσπες για την υπογραφή της συμφωνίας

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΕΣΠΕΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Ερωδιοί και κορμοράνοι λούφαξαν από τα χαράματα στις καλαμιές της μικρής και της μεγάλης λίμνης.

Την γαλήνια καθημερινότητα που βιώνουν αιώνες τώρα σε αυτή την προίκα της φύσης, ταράσσουν από το πρωί παράξενα για τα σπάνια αυτά πουλιά, όντα.

Αυτοκίνητα πηγαινοέρχονται με μεγάλες ταχύτητες, αγχωμένοι ένστολοι τρέχουν από εδώ και από εκεί, δίνουν και παίρνουν εντολές, αυτοκίνητα με δορυφορικές κεραίες, τηλεοπτικές κάμερες, θορυβώδεις δημοσιογράφοι, Έλληνες και ξένοι,  δημιουργούν μια μάλλον ασυνήθιστη, για  ανθρώπους (τους λιγοστούς που ζουν εδώ) και πουλιά που αιώνες τώρα βιώνουν αρμονικά μαζί τους.

Υπό πρωτοφανή αστυνομικό κλοιό οι Πρέσπες για την υπογραφή της συμφωνίας-1

Από νωρίς το πρωί η λεκάνη των Πρεσπών έχει τεθεί υπό πρωτοφανή για τα τοπικά δεδομένα αστυνομικό κλοιό.

Δυνάμεις της ΕΛΑΣ έχουν αποκλείσει κάθε πρόσβαση που οδηγεί στον υγροβιότοπο, όπου βρίσκεται και  το χωριό Ψαράδες, στο οποίο στις 10.30 έχει προγραμματιστεί η τελετή υπογραφής της συμφωνίας.

Υπό πρωτοφανή αστυνομικό κλοιό οι Πρέσπες για την υπογραφή της συμφωνίας-2

Το ανάγλυφο την Πρεσπών διαθέτει μια και μοναδική πρόσβαση, κοντά στο χωριό Ανταρτικό, όπου σε δυσκολες εποχές μετα τον Εμφύλιο φρασσόταν από τις γνωστές μπάρες, την οποία πρέπει να περάσει κανείς για να βρεθεί στον υγροβιότοπό της.

Η δίοδος αυτή έχει κλείσει για τους μη έχοντες λόγο να βρεθούν σε κάποιο από τα χωριά της, με πρώτο φυσικά τους Ψαράδες. Έτσι, οι δυο προγραμματισμένες συγκεντρώσεις αναμένεται να γίνουν στο Πισοδέρι, γύρω στα είκοσι χιλιόμετρα από τον χώρο της εκδήλωσης και στην διασταύρωση προς την Αλβανία, για όσους κατευθυνθούν από την πλευρά της Καστοριάς, που απέχει και  περί τα δεκαπέντε χιλιόμετρα.

Υπό πρωτοφανή αστυνομικό κλοιό οι Πρέσπες για την υπογραφή της συμφωνίας-3

Έτσι, οι κ. Τσίπρας, Ζαεφ, Κοτζιάς, Ντιμιτρόφ και οι παράγοντες της διεθνούς κοινότητας που τους συνοδεύουν, δεν θα σταθούν κάτω από την τέντα που έχει στηθεί στους Ψαράδες, υπό ανεπιθύμητες φωνές και συνθήματα.

Υπό πρωτοφανή αστυνομικό κλοιό οι Πρέσπες για την υπογραφή της συμφωνίας-4

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα έρθει μέχρι το αεροδρόμιο του Άργους Ορεστικού μαζί με τους κ. Μάθιου Νίμιτς, Γιοχάνες Χαν και Φεντερίκα Μονκερίνι και φυσικά τον κ. Κοτζιά, με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και από εκεί με στρατιωτικά ελικόπτερα Σινούκ θα προσγειωθούν σε ένα αυτοσχέδιο ελικοδρόμιο κοντά στο χωριό Λαιμός. Ο κ. Ζάεφ και η ακολουθία του θα καταπλεύσουν στο φυσικό «λιμανάκι» των Ψαράδων με πλοιάριο και θα τον υποδεχθεί ο κ.Τσίπρας.

Με το τέλος της υπογραφής οι αντιπροσωπείες θα μεταβούν για το γεύμα που παραθέτει ο κ. Ζάεφ, με σκάφος σε θέρετρο στην πλευρά της λίμνης από την FYROM και όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδρομή αντιστρόφως και με τα ίδια μέσα.

Τότε οι κορμοράνοι θα ξεμυτίσουν από τις φωλιές τους για να επιδοθούν στο αέναο κυνήγι του «επιουσίου», οι άνθρωποι θα μπορούν να κινούνται και πάλι ελεύθερα προς τα χωράφια με τα φασόλια, που τόσο ανάγκη έχουν, και η «πολιορκία», παρόμοια της οποίας όπως μας έλεγε ένας υπερήλικας «είχαμε από την εποχή του εμφυλίου πολέμου» Πρεσπών, θα λυθεί». 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή