Κολομβία: Σε πολωμένο κλίμα ο β’ γύρος των εκλογών

Κολομβία: Σε πολωμένο κλίμα ο β’ γύρος των εκλογών

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Κολομβιανοί προσέρχονται στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών μετά από μία διχαστική προεκλογική περίοδο με δύο βασικούς υποψηφίους που έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις.

Λόγω του πολωμένου κλίματος που επικρατεί εκφράζονται φόβοι ότι ο νικητής των εκλογών είναι πιθανό να διαταράξει την ευαίσθητη ειρηνευτική διαδικασία ή να προκαλέσει το εκτροχιασμό της οικονομίας με τις πολιτικές του. Βασικοί διεκδικητές της εξουσίας και υποψήφιοι διάδοχοι του Χουάν Μανουέλ Σάντος είναι ο συντηρητικός Ίβαν Ντούκε και ο αριστερός πρώην αντάρτης Γκουστάβο Πέτρο.

Ο 41χρονος Ίβαν Ντούκε, προστατευόμενος του πρώην προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε και υπέρμαχος των επιχειρηματιών, έχει εκφράσει την πρόθεσή του να αλλάξει την ειρηνευτική συμφωνία που υπέγραψε ο Χουάν Μανουέλ Σάντος με τους αντάρτες της πρώην οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), καθώς θεωρεί ότι περιλαμβάνει ιδιαίτερα επιεικείς όρους για αντάρτες αλλά να διατηρήσει το οικονομικό μοντέλο της χώρας.

Ο 58χρονος Γκουστάβο Πέτρο, έχει δεσμευτεί να σταθεί απέναντι στις πολιτικές ελίτ, να αναδιανείμει τη γη στους φτωχούς και σταδιακά να καταργήσει την ανάγκη για πετρέλαιο και άνθρακα στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.

Οι κάλπες στα 11. 230 εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν στις 13.00 GMT (16.00 ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 21.00 GMT (00.00 ώρα Ελλάδος), ενώ τα αποτελέσματα αναμένονται μέσα σε λίγες ώρες.

Αυτές είναι οι πρώτες εκλογές που διεξάγονται μετά από τη συμφωνία με την πρώην οργάνωση ανταρτών FARC, που σήμανε το τέλος μια σύγκρουσης 50 χρόνων η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 220.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων.

Ο Ντούκε θέλει να αλλάξει τη συμφωνία με αυστηρότερες ποινές για εγκλήματα πολέμου σε βάρος πρώην μελών της οργάνωσης, ενώ ο Πέτρο υπόσχεται να υποστηρίξει την υπάρχουσα συμφωνία και να συνεχίσει την ειρηνευτική διαδικασία με την οργάνωση ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης, την τελευταία οργάνωση ανταρτών στη χώρα.

Στο οικονομικό πεδίο, ο Ντούκε έχει υποσχεθεί να ικανοποιήσει τους επενδυτές, μειώνοντας τους φόρους των επιχειρήσεων, στηρίζοντας τον τομέα του πετρελαίου και του άνθρακα και να βοηθήσει την βιομηχανοποίηση.

Ο Πέτρο, πρώην μέλος της οργάνωσης ανταρτών M19 που δεν υφίσταται πλέον, έχει ταχθεί υπέρ ενός νέου οικονομικού μοντέλου, το οποίο θα βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Λόγω των απόψεών του, οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον συγκρίνουν με τον πρώην πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες.

Υποψήφιοι από τον πρώτο γύρο έχουν καλέσει τους ψηφοφόρους τους να ρίξουν «λευκό» στο δεύτερο γύρο για να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους προς τους υποψηφίους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή