Πρέσπες: Υπεγράφη η συμφωνία για το ονοματολογικό

Πρέσπες: Υπεγράφη η συμφωνία για το ονοματολογικό

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

Στο Οτέσεβο, στην πλευρά της Πρέσπας που ανήκει στην ΠΓΔΜ μετέβησαν ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μαζί με όλους τους προσκεκλημένους στο γεύμα που παραθέτει προς τιμήν τους ο Ζόραν Ζάεφ.

Είχε προηγηθεί η υπογραφή της συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς στην ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στους Ψαράδες της Μ. Πρέσπας.

Νωρίτερα απηύθυναν χαιρετισμό οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ ενώ τον λόγο πήρε και ο Μάθιου Νίμιτς. Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, οι δύο πρωθυπουργοί οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα μεταβούν με σκάφη στην απέναντι όχθη της Μ. Πρέσπας στην πλευρά της πΓΔΜ, όπου θα παρακαθίσουν σε γεύμα.

Τσίπρας: Βρισκόμαστε στο δικό μας ραντεβού με την ιστορία

«Συναντιόμαστε εδώ στις Πρέσπες στο δικό μας ραντεβού με την Ιστορία» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας την ομιλία του στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το Μακεδονικό στις Πρέσπες.

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο που το έχουν διασχίσει νικητές και ηττημένοι, θριαμβευτές αλλά και τραγικοί ήρωες, κυνηγοί αλλά και κυνηγημένοι. Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορικής ευθύνης, να απευθυνθούμε στους λαούς μας αλλά και όλους τους λαούς των Βαλκανίων. Λαούς χτυπημένους από περιφερειεκές διεθνείς και αδελφοκτόνες συρράξεις και εθνοκαθάρσεις, από λυτρωτικές παραχαράξεις της ιστορικής αλήθειας, είπε επίσης και πρόσθεσε:

«Βρισκόμαστε εδώ κοιτώντας κατάματα την ιστορία των λαών μας, βρισκόμαστε εδώ για να πράξουμε και οι δύο το πατριωτικό μας καθήκον.

Δεν ανταμώνουμε για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος, κάνουμε ιστορικό βήμα για να υπάρχουν από εδώ και στο εξής μόνο νικητές, να ανοίξουμε τον δρόμο της ειρήνης, να βαδίσουμε μαζί σε μια νέα εποχή ευημερίας και ασφάλειας.

Η κοινή μας βούληση ήταν αυτή που ξεπέρασε τα εμπόδια και τις δυσκολίες». 

Αναφερόμενος στη συμφωνία είπε ότι «πρόκειται για μια συμφωνία που σέβεται τις θεμελιώδεις αξίες των δύο λαών. Αν η ψυχή κάθε λαού είναι η ιστορία του τότε στη συμφωνία μας καθρεφτίζονται οι ψυχές και των δύο λαών». 

«Είμαι λάτρης της βαλκανικής μουσικής που τραγουδιέται σε όλες τις γλώσσες. Στην τεράστια παράδοση της βαλκανικής μουσικής εξέχουσα θέση έχουν τα μοιρολόγια αλλά και τα τραγούδια χαράς, ένα τέτοιο τραγούδι ξεκινάμε να γράφουμε εδώ μαζί στις Πρέσπες και στόχος μας είναι αυτό το τραγούδι της χαράς να τραγουδιέται από πολλές γενιές μετά, στη γλώσσα μας και στη γλώσσας σας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τελετή υπογραφή συμφωνίας για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Σήμερα κάνουμε αυτό το ιστορικό βήμα, αναγκαίο για τους λαούς μας, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το ονοματολογικό της πΓΔΜ στις Πρέσπες.

Ζάεφ: Βάλαμε τέλος σε μακροχρόνια προβλήματα που επιδείνωναν τις διμερείς σχέσεις

Αξιότιμε φίλε Αλέξη, είπε ο Ζόραν Ζάεφ ξεκινώντας την τοποθέτηση του και χαιρέτησε τους αξιωματούχους που συμμετέχουν στην τελετή. «Καλή μας τύχη» υπογράμμισε.

Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς θάρρος, είπε ο κ. Ζάεφ χρησιμοποιώντας αποφθέγματα του Αριστοτέλη και χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη συμφωνία των δύο χωρών.

«Βάλαμε τέλος σε μακροχρόνια προβλήματα που επιδείνωναν τις διμερείς σχέσεις» είπε ο Ζόραν Ζάεφ

Από αυτές τις τρεις δεκαετίες διδαχτήκαμε σημαντικά πράγματα, σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ από τις Πρέσπες, και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία.

«Οι χώρες πρέπει να ζουν σε ειρήνη γιατί διαφορετικά υποφέρει ο κόσμος, η συμφωνία αποτελεί ενθάρρυνση για τη βελτίωση των σχέσεων και της ζωής των πολιτών» τόνισε και συμπλήρωσε «οικοδομούμε φιλία μεταξύ των δύο χωρών, θα είμαστε εταίροι και σύμμαχοι»

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή