Με πτώση έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με πτώση έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, λόγω ανησυχιών των επενδυτών για κλιμάκωση της εμπορικής διένεξης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Απώλειες εμφάνιζαν χθες πριν από το κλείσιμο και οι δείκτες στην αμερικανική αγορά για τους ίδιους λόγους. Ο Dow Jones είχε πτώση της τάξεως του 0,54% και ο S&% 500 της τάξεως του 0,25%. Στη Γηραιά Ηπειρο ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,8%. Στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κάμψη 0,93%, με -0,41% στο Μιλάνο ο FTSE MIB, στη Φρανκφούρτη με -1,26% ο DAX και στο Λονδίνο ο FTSE 100 με απώλειες οριακές της τάξεως του 0,034%.

Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη επηρεάστηκε δυσμενώς από τις εξελίξεις στην Audi (θυγατρική της Volkswagen) με τη σύλληψη του επικεφαλής της λόγω του σκανδάλου Ντίζελγκεϊτ.

H μετοχή της VW υποχώρησε έως και 3,7% και μετά περιόρισε την κάμψη στο 2,71%. Το ευρώ είχε άνοδο ως προς το δολάριο στο 1,1611 δολ. Στη διεθνή αγορά εμπορευμάτων το πετρέλαιο ενισχύθηκε εν όψει της συνόδου του οργανισμού πετρελαιοπαραγωγών κρατών στην Βιέννη, στο πλαίσιο της οποίας αναμένονται αποφάσεις για αύξηση της παραγωγής. Η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent στο Λονδίνο ενισχύθηκε 1,69% στα 74,68 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε κατακρημνιστεί σε επίπεδα ναδίρ 6 εβδομάδων των 72,45 δολαρίων το βαρέλι.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές, οι εξελίξεις στο παγκόσμιο εμπόριο έρχονται και πάλι στο προσκήνιο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 50 δισ. δολ. Η Κίνα με τη σειρά της δήλωσε πως, αρχής γενομένης από τις 6 Ιουλίου, θα επιβάλει σε μία ευρεία γκάμα αμερικανικών εισαγωγών –από αγροτικά προϊόντα έως αυτοκίνητα– επιπλέον δασμούς της τάξεως του 25%. Συνολικά οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ που θα επιβαρυνθούν αποτιμώνται σε 34 δισ. δολάρια. «Υπάρχουν παρά πολλές άγνωστες παράμετροι στο θέμα των μέτρων και αντίμετρων», παρατηρεί ο επικεφαλής επενδύσεων της Bank of Singapore, Τζόαν Ζουστ. «Το μόνο βέβαιο είναι πως υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι και η αγορά θα κινηθεί με προσοχή». Στην Ευρώπη, τέλος, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις λόγω των θεμάτων της μετανάστευσης και της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή