ΚΟΣΜΟΣ

«Κλειδί» το φιλοκουρδικό κόμμα για την επίδοση του Ερντογάν

Ο υποψήφιος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Τουρκία

ΑΓΚΥΡΑ. Το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών την προσεχή Κυριακή είναι πολύ πιθανό να εξαρτηθεί από τον φυλακισμένο υποψήφιο του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Εγκλειστος από το 2016, ο Ντεμιρτάς ηγείται της προσπάθειας του κόμματος να αποσπάσει το 10% των ψήφων που είναι απαραίτητο για την είσοδο στο Κοινοβούλιο της χώρας. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει κάποιον επίσημο ρόλο στο κόμμα, δεν είναι παράνομο να καθοδηγεί το κόμμα του από τη φυλακή.

Ετσι, ο Ντεμιρτάς ο οποίος διώκεται για τρομοκρατία και έχει μηδενική κάλυψη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας, διεξάγει τον προεκλογικό του αγώνα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των συναδέλφων του και της συζύγου του. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην τηλεόραση, έπειτα από 20 μήνες την Κυριακή, όταν και απευθύνθηκε για 10 λεπτά στους ψηφοφόρους του, δικαίωμα το οποίο αναγνωρίζεται σε όλους τους υποψηφίους με βάση τον εκλογικό νόμο της χώρας.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το φιλοκουρδικό κόμμα συγκεντρώνει περίπου το 10% της προτίμησης του εκλογικού σώματος, την ώρα που το κυβερνών κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν ενδέχεται να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που θα επέτρεπε στον πρόεδρο να ασκεί ανενόχλητος τα καθήκοντά του. Από την πλευρά του, ο Ερντογάν εμφανίστηκε χθες σίγουρος για την επιτυχία του, προειδοποιώντας χαρακτηριστικά: «Θα δώσουμε ένα μάθημα στη Δύση η οποία περιμένει να παρακολουθήσει την πτώση του Ερντογάν».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ