Σπάνιες παρτιτούρες του Μότσαρτ βγαίνουν στο σφυρί

Σπάνιες παρτιτούρες του Μότσαρτ βγαίνουν στο σφυρί

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Στο ποσό των 500.000 ευρώ εκτιμάται η αξία χειρόγραφης παρτιτούρας της όπερας «Οι γάμοι του Φίγκαρο» του Αμαντέους Μότσαρτ, που εκπλειστηριάζεται αύριο στο Παρίσι.

Η παρτιτούρα των «Γάμων του Φίγκαρο» (1786), μαζί με νεανική σερενάτα του Μότσαρτ, αποτελούν μέρος συλλογής χιλιάδων σπάνιων χειρογράφων τα οποία δεσμεύθηκαν από τη γαλλική Δικαιοσύνη και βγήκαν σε πλειστηριασμό, στο πλαίσιο της υπόθεσης Aristophil. Η γαλλική εταιρεία εξαπάτησε χιλιάδες μικροκαταθέτες εμφανίζοντάς τους ως ιδιοκτήτες σπάνιων χειρογράφων, τα οποία η Aristophil πουλούσε σε πολλούς δικαιούχους.

«Οι παρτιτούρες της δημοπρασίας αποκαλύπτουν τον Μότσαρτ εν ώρα εργασίας. Οι τέσσερις αυτές σελίδες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς δείχνουν τον Μότσαρτ σε βαθιά περισυλλογή, την ώρα που αναζητεί λύση για την τελευταία πράξη της όπεράς του», εξηγεί ο ειδικός Τιερί Μποντέν, μιλώντας στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού δικτύου Europe1.

Τα χειρόγραφα θα βγουν αύριο σε πλειστηριασμό από τον οίκο Ader Nordmann στο Παρίσι. Η παρτιτούρα από την όπερα «Γάμοι του Φίγκαρο» δείχνει τον Μότσαρτ να επιλέγει αριστοτεχνική λύση για την τελική πράξη, σε σκηνή με τίτλο «Σένα κον Ρόντο».

Γράφοντας τους «Γάμους», ο Μότσαρτ είχε επινοήσει τη σκηνή αυτή, με την αρραβωνιαστικιά του Φίγκαρο, Σουζάνα, σαν «ρετσιτατίβο» (αφήγηση), που θα έκλεινε με επαναληπτικό σκοπό κυκλικού χορού «ρόντο».

Νεανική σερενάτα

Το δεύτερο χειρόγραφο είναι απόσπασμα νεανικής σερενάτας του Μότσαρτ, που συνέθεσε στη Βιέννη τον Ιούλιο – Αύγουστο 1773, όταν ο Μότσαρτ ήταν 17 ετών, «πιθανότατα κατόπιν παραγγελίας του καγκελαρίου του Σάλτσμπουργκ οικογενειακός φίλος της οικογένειας Μότσαρτ, που ήθελε να γιορτάσει την ολοκλήρωση των σπουδών του γιου του», αναφέρει ο Τιερί Μποντέν.

Τα χειρόγραφα κατέληξαν σε οίκους δημοπρασιών ύστερα από την καταδίκη των υπευθύνων της επενδυτικής εταιρείας Aristophil. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2003 και πρότεινε σε 18.000 μικροκαταθέτες να επενδύσουν τις οικονομίες τους σε σπάνια χειρόγραφα. Η Aristophil, όμως, είχε σκόπιμα υπερεκτιμήσει την αξία των χειρογράφων, σε σχέση με την εμπορική αξία τους. Η απάτη οδήγησε στην απώλεια 850 εκατ. ευρώ από αποταμιεύσεις μικροκαταθετών, πολλοί από τους οποίους έχασαν όλες τους τις οικονομίες. Οι καταθέτες αυτοί περιμένουν την έκβαση της δημοπρασίας για να αποζημιωθούν.

Μεταξύ των χειρογράφων, που θα βγουν σε πλειστηριασμό σε μελλοντική ημερομηνία, περιλαμβάνονται σημειώσεις του στρατηγού Σαρλ ντε Γκωλ για την αυτοβιογραφία του, καθώς και πρόχειρο χειρόγραφο του μυθιστορήματος του Αντουάν ντε Σεν Εξιπερί, «Ο Μικρός Πρίγκιπας».

Στον ιδρυτή της εταιρείας Aristophil, Ζεράρ Λεριτιέ, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διακεκριμένη απάτη, σύσταση και συμμορία, και παραπλανητικές εμπορικές τακτικές το 2015, ενώ τον Δεκέμβριο του 2017, πέντε οίκοι δημοπρασιών της γαλλικής πρωτεύουσας ανέλαβαν την εκποίηση των χειρογράφων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή